Care va fi evolutia preturilor pe piata imobiliara din Romania in viitorul apropiat? Care sunt tendintele in imobiliare pentru 2012? Speranta Munteanu, directorul departamentului Restructurare al KPMG si consultant real estate, a discutat online despre piata imobiliara

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Luni, 12 martie 2012, 11:58 Actualitate | Esenţial


Speranta Munteanu
Foto: HotNews.ro
Criza economica a dus la o scadere drastica a preturilor imobiliarelor, fie ele apartamente sau terenuri.

In urma cu mai bine de trei ani, Speranta Munteanu, consultant real estate, estima corectii majore ale pretului apartamentelor vechi, care urma sa ajunga la nivelul pretului din 2005-2006. Preturile din acest moment ii confirma estimarile.Ne aflam acum la cel mai mic nivel la care pot cobori sau se preconizeaza deja o crestere a pretului? Ce efecte a avut programul Prima Casa asupra pietei imobiliare din Romania? Care sunt tendintele pentru anul 2012? Cum se pozitioneaza bancile in privinta creditelor imobiliare/ipotecare in acest moment?

Speranta Munteanu, partener KPMG, consultant real estate si directorul Departamentului Restructurare, a discutat online despre piata imobiliara, dar si despre modul in care au ales companiile sa supravietuiasca in criza economica.​

Nota Redactiei:
 • Puteti posta intrebari prin intermediul formularului de comentarii.
 • Fiecare cititor poate posta un singur comentariu, care poate contine cel mult 2 intrebari, pentru a da posibilitatea cat mai multor cititori sa intre in dialog cu invitatul.
 • Pentru coerenta si relevanta discutiei, nu vom aproba comentariile care nu se refera la tema anuntata, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8839 vizualizari

 • Pretul Corect (Luni, 12 martie 2012, 13:14)

  Apartamentul 500 [anonim]

  Buna ziua,
  Astept din partea dumneavoastra o discutie corecta a evolutie sau mai degraba a involutiei pietei imobiliare precum si a pretului corect in achizitia unui imobil din Romania. Sper sa nu incercati sa faceti din aceasta prezentare o relansare a preturilor deja existente sau o crestere, pentru ca nu se va reusi. Intrebarea mea este urmatoarea:
  1. Cand credeti ca se va ajunge la un pret corect al imobilelor vechi, de maxim 3-400 eur/mp? Scaderile de la an la an de 1-2 procente il consider praf in ochi. Ca sa nu mai spun ca si la imobilele noi, pretul este mult umflat si inmultit cu 3, dar aici depinde si de materialele folosite la finisare, cu toate acestea nu ar trebui sa se duca mai sus de 700eur/mp.
  • r (Marţi, 13 martie 2012, 10:59)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Apartamentul 500

   Preturile la imobilele vechi vor putea eventual sa scada sub pretul de copnstructie, ceea ce inseamna 3-400 de euro/mp, doar in masura in care oferta de imobile noi ar fi suficienta si s-ar gasi pe amplasamente la fel de bune ca si imobilele vechi (din eprspectiva transportului in comun, scoli, gradinite, spatii comerciale, ingrijirea sanatatii).
 • Preturile tot nu scad (Luni, 12 martie 2012, 13:16)

  Bogdan sile [anonim]

  Ce facem cu preturile in piata second, nu scad deloc. Am luat 2 camere cf2 40 mp p 10 in Pantelimon cu 45 k in oct 2009, in 2010,2011 preturile nu au scazut. Ba din contra au
  Crescut, in Berceni 2 cam cf 2 era 33k-37kin 09 , acum e 40-45k. Anul acesta se asteapta o scadere la second?

  Intrebarea 2 de ce agentiile nu au oferte pt schim de locuinte, de la 2 cam la 3 camere.
  Multumesc
  • r (Marţi, 13 martie 2012, 11:02)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan sile

   Locuintele care se califica pentru programul Prima Casa au tendinta sa-si conserve valoarea de dupa momentul intrarii in criza pe exact considerentul accesului la finantare. Cu cat stocul de astfel de locuinte se va diminua fara sa fie inlocuit de locuinte noi in acelasi interval de preturi, preturile lor vor avea probabil o usoara tendinta de apreciere.

