Programul de guvernare al cabinetului Ungureanu, sectorul MAI: Investitii substantiale la SMURD si aplicarea unor reguli mai stricte privind selectia personalului firmelor private de paza

de Attila Biro     HotNews.ro
Miercuri, 8 februarie 2012, 16:08 Actualitate | Esenţial


Programul de guvernare al cabinetului Ungureanu, capitolul "Ordine publica si siguranta cetateanului", prevede operationalizarea a 50 de noi echipaje de prim ajutor medical de urgenta, dotarea serviciilor de urgenta profesioniste cu 200 ambulante de prim-ajutor si 45 ambulante de reanimare in cadrul SMURD. Acelasi document mai mentioneaza si revizuirea legislatiei care reglementeaza activitatea firmelor private de paza in sensul aplicarii unor criterii mai stricte la agajarea personalului. Ministrul de Intrene Traian Igas va fi inlocuit cu democrat-liberalul Gabriel Berca.
 • Vezi in text ce prevede programul de guvernare pentru MAI

CAPITOLUL 21. Ordine publica si siguranta cetateanului Stadiul actual
 • Actiunile demarate in ultimii 3 ani au urmarit cresterea gradului de siguranta pentru cetateni, precum si imbunatatirea mecanismelor de raspuns si gestionare a situatiilor de urgenta. Intensificarea activitatilor specifice de catre Politia Romana pentru cresterea sigurantei stradale si reducerea victimizarii populatiei prin accidente de circulatie a dus la reducerea cu 0,7% a accidentelor grave de circulatie si scaderea cu 14,8% a numarului de persoane decedate in anul 2011.
 • Se promoveaza un nou concept privind realizarea Centrelor Integrate de Coordonare a Interventiei, in prezent fiind in curs de implementare un proiect pilot la nivelul Capitalei. Informatizarea principalelor procese de la nivelul structurilor de ordine publica prin proiecte cu finantare din fonduri structurale a condus la realizarea Sistemului Informatic al Cazierul Judiciar Roman (ROCRIS) si integrarea acestuia cu Sistemul European de informatii cu privire la cazierele judiciare (ECRIS), a Sistemului National de Date Genetice Judiciare - care asigura schimbul automat de date genetice cu tarile semnatare ale Acordului Prum si a Sistemelor informatice de gestiune a fluxurilor informationale privind managementul evenimentelor - SEMIEOP (MAI), SNRI (IGPR), SURE (IGJR), SMISU (IGSU).

Directii de actiune:
   
 • Cresterea gradului de siguranta publica si intarirea sentimentului de securitate in randul cetatenilor.  
 • Intarirea capacitatii de interventie si actiune impotriva grupurilor infractionale prin dinamizarea activitatilor din sfera combaterii infractionalitatii comise de grupuri organizate, structurate si nestructurate, realizate de efectivele de crima organizata, investigatii criminale si operatiuni speciale
 • Dezvoltarea capacitatii de combatere a fraudelor in cooperare cu celelalte institutii de aplicare a legii prin desfasurarea de activitati comune din sfera combaterii evaziunii fiscale si contrabandei.
 • Cresterea calitatii asistentei medicale de urgenta si descarcerare, imbunatatirea pregatirii personalului precum si investitii in dotare prin: operationalizarea SMURD la intreg teritoriul national, operationalizarea a 50 de noi echipaje de prim ajutor medical de urgenta, dotarea serviciilor de urgenta profesioniste cu 200 ambulante de prim ajutor si 45 ambulante de reankimare, 235 autospeciale de stingere cu apa si spuma, 6 autospeciale de interventie la accidente colective, 16 autospeciale de prima cercetare si evaluare CBRN, 43 autospeciale pentru descarcerari grele si 6 centre de comanda si control, prin Programul Operational Regional, instruirea a 20 piloti care executa misiuni SMURD, cu elicoptere EC 135, la simulatorul de zbor al Politiei Federale Germane din Sankt Augustin, participarea personalului la antrenamentele organizate de Organizatia REGA - Elvetia, in cadrul Proiectului european REGA - SMURD (Air Rescue Project), in activitati de sprijin (siguranta zborului, proceduri, echipare, instrumente de planificare a zborului.
 • Imbunatatirea managemetului situatiilor de criza prin cresterea capabilitatilor structurilor operative, informatizarea proceselor si asigurarea interoperabilitatii sistemelor informatice la nivelul centrelor de conducere.
 • Profesionalizarea personalului incadrat in politia locala.
 • Modificarea legislatiei privind politia locala prin stabilirea unor atributii clare privind ordinea si siguranta cetateanului. Intarirea cooperarii intre politia locala si toate structurile MAI.
 • Revizuirea legislatiei privind statutul si functionarea firmelor private de paza, protectie si transport valori prin instituirea unor reguli mai stricte privind selectia personalului.
 • Definirea in mod clar a atributiilor specifice personalului fiecarei structuri de politie, jandarmerie si politie locala.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1598 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  masura pupicnurista la Arafat (Miercuri, 8 februarie 2012, 16:29)

