Invatamantul profesional: firmele din Romania au oferit locuri de practica pentru 20.000 de elevi. Dupa clasa a IX-a, elevii care aleg ruta profesionala primesc bursa de 200 de lei pe luna

de R.P.     HotNews.ro
Vineri, 9 martie 2012, 22:09 Actualitate | Esenţial


Invatamantul profesional a atras pana in prezent o cerere din partea firmelor de aproximativ 18.000 - 20.000 de locuri pentru elevi, a declarat Daniel Funeriu, fostul ministru al Educatiei. Invitat in cadrul unei emisiuni la Money Channel, consilierul prezidential a precizat ca, atunci cand a dat startul acestui invatamant, a declarat ca va considera "un succes daca se ajunge la 8.000-10.000 de locuri". "Oferta se pare ca este mult mai mare si Ministerul Educatiei va da cate locuri este nevoie", a continuat Funeriu. Acesta a explicat ca, incepand din septembrie 2012, elevii care termina clasa a IX-a pot intra in invatamantul profesional, care se va derula in cadrul liceelor tehnologice, si vor primi o bursa de aproximativ 200 de lei pe luna.

Cele mai importante declaratii ale consilierului prezidential Daniel Funeriu:
 • Atunci cand am facut conferinta de presa care a anuntat publicarea in Monitorul Oficial a ordinului de ministru care dadea startul acestui invatamant profesional, am fost intrebat cate locuri se vor da la acest invatamant profesional: am spus ca eu as considera un succes daca se ajunge la 8.000-10.000 de locuri.
 • Oferta se pare ca este mult mai mare. Necesarul si entuziasmul pentru acest program se pare ca sunt mult mai mari. MECTS va da cate locuri este nevoie si este pregatit sa faca acest lucru si din punct de vedere bugetar, si din punctul de vedere al organizarii.
 • Numarul de locuri: am inteles ca cererea de pe piata muncii se ridica in acest moment undeva intre 18 si 20.000.
 • Acest lucru va fi analizat la nivelul Ministerului si se da o hotarare anuala de guvern cu cifra de scolarizare. Dar MECTS e pregatit sa dea numarul de locuri care va fi cerut.
 • In fapt, la sfarsitul clasei a IX-a, elevii preponderent din liceele tehnologice vor putea sa intre in acest invatamant profesional care se va derula in cadrul liceelor tehnologice.
 • Vor putea intra copii doar pe locurile pentru care exista un acord intre o firma si scoala. Intr-o prima faza, firmele se adreseaza scolilor, fac acorduri intre ele pentru un anumit numar de locuri.
 • Dupa ce aceste locuri sunt stabilite, si aici este cifra de 18-20.000 la nivelul cererii firmelor, firma este implicata in procesul de selectie a elevilor, daca sunt mai multi copii care doresc sa faca acest invatamant profesional.
 • Invatamantul profesional va fi de 2 ani. In primul an va fi 40% teorie si 60% practica. Elevii vor face asadar mult mai multa practica decat pana acum, iar practica se face la angajator.
 • In al doilea an va fi 25% teorie si 75% practica. Deci mult mai multa practica ca inainte, una relevanta pentru ca nu poti sa intri daca nu ai un contract tripartit intre scoala-angajator-elev respectiv parinte.
 • Invatamantul profesional se aplica din septembrie 2012.
 • La clasa a IX-a elevii sunt fie in liceu tehnologic, vocational sau teoretic. La finalul clasei a IX-a elevii au 14-15 ani si pot alege sa mearga pe ruta profesionala. Ei vor avea un contract de efectuare a stagiului practic cu firmele.
 • La final, vor avea un certificat de calificare profesionala recunoscut in Uniunea Europeana.
 • Practica se poate realiza in tari ale UE, in cazul in care oferta vine din partea unor firme multinationale si sunt multe astfel de firme care au intrat in program.