   La intrebarea 2, imi pare rau, nu stiu.
  • r (Marţi, 13 martie 2012, 11:03)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan sile

   Completare raspuns la intrebarea 2: fara sa fi verificat, in opinia mea, diferenta de pret intre doua si trei camere este prea mica exact din absenta solutiilor de finantare, motiv pentru care proprietarii locuintelor de 3 camere prefera sa le pastreze, in masura in care costurile de intretinere nu ar justifica alegerea unei locuinte mai mici.
 • capitala vs. provincia (Luni, 12 martie 2012, 13:19)

  Ioana [anonim]

  Buna ziua, as avea doua intrebari:
  1. Ce se intampla cu preturile din provincie, vedem cat de mult au scazut in Bucuresti, aceeasi tendinta e si in localitatile din tara, si aici nu ma refer la orasele mari? Cum a evoluat pretul in roasele mari, au urmat tendinta Bucurestiului - ma gandesc la Cluj, Constanta, Timisoara, Iasi?

  2. Multi nu si-au mai putut plati creditele si bancile le-au luat casele cu care au garantat creditele. Stiti cat de multe astfel de active au bancile? Si ce se va intampla sau se intampla cu ele?

  va multumesc
  • r (Marţi, 13 martie 2012, 11:06)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioana

   1. Nu exista o tendinta comuna neaparat a oraselor mari, variatia fiind mai degraba dependenta de stocul de locuinte noi care s-a dezvoltat in fiecare dintre ele, precum si de numarul tranzactiilor care au avut loc in stocul existent. Spre exemplu, Timisoara tinde sa aiba valori ale locuintelor chiar superioare Bucurestiului.

   2. Nu am avut acces la o informatie privind volumul de locuinte luate in plata de catre banci, dar nu ma astept sa fie in numar prea mare, in majoritatea cazurilor de executare astfel de locuinte fiind vandute catre terti. Conform legii bancare, chiar daca banca ar lua in contul creantei locuinte sau alte active, are obligatia sa le instraineze intr-o perioada urmatoare de 1-2 ani.
 • piata imobiliara (Luni, 12 martie 2012, 13:27)

  bucsan [anonim]

  1) un apartament evaluat in 2009 la 50.000 euro, cat face acum si cat ar putea face in 2013
  2) estimati un curs pentru CFH la 01.09.2012

  Multumesc!
  • r (Marţi, 13 martie 2012, 11:09)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui bucsan

   1. pentru a stabili valoarea unei proprietati sunt necesare un numar de informatii privind localizarea, calitatea lucrarilor si raritatea tipului de proprietate, dar daca intrebarea este despre tendinta generala a preturilor apartamentelor intre 2009 si 2013, opinia mea este ca acestea vor continua sa se deprecieze usor, pana cand cumparatorii vor avea la dispozitie finantarea necesara pentru achizitionare. In mod particular, un apartament de 50000 de euro poate fi eligibil pentru prima casa, deci asa cum am spus mai devreme, ar putea suferi o usoara apreciere datorita diminuarii stocurilor de astfel de apartamente.

   2. Daca as sti raspunsul la intrebarea dvs., probabil ca planul meu de retragere ar fi deja finantat :)
 • priecte imobiliare (Luni, 12 martie 2012, 13:34)

  dumitru [anonim]

  De ce nu scad preturile la proiectele imobiliare, la apartamentele noi? Sunt inca foarte mari pe metru patrat.

  Dezvoltatorii isi vor schimba gandirea, vor face apartamente accesibile clasei mijlocii?
  • r (Marţi, 13 martie 2012, 11:13)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dumitru

   Consider ca deocamdata, in absenta unor solutii credibile de finantare pe termen lung a locuintelor, pe de o parte, si a unei abordari pesimiste cu privire la investitiile pe termen lung generate de recenta criza economica, exista inca un interval de asteptare neacoperit intre pretul vazut de investitor sau chiar de finantator si pretul pe care utilizatorul ultim isi permite sa il plateasca pentru apartamentele noi.

