Liberalizarea preţurilor la energie pentru populaţie a fost stabilita pentru perioada 2013-2017, a declarat duminică şeful misiunii Comisiei Europene (CE) în România, Istvan Szekely. Pentru consumatorii industriali, tarifele reglementate vor fi eliminate treptat până la sfârşitul anului 2013.

"Guvernul este singurul in masura sa decida cand si cum vor avea loc ajustarile. Este foarte important să ne asigurăm că la momentul 1 ianuarie 2014 să nu aibă loc o creştere foarte mare care să şocheze industria", a mai precizat Szekely, a carui opinie a fost confirmata si de şeful misiunii FMI în România Jeffery Franks.

"La electricitate pentru consumatorii non-casnici va începe în lunile următoare, iar pentru populaţie din 2013, până în 2017, statul urmând să se asigure de protejarea categoriilor cele mai vulnerabile", a spus Franks, precizand ca Guvernul lucreaza in prezent la profilul consumatorului vulnerabil.

Conform înţelegerilor anterioare cu instituţiile internaţionale, tarifele reglementate la energie şi gaze trebuiau eliminate treptat până la finele 2013 pentru consumatorii industriali şi până în 2015 pentru populaţie.