 • Elevii care finalizeaza invatamantul profesional pot sa mearga direct in piata muncii, pentru ca vor avea aproape 18 ani, dar ei pot - si aici a fost o cerinta a firmelor - sa se si intoarca in clasele a XI-a si a XII-a si sa mearga spre Bacalaureat. Este un sistem deschis.
 • Elevii au avantajul ca dupa 2 ani au o relatie stransa cu o firma, au un certificat de calificare si elevii vor avea o bursa de aproximativ 200 de lei pe luna.
 • Toti elevii care vor intra in acest invatamant profesional vor avea aceasta bursa de aproximativ 200 de lei pe luna, pentru a incuraja invatamantul profesional. Un invatamant profesional de calitate este o sursa de competitivitate.
 • Am prevazut bani in bugetul MECTS pentru invatamantul profesional: 135 de milioane de lei pentru anul 2012. Sunt suficienti bani pentru elevii care vor sa urmeze invatamantul profesional.  
 • Eu cred ca se va merge pe un trend crescator, pentru ca tot mai multe firme vor prinde curaj si isi vor da seama ca este in favoarea lor.
 • Unele firme voiau sa dea ele bani suplimentari, sa acorde o bursa suplimentara elevilor. Sa vedem acum apetenta copiilor si a parintilor pentru a veni in acest proiect.
 • Sunt prevazuti si bani din fonduri europene: 100 de milioane de euro pe doi ani, iar din acesti bani elevii vor avea, de exemplu, un tutore de practica la nivelul firmei; este vorba despre un angajat al firmei care se va ocupa de ei pe timpul practicii, vor fi angajati care vor putea sa predea si in cadrul scolii daca indeplinesc cerintele.
 • Daca avem elevi care fac practica intr-o brutarie de exemplu, firma va putea sa cumpere faina care este material didactic si la final firma e incurajata sa intre in acest proiect.
 • In toate domeniile exista cereri din partea firmelor. Nomenclatorul cuprinde peste 200 de meserii. Curiculumul se stabileste in acord cu firma
 • Cand am parasit Ministerul erau peste 100 de specilizari cu un curriculum facut, dar foarte multe firme si-au exprimat interesul de a modula acel curriculum.
 • Firmele deja au fost contactate, iar oferta este gestionata la nivel de regiune. Oferta este gestionata regional, exista inspectori scolari judeteni responsabili la nivelul regiunii, iar acum au materializat aceste contracte.
 • Ceea ce s-a intamplat anul trecut la Bacalaureat cred ca a tras un semnal de alarma in sensul ca este limpede ca acei copii care au fost pe filiera tehnologica au avut un succes mult mai mic decat cei de pe ruta teoretica la Bacalaureat.
 • Ei isi vor pune intrebarea daca are rost sa stea trei ani in liceu cu o sansa foarte mica de a reusi. Sunt foarte multi copii foarte talentati pentru lucruri tehnice.
 • Prin acest invatamant profesional elevii vor ramane in liceu, doar ca ei vor lua calea de performanta a invatamantului profesional. Important este sa nu trimitem copiii pe un drum care nu este al lor.
 • Consilierea scolara e esentiala, de aceea metodele de evaluare de la clasa a II-a, a IV-a si a VI-a vor permite o orientare scolara mult mai buna si vor face din invatamantul profesional unul de succes. 
 • Toate informatiile despre invatamantul profesional, despre inscriere sunt publicate si pe site-ul alegetidrumul.edu.ro.

Printre firmele care au participat pana acum la discutii cu Ministerul Educatiei se numara CORA, L'Oreal Romania, UNIMED, ROMSILVA, Continental Automotive Romania, Draxlmaier Romania, Metro Cash&Carry, Premium Aerotec, Schaeffler Romania, potrivit unui comunicat al Ministerului Educatiei. Inscrierea in invatamantul profesional incepe pe 7 mai 2012, iar calificarile pentru care se realizeaza aceste inscrieri, calendarul complet pentru selectie si inscriere, precum si ce documente trebuie sa contina dosarul de inscriere sunt publicate pe site-ul alegetidrumul.ro.