   exista un numar mare de proiecte in curs care deja sufera remodelari in sensul reducerii suprafetelor si crearii unor unitati de locuinta mai accesibile majoritatii cumparatorilor. Cu toate acestea, trebuie tinut cont de faptul ca in legatura cu o locuinta, decizia se face nu numai pe costul investitiei, dar si pe facilitatile de utilizare ulterioare si, din acest punct de vedere, multe proiecte au locatii care nu se califica asteptarilor clasei mijlocii (familii care nu-si pot permite doua automobile si bona in acelasi timp).
 • piata inchirierilor (Luni, 12 martie 2012, 13:40)

  Sanda [anonim]

  Buna ziua,
  Care este tendinta preturilor chiriilor pentru 2012?
  Ce conditii trebuie sa existe pentru a se dezvolta o piata a inchirierilor in Romania?
  Va multumesc
  • r (Marţi, 13 martie 2012, 11:15)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sanda

   Nivelul chiriilor cred ca stagneaza fata de 2011, ele fiind in momentul de fata mai degraba corelate cu nivelul veniturilor decat cu valoarea imobilelor oferite spre inchiriere.

   In primul rand consider ca lipseste un curaj si o viziune a finantatorilor si dezvoltatorilor pentru dezvoltarea de proprietati imobiliare destinate inchirierii. Pana acum schimbarea de la construit pentru vanzare la construit pentru inchiriere s-a facut doar pe fondul lipsei unor oferte de cumparare la frecventa minima asteptata de finantator si dezvoltator.
 • Pretul corect (Luni, 12 martie 2012, 13:42)

  Cel [anonim]

  Buna ziua
  In mod normal in costul unei locuinta ar trebui sa intre 3 factori principali: pretul de constructie efectiva (aici includem si facilitati precum parcare, spatiu verde aferent), pretul terenului si marja de profit.
  1. Care credeti ca ar fi pretul corect al unui metru patrat construit.
  2. Care este marja de profit pe care o practica companiile care au construit in timpul crizei, la preturile materialelor, terenurilor si a fortei de munca specifice crizei?
  3. Cat preconizati ca va mai scadea pretul la locuinte si terenuri in provincie?
  • r (Marţi, 13 martie 2012, 11:18)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cel

   Imi pare rau, dar la nici una dintre cele trei intrebari nu exista un raspuns generic. Metrul patrat va varia semnificativ depinzand de facilitatile aditionale apartamentului, precum si de nivelul de inaltime al cladirii (invers proportional). Marjele de profit , in principiu, au scazut fata de perioada de dinainte de criza si sunt diferite pentru dezvoltatori fata de contractori si nu inteleg exact la care va referiti.
   In ceea ce priveste pretul in provincie, acesta depinde foarte mult de locatie si de puterea de cumparare existenta in zona in discutie.
 • terenurile (Luni, 12 martie 2012, 13:43)

  Un cetatean [anonim]

  Care mai este endinta pretului terenurilor in acest moment? In zona capitalei, cum sunt preturile repartizate pe zone (nord, sud, est, vest)?

  A influentat posibilitatea vanzarii apartamentelor cu TVA 5% pretul apartamentelor si numarul celor vandute?
  Cum este, de altfel, posibil ca unele apartamente sa se vanda cu TVA 5%? Si in ce conditii exista riscul ca proprietarii sa fie mai apoi obligati sa dea statului diferenta pana la 24%?
 • Ce ati sfatui sa faca un client (Luni, 12 martie 2012, 13:47)

  Alexx [anonim]

  Buna ziua,

  Daca dezvoltatorul unui mare coplex rezidential, cu 800 de apartamente, ocupat azi in procent de 50%, v-ar fi client, ce recomandari privind politica de preturi i-ati recomanda ?

