Omar Hayssam a fost pus oficial in libertate, incepand din 9 ianuarie 2012, de catre autoritatile siriene, care au informat ca pedeapsa data acestuia in 2008, de patru ani de inchisoare pentru infractiuni legate de legea sigurantei statului, a fost executata, anunta Mediafax.

UPDATE "Avand in vedere interesul manifestat de mass-media cu privire la numitul Omar Hayssam, precizam ca Ministerul roman al Justitiei nu a fost informat si nu detine documente cu privire la o eventuala punere in libertate a acestuia", se arata intr-un comunicat, de marti, al Ministerului Justitiei.

Avocatul care l-a aparat pe Omar Hayssam, Ion Cazacu, a declarat, marti, pentru Mediafax, ca exista un document oficial de la Procuratura generala a Siriei, transmis tatalui sirianului, in care se arata ca exista o deciziei de executare a patru ani de inchisoare, incepand cu 9 ianuarie 2008. Potrivit avocatului, prin deductie, in 9 ianuarie 2012 pedeapsa a fost considerata executata.

Avocatul a mentionat ca nu are cunostinta daca in Siria pe numele lui Omar Hayssam exista si alte decizii de condamnare sau de executare a unor pedepse.

Avocatul Ion Cazacu a spus ca nu stie unde este in prezent Omar Hayssam: "Nu stiu unde este Omar Hayssam, nu m-a informat familia lui nimic".

Omar Hayssam - cetatean sirian, nascut in 1 martie 1963 - a fost condamnat, in lipsa, de justitia romana la 20 de ani de inchisoare pentru implicare in rapirea a trei jurnalisti romani la Bagdad, cazul acestuia constituind o premiera in Romania. Fuga acestuia, dupa ce a fost eliberat din motive medicale, la solicitarea Parchetului, a determinat revocarea din functii a sefilor de servicii de informatii romane, dar si a procurorului general al Romaniei. Autoritatile romane au initiat o serie de demersuri pentru aducerea lui Hayssam in Romania, pentru a-si ispasi pedeapsa la inchisoare.

Ion Cazacu declara in martie 2011 ca detine o adresa oficiala din partea statului sirian in care este informat ca Omar Hayssam este incarcerat intr-o inchisoare din Siria inca din 2008, el avand de executat o pedeapsa de patru ani pentru infractiuni la legea sigurantei statului. El preciza atunci ca a depus la instanta un document provenit, la cererea familiei sirianului, de la Procuratura generala din Siria prin care se atesta "negru pe alb" faptul ca Omar Khaled Hayssam executa o pedeapsa de patru ani intr-o inchisoare din Republica Siriana.

Ratificarea acordurilor cu Siria privind extradarea si transferarea persoanelor condamnate in vederea executarii pedepselor privative de libertate este blocata, din august 2011, la comisiile Parlamentului, care au considerat ca, in contextul actual, aprobarea lor ar avea efecte negative asupra imaginii Romaniei.

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean, declara, in 31 august 2011, ca la nivelul Comisiei de politica externa a fost inghetata procedura de ratificare a unor acorduri cu un stat care "a recurs si recurge la actiuni de reprimare violenta a propriei populatii". Titus Corlatean nu a nominalizat atunci statul la care se refera, insa surse politice au precizat pentru Mediafax ca este vorba despre acordurile semnate in noiembrie 2010 la Bucuresti, cu ocazia vizitei presedintelui sirian, Bashar Al-Assad.

Presedintele Traian Basescu a semnat, pe 3 februarie 2011, decretele pentru supunerea spre ratificarea Parlamentului a tratatelor intre Romania si Republica Araba Siriana privind extradarea si a celui privind transferarea persoanelor condamnate in vederea executarii pedepselor privative de libertate, semnate la Bucuresti la 10 noiembrie 2010.

Traian Basescu declara, in noiembrie 2010, cu ocazia vizitei presedintelui sirian Bashar Al-Assad la Bucuresti ca Tratatul de extradare intre Romania si Siria a fost semnat in 10 noiembrie, in cursul serii, "intre concert si dineu". Tot in 10 noiembrie, la Palatul Cotroceni, a fost semnat si Tratatul privind transferul de persoane cu condamnari privative de libertate. Acest document a fost semnat de catre ministrul roman al Justitiei, Catalin Predoiu, si ministrul sirian de Externe, Walid al-Moallem.

Intr-un interviu acordat ziarului "Adevarul" in noiembrie 2010, presedintele sirian Bashar al-Assad declara ca Omar Hayssam era detinut atunci intr-o inchisoare siriana, mentionand ca dupa ce acesta isi va ispasi condamnarea in Siria, cele doua parti vor discuta despre ce urmeaza sa se faca mai departe: "Atat timp cat o persoana se afla deja in inchisoare, atunci pentru ce trebuie sa fie transferata in alta inchisoare, intr-o alta tara? Important e sa vedem ce se va face dupa ce se va termina condamnarea. Deci, dupa ce isi ispaseste condamnarea in Siria, vom discuta ce se face mai departe. Daca va exista o alta condamnare in tara respectiva, pentru a-si ispasi si condamnarea respectiva, atunci se va discuta pe acest caz. Discutia nu e politica, e la nivelul institutiilor abilitate", spunea atunci Bashar al-Assad.

Intrebat daca lui Omar Hayssam ii va ramane de ispasit in Romania doar diferenta de pedeapsa, presedintele sirian a raspuns: "Asta nu scrie in acord. Spun ca logica, asa cum vad eu lucrurile: important e ca persoana sa fie condamnata, sa fie in inchisoare. Pentru ca avem asemenea acorduri si cu alte tari arabe. Fiecare caz se studiaza de sine statator. Aceasta persoana se afla in inchisoare. Multi romani cred ca el e liber in Siria, dar el este in inchisoare, cu condamnare si condamnarea e de cativa ani. Dupa semnarea acestui acord, vor incepe discutiile pe acest caz. Asemenea discutii nu tin de serviciile de informatii, e vorba de puterea judecatoreasca", afirma presedintele sirian.