Asistenta de la Maternitatea Bucur acuzata in cazul bebelusului ars in incubator a fost condamnata la trei luni de inchisoare cu suspendare, cu termen de incercare de trei ani, si trebuie sa platasca familiei copilului, impreuna cu spitalul, daune morale de 200.000 de euro, a decis, marti, Judecatoria Sectorului 4, potrivit Mediafax.

Instanta Judecatoriei Sectorului 4 a dispus ca daunele morale de 200.000 de euro sa fie platite in solidar de asistenta Emilia Baron, Spitalul Clinic de Urgenta "Sfantul Ioan" din Capitala si alti trei inculpati care trebuiau sa asigure functionarea aparatului.

Spitalul "Sfantul Ioan" a fost obligat sa plateasca o amenda penala de 300.000 de lei.

Totodata, judecatorul a dispus ca doi ingineri care trebuiau sa supravegheze functionarea aparatelor sa plateasca fiecare cate 10.000 de lei, iar cel de-al treilea 8.000 de lei.

Decizia instantei nu este definitiva, putand fi contestata la Tribunalul Bucuresti.

Asistenta Emilia Baron are o asigurare profesionala de 10.000 de euro, bani care ar putea fi folositi daca decizia ramane definitiva, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii Parchetului instantei supreme i-au trimis in judecata, in 4 iunie 2010, pe moasa Emilia Baron, precum si Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Ioan", persoana juridica, pentru vatamare corporala grava din culpa.

Procurorii au stabilit ca, in noaptea de 13 spre 14 noiembrie 2009, Gabriel Alexandru Dragomir, in varsta de trei zile, internat in cadrul Sectiei de neonatologie a Maternitatii Bucur din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta "Sfantul Ioan", a suferit arsuri pe 20 la suta din suprafata corpului in timp ce se afla intr-un incubator, in cursul unei proceduri de fototerapie, ca urmare a diagnosticarii cu icter de catre medicul specialist.

Procurorii au stabilit ca din cauza supraaglomerarii incubatoarelor, Emilia Baron, asistenta medicala la Sectia de neonatologie, a pus cate doi nou-nascuti in fiecare incubator, fara a raporta in prealabil functionarea defectuoasa a aparatului.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului instantei supreme au mai aratat ca raportul de expertiza medico-legala efectuat in cauza a concluzionat faptul ca leziunile traumatice s-au putut produce prin contactul cu un corp supraincalzit, "leziuni asupra carora s-a intervenit specific chirurgical, in mod repetat, si au necesitat pentru vindecare 75-80 de zile de ingrijiri medicale, fiind totodata de natura sa puna in pericol viata nou-nascutului".

Totodata, in ce priveste culpa spitalului, procurorii au retinut ca nu s-au respectat obligatiile legale de verificare periodica a dispozitivelor medicale aflate in utilizare.

Bebelusul a fost supus mai multor interventii de transplant de piele la Spitalul "Grigore Alexandrescu". In 20 ianuarie 2010, Alexandru a fost externat.

In urma anchetei administrative, contractul de munca al asistentei medicale care l-a uitat in incubator pe bebelusul a fost desfacut, iar salariile si indemnizatiile sefului Sectiei neonatologie si al asistentei sefe au fost reduse timp de trei luni cu zece la suta. In cazul acestora doi, in plus, s-a hotarat schimbarea din functii.