  Sa presupunem ca pretul mediu/mpu in acest moment ar fi de ~ 1200E, iar banca finantatoare a proiectului ameninta cu deschiderea procedurii de insolventa.
  • r (Marţi, 13 martie 2012, 11:22)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexx

   I-as recomanda sa faca o analiza privind pragul de rentabilitate al proiectului si sa determine in ce masura o scadere a pretului pe mp l-ar pastra in acel prag de rentabilitate si ar imbunatati viteza de absorbtie a apartamentelor ramase nevandute. In masura in care raspunsul este pozitiv, sa negocieze cu banca o solutie de restructurare in afara instantei, iar daca raspunsul este negativ, ceea ce inseamna ca in realitate probabil valoarea activului ramas nevandut este mai mica decat valoarea creantelor acumulate, in alte cuvinte proprietarul nu mai are un interes economic comensurabil in acea proprietate, sa-si evalueze avantajele intangibile pentru care banca nu ar initia procedura de insolventa si ar continua sa negocieze cu el si sa negocieze in acesti termeni.
 • In absenta Primei Case... (Luni, 12 martie 2012, 13:52)

  Parvu [anonim]

  Buna ziua,

  1. Ce credeti ca s-ar fi intamplat cu preturile la apartamente si case in absenta programului Prima Casa?

  2. Care va fi evolutia preturilor in imobiliare daca programul Prima Casa nu va mai fi sustinut de guvern?
  • r (Marţi, 13 martie 2012, 11:24)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Parvu

   Raspunsul la ambele intrebari este ca probabil preturile ar mai fi cazut un pic fata de nivelul la care se gasesc, dar nivelul de finantare pe care il acopera Programul Prima Casa este, in general, un sistem sustenabil pentru puterea de cumparare a romanului mediu, ceea ce inseamna - cum de altfel s-a si intamplat in paralele cu Prima casa - ca bancile ar fi dezvoltat oricum programe de finantare ceva mai scumpe, fiind ele ceva mai riscante, dar care n-ar fi lasat pretul sa se prabuseasca semnificativ.
 • intrebari (Luni, 12 martie 2012, 14:17)

  costin [anonim]

  1. De exista o nota discordanta intre veniturile populatiei si preturile imobilelor in Romania, in sensul supraevaluarii acestora raportate la venitul mediu/median.

  2. De 4 ani incoace, in media, au fost propovaduite in mod constant cresteri, in timp ce realitatea a prezentat in mod constant scaderi. Avand in vedere asta, de ce zona imobiliara continua sa fie prezentata din perspectiva analistilor care s-au inselat de atatea ori si nici nu si-au cerut scuze pe parcurs?

  3. Cum va explicati glaciatiunea din imobiliare, dat fiind ca piata este facuta de cei care vor sa dea banii si nu cei care ii cer? Cat mai poate supravietui un sistem in care nivelul de pret mediatizat si "oficializat" este doar cel de cerere, dar studiile care analizeaza oferta sunt strict procentuale?
  • r (Marţi, 13 martie 2012, 11:29)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui costin

   Incerc sa ignor nuanta usor retorica a intrebariloor si sa dau raspunsul a ceea ce cred ca ma intrebati si anume ca, de la inceputul boom-ului imobiliar rezidential si pana acum, studiile profesioniste privind relatia dintre cerere si oferta pe piata imobiliara rezidentiala au fost extrem de putine si foarte putin utilizate de actorii principali - dezvoltatori si finantatori. In aceste conditii, multe dintre deciziile de investitie s-au facut pe inspiratie si sentiment si nu pe informatii fundamentate statistic.
 • Este posibil? (Luni, 12 martie 2012, 15:09)

  Andrei [anonim]

  Bună ziua! întrebarea mea se referă strict la evoluţia preţului imobilelor şi terenurilor în următorii 5-10 ani şi nu vă cer să faceţi o previziune, vă cer doar să analizaţi o posibilitate: dacă achiziţionez un teren sau un imobil (nu cele mai scumpe dar nici sub nivelul mediu al preţului) este posibil ca în următorii 5-10 ani preţul imobilului sau terenului să scadă cu mai mult de 15% sau poate chiar mai mult? menţionez că întrebarea are în vedere scăderea spectaculoasă din ultimii ani (chiar dacă poate nu s-a ajuns la "valoarea reală"), când unii dintre cei care s-au îndatorat la bănci pentru a cumpăra apartamente la preţuri supraestimate au ajuns chiar să se sinucidă.
  2. care este valoarea reală a imobilelor şi terenurilor, este dată doar de neimplicarea statului în a construi locuinţe care rezidă în cerere mare şi profit la fel pentru privaţi? că dacă e aşa, e simplu şi previzibil.
 • Cum comentati acest comportament? (Luni, 12 martie 2012, 15:36)