  Denoro [utilizator]

  Asa baieti, bagati bani in SMURD, ca saracu' SMURD era tare in lispa de bani! Si mariti-l, tot mariti-l, ca avem bani!
  Masura asta imi pare un fel de plocon, un fel de "sarumana' sefu", in care seful e Arafat. Dupa ce au iesit oamenii in strada oentru Arafat, toti si-au dat seama ce putere imensa de influenta are omul asta in Romania. Practic, printr-o diversiune oarecare, Arafat poate da jos un presedinte al Romanie, caci populatia romana categoric va fi de parte lui Arafat in orice problema. Ne place sau nu, romanii sunt psihopati dupa Arafat.
  Daca Arafat nu-l simpatizeaza pe un om politic anume, indiferenrt cine ar fi el, daca l-ar ataca public, acel om politic roman ar fi mort! (politic vorbind).
  De asta nimeni nu indrazneste sa se impotriveasca faptului ca Arafat a impanzit Ministerul Sanatatii si mai ales partea de urgenta cu oameni cheie, arabi ca si el. Taci toti malc, nimeni nu se intreaba de ce arabi si cine sunt de fapt acei arabi din posturile cheie.
  Mi s-a facut greata zilele astea, acum cu vremea din sud-est, cand pentru orice drum, orice portiune de judet, Arafat era prezent non-stop la TV sa prezinte situatia. Arafat, Arafat si numai Arafat mereu. Mi-e greata. Si mi-e greata si de psihoza romanilor fata de un simplu om pana la urma, fanatismul de care romanii dau dovada cand e vorba de Arafat.
  Sunt convins ca n-a vazut atata fanatism Arafat nici in Palestina lui natala, fata de cat a vazut la romanii disperati sa-l considere un fel de Dumnezeu.
  Ca sa inchei, bagati baieti bani cat mai multi in SMURD, ca si asa nu avem destule SMURD-uri.
  De fapt politica lui Arafat e simpla: distrugerea ambulantei de catre SMURD, care SMURD e un serviciu net inferior ambulantei (pe ambulante sunt medici, pe SMURD sunt paramedici, care sunt sub o asistenta ca si pregatire profesionala), iar SMURD-ul e sub talpa lui! Asta e idee, sa aiba la degetul mic intragul sistem de urgenta din Romania.
  Astept scuipaturi de la fanatici!
  • +2 (2 voturi)    
   dezinformezi (Miercuri, 8 februarie 2012, 16:56)

   ginel [anonim] i-a raspuns lui Denoro

   smurd e cu pompierii, ambulanta cu sanatatea.
   deci, n'are cum sa inlocuiasca.
   smurd, spre deosebire de salvare, nu intervine decat la urgente, accidente.
   salvarea vine la orice chemare.
   smurd are si descarcerare, prevenirea incendii, intoxicatii, otraviri.
   un paramedic invata sa lucreze contra timp, in situatii de urgenta.
   ambulanta smurd are echipamente pentru sustinerea vietii.
   iti recomand, ca in caz de accident, nu'ti doresc, dar daca se intampla, refuza paramedicul, cere un doctor generalist sau o asistent.
   majoritatea ambulantelor sunt dube cu targi.
   • 0 (0 voturi)    
    dezinformari (Miercuri, 8 februarie 2012, 17:51)