Citeste si:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2761 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  Invatamant profesional (Vineri, 9 martie 2012, 23:51)

  Cizmari [anonim]

  In Olanda invatamantul profesional este f bine dezvoltat.
  Exista multe profiluri, dar scindarea innvatamantului incepe din cls a 6-a, in trei directii, in functie de rezultate si ceea ce-si doresc copiii.
  Sunt multe cizmarii de ex, cu cizmari calificati- nu am mai vazut in Romania demult cizmarii. M-a socat sa le descopar intr-o tara asa tehnologizata.
  Cred ca scolile de meserii sunt o idee buna.
 • -4 (12 voturi)    
  da, sa traiti! (Sâmbătă, 10 martie 2012, 0:13)

  Mazeta [utilizator]

  Sa dam tarii tinichigii si ospatari. Asa a ordonat marele carmaci. Strainii cu mapa, romanii cu sapa.
  • +3 (5 voturi)    
   Care-i problema ? (Sâmbătă, 10 martie 2012, 7:47)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Crezi ca toti romanii au apetenta pentru a deveni medici, ingineri,avocati ? Sa fim seriosi. Ideea ca toti trebuie sa faca facultate e o aiureala. In realitate, joburile pentru cei cu studii superioare sunt putine peste tot in lume comparativ cu restul joburilor. Deci atata timp cat nu poti sa automatizezi procese gen reparatia masinii, prepararea mancarii, servirea la restaurant e normal sa ai nevoie de forta de munca in aceste domenii. Problema e ca omul angajat sa-si faca treaba in mod corect, onest si sa fie platit decent. Atata timp cat sunt joburi si sunt platite decent, e bine pentru toti. De acord insa ca un job de cercetator in domeniul aero-spatial este mult mai bine platit. Dar ca sa ajungem noi sa avem industrie sau cercetare in domeniu, trebuie sa trecem prin multe etape iar una din ele este ca fiecare angajat sa-si faca treaba corect si onest, sa invatam sa lucram in echipa, sa nu ne dam unul altuia peste picioare. Deci sunt niste variabile care nu au legatura neaparat cu domeniul in care lucrezi ci cu civilizatia societatii.
  • +1 (3 voturi)    
   Nu ai minte deloc. (Sâmbătă, 10 martie 2012, 9:29)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Nu mai sunt necesare alte comentarii.
  • +3 (3 voturi)    
   preferati analfabeti cu doctorat? (Sâmbătă, 10 martie 2012, 11:29)

   iulia [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   cam asta produce invatamantul romanesc de cand a fost blagoslovit cu interesele unor Marga, Andronescu et co. nici Funeriu n-a facut mare lucru in afara de galagie - dar macar a incercat. putea lua masuri inteligente si eficiente; a preferat sa "bage frica" si sa lase apoi lucrurile sa se corecteze de la sine. merge mult mai greu asa, dar, pentru prima oara in 15 ani - merge.

   iar daca in cazul invatamantului profesional d-l Funeriu a lasat bata deoparte si si-a folosit mintea - nu putem decat sa salutam aceasta masura.

   mai avem drum lung pana la un invatamant condus de oameni capabili si bine intentionati.

   suntem romani si snobismul ne face sa cadem in fund in fata "titlurilor", dar diplomele unor incapabili nu produc hrana. o tara care "fabrica" peste 60% "intelectuali" per generatie anuleaza orice semnificatie a "intelectualului". si creeaza, in schimb, muritori de foame si infractori.
  • +2 (4 voturi)    
   Portari, tinichigii cu 2 facultati (Sâmbătă, 10 martie 2012, 12:07)

   Pt Mazeta [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Nu mai prea exista romani ""cu sapa"". Acum toti au doua- trei facultati ( ASE+Drept de ex). Pina si portarul are 2 facultati.
   Iar strainii in general, au multe postliceale; facultatea este rarisima in occident. Trebuie sa fii extrem de bine pregatit.
   De asta s-a dus buhul in occident despre somajul cu studii superioare din Ro.
   In Olanda carmaciul este regina si ea a ordonat asa, daca te incalzeste cu ceva.
 • +2 (2 voturi)    
  Chibzuinta (Sâmbătă, 10 martie 2012, 6:54)