  Compact [anonim]

  1. În condiţiile în care cumpărarea unei locuinţe reprezintă cea mai importantă achiziţie din întreaga viaţă a românului mediu-plus spre lux, un absolvent român de MBA este în stare să afirme public, pentru toţi românii, proşti sau deştepţi, educaţi sau needucaţi, că preţurile locuinţelor vor creşte, după care... la numai 6 luni distanţă afirmă, de asemenea, public, fără jenă, ca orice imobiliar de altfel, că preţurile locuinţelor vechi se vor prăbuşi, atingând nivelul din perioada 2005-2006, în timp ce locuinţele noi vor fi râvnite de cei 4 (!!!) milioane iepuro-bucureşteni care se vor fi dublat peste noapte...
 • intrebare (Luni, 12 martie 2012, 17:24)

  alex [anonim]

  Cum priveste fiscul o tranzactie de schimb de apartamente? Se taxeaza ambele tranzactii separat sau doar diferenta de pret?

  Multumesc.
 • mai multe intrebari (Luni, 12 martie 2012, 18:49)

  Magiun [anonim]

  1) cand vorbiti despre pret, vorbiti despre pretul cerut de vinzator sau despre pretul declarat la notar? Chiar, cand o sa avem o piata imobiliara ca in Anglia, sa zicem, unde fiecare zona si fiecare tip de apartament au un pret cat se poate de predictibil si N agenti imobiliari dau acelasi pret cu eroare de maxim 1%??? Cand o sa avem "pretul zonei", facut cu ajutorul declaratiilor la notar, ca in lumea civilizata?
  2) Cand o sa existe un site de consultanti bancari care sa explice CLAR toate ofertele bancilor si capcanele in care sunt atrasi clientii? (aporpo, cred ca ar fi un site cu trafic, nu gluma, daca ar fi credibil)
  3) Cand o sa existe un organism care sa elimine de pe piata agentii imobiliari mincinosi? (daca o sa va uitati pe imobiliare.ro la oferte de inchirieri un timp mai indelungat, o sa vedeti ca sunteti momiti cu aceleasi poze de apartamente frumoase, dar care "tocmai s-au dat, dar am altul asemanator")
 • Rog raspundeti (Luni, 12 martie 2012, 20:40)

  Mircea [anonim]

  Buna ziua,

  As dori sa va adresez doua intrebari:

  1. Este normal ca o agentie imobiliara sa reprezinte atat vanzatorul cat si cumparatorul? Nu ar trebui sa existe niste delimitari, tinand cont ca agentia va incasa comision atat de la vanzator cat si de la cumparator, deci nu poate reprezenta obiectiv interesele participantilor?

  2. Daca va fi aprobat proiectul de liberalizare a tarifelor notariale, prin eliminarea tarifului minim si inlocuirea lui cu un pret de referinta, estimati o crestere sau o scadere a preturilor pentru imobile la vanzare in Romania?

  Multumesc
  • r (Marţi, 13 martie 2012, 11:35)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea

   1. Nu consider normala pozitionarea unui consultant imobiliar atat pe partea vanzatorului, cat si pe a cumparatorului decat daca cei doi isi dau acordul in mod expres, situatie in care, probabil, si comisionul este partajat intre cei doi, conform intelegerii.

   2. Experienta a aratat ca pretul la utilizatorul final al apartamentelor este relativ inelastic fata de nivelul taxelor incorporate, el fiind mai degraba determinat de puterea de cumparare si accesul la finantare.
 • preturi bucuresti, craiova (Luni, 12 martie 2012, 21:34)

  doina [anonim]

  Buna ziua,
  1. Care va fi evolutia preturilor la apartamentele din Bucuresti, in special in Drumul Taberei?
  2. Cum credeti ca vor evolua preturile apartamentelor in Craiova?
  Va multumesc.
 • Intrebari (Marţi, 13 martie 2012, 0:14)

  Anonim [anonim]

  Buna ziua,

  Cat mai exista plafon pt. programul prima casa? Cu cat credeti ca va scadea piata imobiliara dupa finalizarea acestui program?

