Presedintele unei foste tari comuniste care se confrunta cu probleme economice numeste un sef de serviciu secret drept succesor al sau. Suna cunoscut? Asa incepe un articol publicat de agentia internationala Reuters, care noteaza o asemanare intre numirea lui Mihai Razvan Ungureanu in functia de prim ministru si un eveniment vechi de peste zece ani: Boris Eltin si promovarea lui Vladimir Putin.

Traian Basescu si Vladimir Putin, la summitul NATO din BucurestiFoto: Agerpres

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si-a desemnat un vechi aliat ca prim-ministru, in persoana lui Mihai Razvan Ungureanu, scrie Reuters, care citeaza membri seniori ai PDL. Articolul semnat de Radu Marinas poate fi citit aici.

Aceasta miscare aduce aminte de cea pe care Boris Eltin a facut-o in Rusia, in urma cu mai mult de un deceniu, cand l-a promovat pe Vladimir Putin.

In acest moment, Mihai Razvan Ungureanu pare a fi principalul candidat la presedintie, in momentul in care mandatul lui Basescu va expira, in 2014.

De cand a fost investit de Parlament, la inceputul acestei luni, in functia de prim-ministru, Ungureanu a improspatat atitudinea nepopulara fata de Partidul Democrat Liberal, inaintea alegerilor parlamentare din noiembrie.

Predecesorul sau, Emil Boc, a adus economia inapoi pe calea cea buna prin aplicarea unor masuri de austeritate, care au produs insa o scadere a popularitatii sale ce ii ofera putine sanse in alegerile legislative, dupa protestele antiguvernamentale care au marcat mai multe orase din Romania.

"Ungureanu este vazut ca o persoana capabila sa reinvie partidul, date fiind experienta si varsta sa. Acesta poate avea o sansa mare de a castiga fotoliul de presedinte al Romaniei peste doi ani", a spus un deputat PDL, care a luat parte la negocierile ce au condus la schimbarea primului-ministru si care a preferat sa-si pastreze anonimatul, in conditiile in care Emil Boc este in continuare presedintele partidului.

Paralela care se poate face intre Ungureanu si Putin are insa limite.

Cu studii la Oxford, Ungureanu are o viziune pro-occidentala, iar ca ministru de externe acesta a cooperat cu SUA si cu alte state membre NATO in conflictul din Irak.

In timp ce Putin a servit KGB-ul in era comunista si a ajutat la pornirea unui razboi impotriva separatistilor ceceni pentru a-si spori puterea, Ungureanu este prea tanar, nu a lucrat in cadrul Securitatii si nu este de asteptat sa intre intr-un conflict cu minoritatile, etnicii maghiari fiind un partener cheie in coalitia de guvernare.

Basescu, presedinte PDL pana in 2004, cand a castigat alegerile prezidentiale, are o putere mai mica decat cea pe care o avea Eltin.

Insa, acesta isi foloseste pozitia de presedinte pentru a impinge in fata politicile pro-piata, in ciuda unui Parlament divizat si a faptului ca nu va mai candida din nou in 2014, si pare ca vede in Ungureanu o persoana care ii poate asigura "mostenirea" sa pentru partid.

"Rolul lui Putin este luat acum de Ungureanu, fostul sef al spionajului, destinat pentru o cariera prezindentiala. Astfel, putem spune ca numirea lui Ungureanu reprezinta intrarea lui Basescu in campania prezidentiala din 2014", a spus analistul politic Cristian Parvulescu, de la Pro Democratia.

Ungureanu a mobilizat coalitia si a format un nou guvern in doar trei zile, inversand starea de disperare din PDL cu o posibila revenire pe scena politica.

Vorbitor fluent a patru limbi si cunoscut ca un administrator competent, Ungureanu alege sa continue programul lui Boc - care include privatizari, constructia de drumuri si relaxarea fiscalitatii pentru firme - si cooperarea cu Fondul Monetar International.

Acest a mentionat si posibilitatea unei cresteri reduse de pensii si salarii inaintea alegerilor, iar membri PDL au fost plini de optimism dupa ce parlamentul a aprobat cabinetul sau, chiar daca sondajele arata o sustinere sub 20% a partidului din partea electoratului.

Produsul intern brut pe cap de locuitor in Romania este sub jumatatea mediei europene, la 5 ani de la aderarea tarii la UE, iar unele sate si sectoare din orase sunt fara apa curenta sau electricitate. Recesiunea adanca a injumatatit progresul pe care Romania l-a facut si a fost prelungita de taierea de costuri conditionate de acordul primit de la FMI.

Boc a promovat in repetate randuri legi dificile precum cele referitoare la reducerea pensiilor si salariilor prin asumari de raspundere sau ordonante de urgente, ocolind astfel mecanismul parlamentar. Aceste asumari au reprezentat un risc permanent - chiar daca mic - ca guvernul sa cada si au suparat opozitia, partenerii de coalitie, economia si multi dintre votanti.

Ungureanu, care nu este in prezent membru PDL, ar putea prelua conducerea partidului in urmatoarele luni. "Experienta mea in diplomatie mi-a aratat ca nu exista o arma mai puternica decat dialogul", a spus acesta in fata Parlamentului.

De asemenea, Victor Ponta, lider al Uniunii Social-Liberale (USL), se bucura de un suport ridicat, avand in sondaje peste 50%, si a avut un discurs impaciuitor care a arata semnele unei posibile relaxari in confruntarile de pe scena politica romaneasca.

"Ideea general impartasita ca Ungureanu se afla in fata unei misiuni imposibile este de fapt un avantaj politic major, pentru ca orice mic succes al acestuia va aduce puncte pozitive in timp ce esecul va fi atribuit contextului", a comentat Alexandru Gussi, in publicatia saptamanala Revista 22.

Fostul comandant de nava, Traian Basescu, are o alianta cu istoricul Ungureanu inca din perioada in care acesta a fost ministru de externe.

In 2007 Ungureanu a demisionat dupa ce i-a spus lui Basescu, si nu primului ministru de atunci, Calin Popescu Tariceanu, ca doi angajati romani au fost suspectati de spionaj in Irak. In plus, a sprijinit si prezenta trupelor romanesti in Irak, in concordanta cu Basescu si impotriva dorintei primului ministru din acea perioada.

Luna martie reprezinta primul mare test, cand guvernul va incerca sa aplice un plan ambitios de privatizare, dar ii poate aduce nepopularitatea generata de potentialele pierderi de locuri de munca.

Se vizeaza si o vanzare a unei parti din Transelectrica si este necesara o vanzare profitabila, pentru a arata hotarare in reformarea companiilor de stat ineficiente si indatorate, care inca trag in jos tara, chiar daca au trecut mai mult de 20 de ani de la caderea comunismului.

Alegerile locale sunt programate pentru luna iunie si acestea vor da primul semn clar al sanselor pe care Ungureanu le are.

Daca USL nu obtine peste 50% din voturi, la alegerile din toamna, Traian Basescu il poate numi pe independentul Ungureanu din nou, chiar daca PDL nu va fi atunci un partid majoritar.