Peste 400 de mineri de la exploatarile de carbune Paroseni si Lonea, din cadrul Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani, au declansat, miercuri dimineata, un protest spontan, nca ministrul Economiei, Ion Ariton, nu respecta promisiunile facute in urma cu doua saptamani. Minerii care ar fi urmat sa intre in schimbul intai la Mina Lonea din Valea Jiului au refuzat sa intre in subteran, iar alti 41 de ortaci de la Mina Paroseni, care au lucrat in schimbul de noapte, au refuzat sa iasa la suprafata, potrivit Mediafax.

UPDATE 2 Peste 1.500 de mineri din Valea Jiului, angajati la cele sapte unitati miniere din zona si care ar fi trebuit sa lucreze in schimbul al doilea, au refuzat sa intre in subteran, declansand o greva spontana, iar cei care au lucrat in schimbul intai la minele Petrila si Vulcan au ales sa protesteze blocandu-se in subteran, informeaza Mediafax.

Potrivit liderilor Sindicatului "Muntele" al minerilor din Valea Jiului, ortacii care ar fi trebuit sa inceapa programul la ora 12.00 au refuzat sa intre in mine, o parte dintre acestia protestand in salile de pontaj de la unitatile miniere, iar cei de la Mina Lonea indreptandu-se spre sediul Companiei Nationale a Huilei (CNH) din Petrosani.

In jurul orei 12.50, minerii de la exploatarea Lonea, care au plecat in mars spre sediul CNH, scandau "Unitate, unitate", "Jos Guvernul" si "Cozma [n.r. Miron Cozma], unde esti, sa ne duci la Bucuresti?". Mediafax precizeaza ca unul dintre liderii de sindicat de la Mina Lonea, Tiberiu Cozma, este fratele fostului lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma.

UPDATE 1Circa 200 de mineri de la Lonea, cei care au refuzat sa intre in schimbul I in subteran si colegii lor din schimbul al doilea, au plecat, miercuri, pe jos, spre sediul Companiei Nationale a Huilei din Petrosani, aflat la o distanta de aproximativ cinci kilometri, pentru a-si cere drepturile, relateaza Mediafax.

"Administratia CNH Petrosani nu respecta protocolul semnat in luna ianuarie, prin care sporul de pericol al minerilor ar fi urmat sa creasca de la 600 la 700 de lei, pe motiv ca nu exista inca un buget de venituri si cheltuieli aprobat de conducerea Ministerului Economiei. Sindicatele sunt dispuse la un dialog cu administratia, dar conducerea CNH este obtuza la revendicarile noastre", a declarat presedintele Sindicatului Muntele, Petru Nica, pentru Agerpres.

Potrivit liderului de sindicat de la Mina Lonea, Tiberiu Cozma, minerii din schimbul intai care ar fi trebuit sa intre in subteran la ora 6.00 au refuzat sa mearga la lucru. "Oamenii sunt adunati in sala de pontaj si nu vor sa intre in subteran. Sunt nemultumiti ca protocolul pe care l-am semnat cu ministrul Economiei in urma cu doua saptamani nu este respectat, iar forurile de decizie din Capitala nu dau semne ca vor sa rezolve problemele existente in mineritul Vaii Jiului", a declarat Tiberiu Cozma pentru Mediafax.

Potrivit acestuia, sindicatele din minerit si conducerea Companiei Nationale a Huilei (CNH) negociaza in aceste zile tocmai pentru a gasi rezolvarea pentru nemultumirile oamenilor, insa "solutiile nu se afla in Valea Jiului, la CNH, ci la Ministerul Economiei".

Alti 41 de mineri de la Mina Paroseni, care au fost la lucru in schimbul de noapte, au refuzat sa mai iasa din subteran. Potrivit liderului lor de sindicat, acestia ar fi trebuit sa ajunga la suprafata la ora 7.00, dar au ales sa protesteze prin blocarea in mina.

Laszlo Domokos, liderul sindical de la Paroseni, a subliniat si el ca nemultumirile oamenilor sunt foarte mari si ca acestia si-au pierdut rabdarea.

Sindicalistii si conducerea CNH au discutat, marti, pana tarziu in noapte, pentru identificarea unor solutii la nemultumirile oamenilor, insa negocierile dintre cele doua parti vor continua si miercuri. Minerii au cerut un pret mai mare pe gigacalorie, angajari de forta de munca tanara, imbunatatirea conditiilor de munca si reasezarea grilei de salarizare in functie de actualele reglementari.

Sindicalistii sustin ca ministrul Ion Ariton le-a dat asigurari, in urma cu doua saptamani, atunci cand a fost semnat un protocol, ca aceste probleme vor fi rezolvate pana la 1 februarie, insa acesta nu s-a tinut de promisiunea "semnata".

Directorul CNH, Constantin Jujan, prezent luni la negocierile privind pretul pe gigacalorie, din Bucuresti, a declarat ca pretul huilei va fi mai mare in luna februarie decat pana acum si ca in februarie termocentralele vor plati 75 de lei pe gigacalorie. "Negocierea contractului [n.r. cu termocentralele care cumpara huila] pentru vanzarea carbunelui in conditiile de astazi, pana la formarea Complexului Energetic Hunedoara, se va face din aproape in aproape, pe durate scurte de timp. Aceasta abordare este necesara tocmai pentru a armoniza toate costurile in interiorul fiecarei entitati [n.r. CNH si cele doua termocentrale]", a declarat directorul general al CNH, Constantin Jujan.

  • Protocolul incheiat de minister cu CNH

Ministerul Economiei a incheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH, in data de 17 ianuarie, in care prevedea acordarea ultimei transe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajati disponibilizati in 2011 din companie si cresterea pretului de vanzare a huilei catre producatorii de electricitate.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, transmis CNH, "a fost creat cadrul necesar pentru reasezarea pretului de livrare al huilei, in relatie cu costurile de productie fundamentate la nivelul companiei. Protocolul semnat la incheierea negocierilor asigura aprovizionarea fara sincope cu huila din productia interna a termocentralelor care functioneaza la capacitate maxima pentru a acoperi consumul de energie electrica la nivel national."

Protocolul face referire si la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar si la angajarea fortei de munca tinere la CNH.

  • Infiintarea Complexului Energetic Hunedoara

Guvernul a aprobat, in octombrie 2011, proiectul privind infiintarea complexurilor energetice Oltenia si Hunedoara. Complexul Energetic Hunedoara se va forma prin fuziunea S.C. Electrocentrale Deva S.A. si S.C. Electrocentrale Paroseni S.A. Potrivit angajamanetelor asumate de Guvern fata de Fondul Monetar International, noua societate va fi privatizata in acest an.

Datoriile istorice ale CNH catre bugetul de stat sunt de 1,2 miliarde de euro.