  Caut sa cumpar un apartament in bucuresti cu 2 camere din ianuarie. Oferte sunt din ce in ce mai putine. Asa se intampla de fiecare data la inceput de an? Cand isi revine piata imobiliara, in sensul sa existe oferte destul de multe sa ai de unde alege?

  Va multumesc
 • sper sa nu fie din categoria "specialistilor" (Marţi, 13 martie 2012, 1:03)

  razvan [anonim]

  Personal era sa fac o mare gafa si sa cumpar un apartament cu credit in Bucuresti...norocul meu ca am inceput sa ma documentez mai mult si sa fac cateva calcule care m-au ferit de o mare greseala.

  Prin 2009 am citit niste analize foarte bune si bine documentate care prezentau situatia reala.

  http://www.rezidential.net/forum/topic/why-the-romanian-property-bubble-is-set-to-burst/page/15#post-1263

  Predictiile autorului (Steve) s-au adeverit aproape in totalitate...personal cred ca preturile vor continua sa scada.

  Va rog sa-mi spuneti care este in opinia dumneavoastra raportul corect intre salariul median si pretul median (nu mediu) al unui m2 pentru un apartament mediu din punct de vedere al confortului si locatiei.

  Credeti ca putem discuta de apartamente de lux (in adevaratul sens al cuvantului) in Bucuresti avand in vedere realitatea care ne inconjoara?
  • r (Marţi, 13 martie 2012, 11:38)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui razvan

   Ceea ce descrieti este definit in literatura de specialitate ca indice de accesibilitate (affordability index), care in Romania este in jur de 0,35.

   Luxul se relationeaza la perceptia, nivelul de educatie si de cultura al beneficiarului, drept care discutia ar necesita un spatiu mult mai amplu decat cel in care ne gasim acum.
 • evolutie pret / an constructie (Marţi, 13 martie 2012, 1:20)

  Vasile [anonim]

  Va rog daca puteti sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare. Vreau sa cumpar un apartament intr-un oras din provincie si am posibilitatea sa aleg apartament construit in unul din anii 1964,1978, 2011, apartamentul vreau sa-l vand peste 30 de ani. Cum vedeti evolutia preturilor in acest caz ?
  Multumesc.
  • r (Marţi, 13 martie 2012, 11:41)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vasile

   Vechimea unei locuinte are mare importanta in analiza valorii de investitie, dar in sine, asa cum vedem in orasele civilizate ale Europei, o vechime sub 90 de ani nu reprezinta neaparat un impediment in masura in care locuinta se gaseste intr-o locatie premium sau macar buna, a fost intretinuta si renovata corespunzator de-a lungul timpului si are o solutie functionala adecvata.
 • intrebari (Marţi, 13 martie 2012, 7:54)

  Aurelia [anonim]

  Buna ziua,

  As dori sa-mi vand casa,este momentul potrivit,sau e bine sa mai astept tinand cont ca preturile sunt foarte jos?

  Care este tendinta chiriilor in provincie si cum vor evolua acestea in urmatorii ani?
  • r (Marţi, 13 martie 2012, 11:44)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Aurelia

   Dezinvestirea unei proprietati se face, de regula, pentru nevoi imediate de lichiditate, astfel incat un element important pentru a va raspunde ar fi sa stiu care este orizontul de asteptare pe care il aveti la dispozitie pentru obtinerea acestei lichiditati.

   Asa cum am mai spus pana acum, evolutia caracteristicilor imobiliare pentru diverse localitati din tara poate fi foarte diferita, neexistand o tendinta generala care sa cada sub descrierea a ce se iintampla in provincie.
 • cat (Marţi, 13 martie 2012, 10:21)

  patrunjel [utilizator]

  Ati vazut rezultatele ultimului recensamant , cu populatia tarii si a Bucurestiului scazand dramatic.

  Speculatorii au fost deja alungati de criza.