  Electricianul [anonim]

  In loc de bani, ca bursa, s-ar da mai bine produse alimentare, imbracaminte, cum se dadeau pe vremuri.
  Daca sunt in posesia banilor, multi dintre elevi, i-ar cheltui aiurea .
  Ca produse alimentare erau alese conservele de carne, spre exemplu, care au valabilitate mai mare.
 • +1 (3 voturi)    
  Scoala profesionala (Sâmbătă, 10 martie 2012, 9:14)

  Steliana [anonim]

  Daca regret pe cineva din fostul guvern - acesta este dl Funeriu. Am sperat pana in ultimul moment ca dl prim-ministru MRU va solicita ca dl Funeriu sa ramana si in noul guvern. Este un tanar de toata isprava; cred ca legea promovata de dumnealui (si care ar trebui sa-i poarte numele) va revolutiona invatamantul. Mi-e frica insa ca revenind Abramburica sa nu schimbe continutul legii...
 • +2 (4 voturi)    
  in sfarsit... (Sâmbătă, 10 martie 2012, 11:02)

  iulia [anonim]

  o masura necesara demult. invatamantul "teoretic" oricum producea imbecili si brute - iar bacalaureatul si facultatile nu erau decat o formalitate. pentru ca viitorii someri sa aiba diplome.

  sa speram ca va functiona si ca industriile locale vor fi sustinute si dinspre ministerul economiei. problema era si pana acum dubla: un invatamant pus pe butuci deja de vreo 13 ani + o economie "sapata" de statul roman.

  si sa speram ca si amanuntele vor fi, macar de data asta, functionale; pentru ca invatamantul romanesc este mancat, pe langa coruptie, si de birocratie (iar sub acest aspect perioada Funeriu a continuat traditia). sa speram asadar ca 'pana la Dumnezeu nu ne vor manca sfintii'.
 • +2 (4 voturi)    
  bravo (Sâmbătă, 10 martie 2012, 11:35)

  alip [utilizator]

  Mi se pare o masura de bun simt, o dovada de normalitate si cu atat mai mare rusine sa-i fie Ecaterinei Andronescu care le-a desfiintat. Imi doresc doar ca lucrul asta sa se poata realiza practic, sa aiba mijloacele pentru a realiza asa ceva (spatiu, profesori, eventuale masini pe care sa faca practica), adica sa nu fie infiintat doar pe hartie si profesorii sa le predea ce stiu ei, nu ce trebuie. Ar fi interesant ca hotnews sa investigheze daca se poate face practic si cu succes lucrul asta. Insa in rezumat inca o data felicitari ministrului Funeriu.
 • +1 (3 voturi)    
  bani aruncati pe fereastra (Sâmbătă, 10 martie 2012, 13:46)

  daniel [anonim]

  Se ofera burse pentru cei care vor urma scoli profesionale si este , probabil, o idee buna (cunoscand destul de bine ce se intampla in astfel de scoli sunt sceptic) . Pentru tinerii cu rezultate remarcabile insa, nu exista bani; acestia isi platesc din buzunarul propriu pana si concursurile la care participa (deplasare, cazare, masa). Ma tem ca avem din nou de a a face cu o discriminare pozitiva (ca si in cazul unor minoritati ) care nu rezolva nici pe departe problemele reale ale scolilor profesionale si lipsa lor de atractivitate.
  ........Si ne mai miram ca tinerii cu rezultate deosebite pleaca din tara........
  • +2 (2 voturi)    
   Fac particulare- fabrica de analfabeti (Sâmbătă, 10 martie 2012, 16:08)

   Pt.bani aruncati pe fereastra [anonim] i-a raspuns lui daniel

   Preferi sa se arunce banii in buzunarele proprietarilor de facultati particulare ? Ai vazut cam cine preda pe acolo. Sunt afaceri de familie.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by