Liderul USL Victor Ponta a postat pe blogul personal scrisoarea deschisa pe care a trimis-o procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, si presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Alina Ghica, in care isi exprima nemultumirea fata de sentinta pronuntata in cazul uciderii baschetbalistului american Chauncey Hardy.

"Va transmit acest mesaj cu un puternic sentiment de revolta, ca jurist si cetatean roman, fost magistrat si conferentiar universitar, doctor in disciplina Drept Penal, dar mai ales ca persoana publica cu o absoluta credinta in necesitatea afirmarii statului de drept. Doresc sa va aduc la cunostiinta ca recenta sentinta emisa de Sectia Penala a Tribunalului Giurgiu reprezinta un grav atentat la prestigiul si integritatea sistemului de justitie din Romania. Nu am dreptul procedural sa contest, pe fond, decizia prin care Ionut Adrian Tanasoaia a fost condamnat la 5 ani de inchisoare pentru uciderea baschetbalistului american Chauncey Hardy. Pedeapsa aplicata (daca nu cumva chiar si incadrarea juridica) este insa evident netemeinica si de natura sa produca o grava si ireparabila atingere sistemului de justitie din Romania, o stare de revolta si neincredere in hotararile acesteia", scrie Ponta.

El sustine ca foarte multi dintre cei care au aflat despre acest caz, dintre cei care au incercat sa obtina mai multe informatii despre situatia tragica din Giurgiu au fost, la randul lor, intrigati de solutiile la care s-a ajuns.

"Condamnarea la doar 5 ani de inchisoare pentru uciderea cu violenta, intr-un spatiu public, intr-un caz mediatizat si in care dubiile nu exista - ridica semne de intrebare cu privire la modul in care procurorii si magistratii implicati si-au facut datoria. Romanii vad cum justitia da verdicte total disproportionate, in care un criminal este condamnat la doar 5 ani de inchisoare, in timp ce in alte cazuri cu pericol social mult mai redus pedepsele sunt mai mari", adauga liderul PSD.

Ponta afirma ca siguranta cetateanului in Romania trebuie sa fie o prioritate pentru justitia romaneasca, iar acest lucru trebuie sa se reflecte si intr-un comportament mai consistent si coerent in cazurile de ucidere si violente grave, pentru care dovezile si circumstantele sunt indubitabile, din punct de vedere juridic dar si al opiniei publice.

"Am fost in mod constant, in activitatea mea publica, un aparator al independentei si prestigiului justitiei din Romania, atat in fata institutiilor internationale (situatia MCV), cat si a presei nationale sau a politicienilor demagogi. Dar acest caz nu face decat sa confirme cele mai grave acuze aduse vreodata puterii judecatoresti patand iremediabil prestigiul acesteia. Va rog Doamna presedinte a CSM sa luati masurile legale care se afla in competenta dvs. pentru a analiza activitatea de ansamblu a Sectiei Penale a Tribunalului Giurgiu, considerata in opinia publica ca protejand si acceptand practicile de crima organizata din raza sa de competenta.

Va rog Doamna Procuror General nu doar sa solicitati procurorilor competenti sa utilizeze caile de atac legale impotriva acestei sentinte vadit netemeinice, dar si sa acordati o atentie speciala acestei zone in care crima organizata este protejata direct de factori din justitie care ar trebui tocmai sa combata acest grav fenomen. Va rog sa interpretati acest demers al meu ca neavand nicio conotatie politica, ci doar reprezentand reflectarea unei opinii publice profund ingrijorata de o situatie extrem de grava si de daunatoare pentru justitie si statul de drept", mai arata Victor Ponta in scrisoare.

Cinci ani de inchisoare pentru agresor

Agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy, care a murit dupa ce a fost lovit cu pumnul in fata, in urma unei altercatii intr-un club din Giurgiu, in toamna anului trecut, a fost condamnat, miercuri, la cinci ani de inchisoare de catre Tribunalul Giurgiu, sentinta nefiind insa definitiva, relateaza Mediafax.

Tribunalul Giurgiu l-a condamnat, miercuri, pe Ionut Adrian Tanasoaia, acuzat ca i-a tras un pumn in fata baschetbalistului Chauncey Hardy, lovitura in urma careia sportivul a murit, la cinci ani de inchisoare, instanta aplicand pedeapsa minima intrucat barbatul si-a recunoscut fapta.

Pentru fapta lui, pedepasa prevazuta de lege este intre cinci si 15 ani de detentie, sentinta nefiind definitiva, putand fi atacata cu apel.

Instanta a dispus separarea partii civile a dosarului, pentru a nu intarzia solutionarea cauzei.

La inceputul lunii decembrie a anului trecut, procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Giurgiu au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a lui Ionut Adrian Tanasoaia, zis Gipsy-Gypsanu, pentru loviri sau vatamari cauzatoare de moarte si ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice.

Potrivit Ministerului Public, in dimineata de 9 octombrie 2011, la ora 4.13, Ionut Adrian Tanasoaia, aflat intr-un club din Giurgiu, pe fondul consumului de alcool si al unui conflict spontan, l-a imbrancit si apoi l-a lovit puternic cu pumnul in fata pe baschetbalistul american Chauncey Hardy, care s-a dezechilibrat si a cazut lovindu-se cu capul de pardoseala.

In urma impactului, victima a suferit leziuni traumatice cerebrale foarte grave, care au condus, cateva ore mai tarziu (ora 19.10 ), la decesul acesteia.

Medicii legisti au stabilit ca moartea victimei a fost violenta si s-a datorat insuficientei cardio-respiratorii, consecinta a unui traumatism cranio-cerebral soldat cu edem cerebral, hemoragie meningeala, contuzie si dilacerare cerebrala, fractura de bolta craniana iradiata la baza craniului.

Leziunile traumatice corporale cerebrale care au dus la deces s-au putut produce prin lovire cu si de corp-plan dur in acelasi context traumatic, iar intre leziunile traumatice cranio-cerebrale si deces exista o legatura de cauzalitate directa si neconditionata, au conchis legistii.

Surse judiciare au informat ca baschetbalistul Chauncey Hardy, care juca la echipa CSS Giurgiu, avea o alcoolemie de 0,6 la mie, la momentul accidentului din discoteca.

Scandalul in urma caruia Chauncey Hardy si-a pierdut viata a izbucnit in noaptea de 8 spre 9 octombrie 2011, in jurul orei 3.30, in clubul Emotione din Giurgiu, dupa ce baschetbalistul american, in varsta de 23 de ani, ar fi vrut sa danseze cu niste tinere. El a fost lovit cu pumnul in barbie de Ionut Adrian Tanasoaia si s-a izbit cu capul de pardoseala salii de dans.

Americanul ar fi initiat un joc cu o tanara, careia ii tot punea pe cap o sapca, ceea ce i-a iritat pe tinerii care o insoteau pe fata. Tanasoaia i-ar fi spus lui Hardy sa plece, insa conflictul verbal a degenerat, astfel ca i-a tras un pumn in fata, iar sportivul s-a dezechilibrat si a cazut de pe treapta pe care se afla, lovindu-se cu capul de pardoseala de ciment. Rana produsa in cadere a fost grava, ducand la decesul baschetbalistului.