  Cand demandul pe termen mediu si lung e asa de scazut si in scadere cat credeti ca vor mai putea tine la preturile astea imense la case ?
  • r (Marţi, 13 martie 2012, 11:47)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui patrunjel

   In situatii de scadere a cererii pentru achizitia de apartamente, ma astept ca dezvoltatorii sa se orienteze catre oferirea catre inchiriere a respectivelor apartamente, mai degraba decat vanzarea la niste preturi care sa reprezinte o valoare actualizata mai mica decat cea a chiriei anuale obtenabile, capitalizata corespunzator.
 • Evolutia preturilor pentru terenurile agrigole (Marţi, 13 martie 2012, 10:32)

  P3K [anonim]

  Buna ziua,

  Ma intereseaza sa stiu care va fi evolutia preturilor pentru terenurile agricole in urmatorii ani tinand cont de faptul ca, in 2014, pot cumpara si strainii terenuri agricole la noi in tara.

  Multumesc
  • r (Marţi, 13 martie 2012, 11:49)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui P3K

   Nu am un raspuns, este foarte greu predictibil.
 • Dezvoltare zona de sud a capitale Catelu - Glina - (Marţi, 13 martie 2012, 10:36)

  P3K [anonim]

  Buna ziua,

  Va rog sa-mi spuneti care este evolutia preturilor din zona Catelu - Glina - Popesti Leordeni avand in vedere planurile de dezvoltare in aceasta zona(Port Maritim).

  Multumesc
 • Influenta agentilor imobiliari (Marţi, 13 martie 2012, 11:47)

  AlexMic [anonim]

  1. Care credeti ca este influenta agentilor imobiliari pe piata si asa in cadere controlata? Care credeti ca ar fi un comision corect pentru o tranzactie imobiliara cu un apartament?
  2. Ati raspuns la primul post ca "Preturile la imobilele vechi vor putea eventual sa scada sub pretul de copnstructie, ceea ce inseamna 3-400 de euro/mp...."
  Care sunt motivele pentru care afirmati ca acest pret de 3-400 euro/mp (pret care era corect in anii 2002-2005/2006) este sub pretul de constructie? Acele blocuri vechi au fost construite cu 40% detinuti pe vremea comunistilor si cu finisaje ce lasa de dorit, multi dintre locatari platitind preturi mai mult simbolice pe ele, apoi avand nonsalanta de a cere 70-90 de mii de euro pe ele.
  • r (Marţi, 13 martie 2012, 11:59)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui AlexMic

   1. Nelucrand pe piata imobiliara ca si agent, nu pot sa exprim o parere despre nivelul comisioanelor, dar consider ca, fiind o piata libera, ele trebuie intotdeauna negociate. In ce priveste influenta agentilor imobiliari, ea depinde in mare masura de nivelul de informare al vanzatorilor si cumparatorilor si sfatul meu este ca intotdeauna in legatura cu astfel de tranzactii sa se faca investigatii cat mai amanuntite si pe canale de informare amanuntite, pentru a putea contrabalansa accesul agentiilor imobiliare la informatie si, acolo unde este cazul, sa se apeleze la serviciile unui specialist in domeniu.

   2. Cand se discuta pretul pe metru patrat al unei proprietati la un moment dat in timp, el este vazut din perspectiva valorii de inlocuire, adica costurile medii la care o constructie similara- ca si funtionalitate si nivel de depreciere - ar putea fi obtinuta in conditiile pietei actuale. Fara trimitere catre conditiile efective de la momentul edificarii proprietatii respective.
 • evolutia stocului (Marţi, 13 martie 2012, 11:59)

  pehash [utilizator]

  2 intrebari:
  1. Ce date folositi pentru a a evalua stocul de locuinte disponibile si care credeti ca este in acest moment procentul de ocupare in orasele mari, in special in Bucuresti?
  2. Avand in vedere ca populatia Romaniei a scazut considerabil in ultimii 20 de ani, cu cel putin 15%, 20% daca datele recensamantului sunt reale, credeti ca ar fi oportun ca statul sa suprataxeze locuintele goale pentru a dinamiza piata?
  Multumesc.
  • r (Marţi, 13 martie 2012, 12:06)

   Speranta Munteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui pehash

   1. Daca va referiti la valoarea locuintelor, informatiile care se folosesc in evaluare sunt, de regula, informatii disponibile public si pentru situatii mai complexe, informatii care pot fi colectate fie de fierma de evaluare, fie achizitionate de la detinatorii unor astfel de informatii.
   Daca va referiti ca numar la stocurile de locuinte disponibile, aceasta informatie se determina exclusiv pe baza unor informatii accesibile public, existente la nivelul INS, primarii, prefecturi, nivel guvernamental.