    Denoro [utilizator] i-a raspuns lui ginel

    Daca ai putea, ar fi interesant sa faci un sondaj de opinie, in Romania, Intrebarea sa fie urmatoarea: "ati suferit un accident grav, sunteti intre viata si moarte, cine ati prefera sa vina la interventie: Ambulanta sau SMURD?". OK, pentru cine stie, asa cum se pare ca esti tu, intrebarea e cam stupida! Dar 90% dintre vor raspunde fara sa clipeasca ca SMURD!
    Pana acum un an, eram habarnist in legatura cu SMURD. Dar ma intrebam uneori de ce e nevoie si de SMURD cand avem oricum ambulanta, pompierii, protectia civila si asa mai departe. In ultimul an, am cunoscut niste persoane din domniu si m-au mai lamurit. Dar nici acum nu inteleg foarte eaxct!
    Tot ce mi-ai spus despre SMURD face si ambulanta (mai putin descarcerare): intervine la urgente, lucreaza contra timp in situatii de urgenta, medical mai bine decat SMURD-ul (si cunosc oameni, medici din sistem). Intervine la orice urgenta medicala.
    Descarcerare nu face Ambulanta, intr-adevar. Dar descarcera fac pompierii! Si pompierii, daca trebuie, sting si focul, ceea ce SMURD nu poate face. Despre prevenire incendii nu vorbi, ca sunt in tema si prevenire incendii inseamna cu totul altceva. Stiu perfect ce e aia preventie, face parte din munca mea si n-are legatura cu SMURD sau salvare.
    Si nu, majoritatea ambulantelor NU sunt dube cu targi. Aici tu dezinfonformezi. Nu fac parte din sistem dar am un amic medic pe ambulanta si merg uneori la ei la statie: crede-ma, ai fi uimit ce bine sunt dotate ambulantele!
    SMURD e un serviciu care e un pic din fiecare dar nu e de fapt nimic la nivel inalt. Face parte, stiu, din sistemul de urgenta (ISU), dar oricum ISU avea instrumentele sa fac TOT ce face SMURD plus altele in plus. Dar se tooot extinde.
    In judet la mine e recent o mare dezbatere, Judetul are ambulanta la nivel ridicat, ISU acum l-au renovat si e foarte dotat, dar vor sa faca un centru SMURD judetean. Minunat, incantator, dar la ce bun??????? Oricum judetul sta foarte bine la capitolul urgente!
    • 0 (0 voturi)    
     dezinformare (Joi, 9 februarie 2012, 20:12)

     Dinu [anonim] i-a raspuns lui Denoro

     Sunt convins de un lucru pe care din ce in ce il vad mai evident. Unii au platit persoane sa intre si sa dezinformeze despre SMURD intr-un mod subtil si prefesionist. Mai sus cineva spune ca SMURD nu are nimic la nivel inalt, afirmatie falsa pentru ca SMURD detine ambulantele de terpaie intesniva cu cel mai inalt nivel de competenta si care includ si ambulatele de tramnsport neonatal pentru nou nascutii in stare foarte grava. Totodata SMURD detine echipajele medicale aeriene de salvare iar medicii de pe aceste elicoptere sunt fie medici de urgenta fie anestezisti si provin din spitale cu experienta foarte mare. SMURD are si echipajele de prim ajuotr care sunt echipaje de baza ca nivel de competenta dar care salveaza vieti asa cum fac echipajele similare cu ei din Franta si din alte tari iar pentru necunoscatori sau dezinformatori, programnul de pregatire a personalului paramedical din cadrul SMURD a fost dezvoltat impruna cu expertii din Ministerul de Interne din Franta si mai ales din cadrul Brigazii de Pompieri din Paris care au o reputatie foarte buna in acest domeniu. Incercarile de a intoxica opinia publica despre acest serviciu si rolul sau au devenit mai multe si mai subtile mai ales de cand domnii de la sectorul privat au pierdut iar batalia si poate chiar razboiul. Haideti sa oprim SMURD-ul doua zile in Bucuresti numai si sa vedem ce se intampla! Iar daca vorbesti de dezbatere in judetul tau si de ambulanta performanta, nu poti fi decat dintr-unul de doua judete care nu au SMURD inca, CS sau Teleorman iar in amble judete nu am auzit de ambulanta sa fie asa de performanta!
 • +1 (1 vot)    
  o recomandare pentru ministrul de interne (Miercuri, 8 februarie 2012, 16:57)

  yckx [anonim]

  sa dubleze numarul de jindari :-)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by