   2. Nu am auzit despre o astfel de initiativa si nici nu ii vad eficienta, in masura in care majoritatea locuintelor noi sunt garantii ipotecare la creditele luate de dezvoltatori, drept care orice supra incarca a obligatiilor fiscalenu ar conduce efectiv la o dinamizare a vanzarilor, ci doar ar creste valoarea creantelor respectivelor imobile peste nivelul valorii lor de piata.
 • Intrebari (Marţi, 13 martie 2012, 12:24)

  Simion Adrian [anonim]

  Intrebarea 1
  Va puteti motiva pozita avuta in Februarie 2008 cand erati vicepresedinta ANEVAR si cand spuneati ca: ""Preturile pe piata imobiliara vor continua sa creasca lent in urmatorii ani, contrar unor estimari alarmiste care vorbesc despre o prabusire a pietei,"

  2.
  Credeti ca pretul de vanzare real al apartamenelor este cel din 2005-2006 cum ziceti dvs sau este cel din 2000 avand in vedere ca blocurile s-au invechit cu 10-12 ani, inflatia a crescut si cosul zilnic este de 5-6 ori mai mare decat in 2000?
 • Merita sau nu sa mai astept? (Marţi, 13 martie 2012, 14:31)

  Mihai [anonim]

  Buna ziua,

  Am o scurta intrebare (nu inseamna ca voi face intocmai cu raspunsul dvs insa merita sa intreb). Momentan am 3 apartamente in Bucuresti, zone centrale, constructii dupa '90 in general. De oaresce timp vreau sa le vand pe toate pentru a putea achizitiona un duplex/ casa intr-un ansamblu nou. Practic, plecand de la premisa ca daca vand ieftin (sa spunem 100 EUR) cumpar ieftin (sa zicem 110 EUR) e mult mai rentabil decat sa fi vandut scump (sa zicem 200 EUR) dar si sa fi cumparat scump (in exemplul dat 220 EUR). Practic ar trebui sa fiu avantajat, in acest context, de aceasta scadere imobiliara si pot incepe sa vand...Totusi nu sunt convins ca am dreptate. Ma puteti ajuta cu corectii la acest rationament?
 • Herastrau (Marţi, 13 martie 2012, 14:59)

  Mihai Baron [anonim]

  Buna ziua

  Care este nivelul median actual de pret mp construit la vinzare apartamentele noi din Herastrau/Nordului ? (Gafencu) ? Va mai reveni vreodata la nivelul din 2006-2007 ?

  Care este nivelul median actual de pret mp construit la inchierere apartamente mobilate lux noi din Herastrau/Nordului ? (Gafencu) ?


  Va multumesc
 • pe langa piata? (Marţi, 13 martie 2012, 15:38)

  Dedalus [anonim]

  1) De ce dezvoltatorii continua sa proeicteze ansambluri rezidentiala uriase, total neatractive pentru clasa mijlocie ? In loc sa proiecteze un bloc P+12 cu 50% grad de ocupare, nu ar fi mai rentabil sa proeicteze P+6 cu 100% grad de ocupare?

  2) De ce agentiile imobiliare continua sa puna comision pe tranzactie si de la cumparator si de la vanzator, desi este foarte clar pentru oricine ca un agent nu poate reprezenta in acelasi timp doua parti cu interese contrare in ce priveste pretul?
 • Sfat (Duminică, 13 mai 2012, 16:09)

  Andreea [anonim]

  Buna ziua,
  Am cumparat de curand un apartement in zona stefan cel mare, din anul 1969, de 48mp, cu 50.000 de euro, finisat, pret exceptional.... la strada, langa metrou, etc. Cum credeti ca vor evolua preturile pe viitor? Ce m-ati sfatui sa fac? sa il inchiriez o perioada... in ideea ca il pot vinde peste cativa ani cu un pret mai mare, sau sa il vand acum, obtinand insa un profit mai mic????

  Va multumesc,
  O zi frumoasa!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by