​Europarlamentarul Adrian Severin, investigat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru luare de mita si trafic de influenta in cazul "Mita contra amendamente", a fost prezent joi, 1 decembrie, la receptia oferita de presedintele Traian Basescu la Cotroceni, cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei. Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al administratiei prezidentiale, a declarat pentru HotNews.ro ca "au fost adresate invitatii tuturor europarlamentarilor". Contactat de HotNews.ro, Adrian Severin a declarat: "Nu am niciun comentariu de facut. Eu ma comport asa cum stiu eu ca sunt, nu asa cum nu stiu altii ca sunt". Adrian Severin este o prezenta activa in spatiul public romanesc, in ciuda anchetei aflate in derulare, si recent a sustinut o conferinta despre “Istoria si mitologia exceptionalismului coruptiei romanesti”.

Adrian SeverinFoto: Hotnews

Imagini cu Adrian Severin si George Scripcaru la receptia de la Cotroceni

Presedintele Traian Basescu a organizat joi, 1 decembrie, la Cotroceni, o receptie cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei. La receptia oferita de seful statului au participat si premierul Emil Boc, presedintii celor doua camere ale Parlamentului, Roberta Anastase si Vasile Blaga, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, fostul presedinte Emil Constantinescu, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel. Printre cei prezenti s-au mai aflat si europarlamentarul Adrian Severin si primarul Brasovului, George Scripcaru.

Intrebat de ce a fost invitat europarlamentarul Adrian Severin la aceasta receptie la Cotroceni, de Ziua Nationala a Romaniei, Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al administratiei prezidentiale, a declarat pentru HotNews.ro ca "au fost adresate invitatii tuturor europarlamentarilor si tuturor membrilor Parlamentului Romaniei".

Contactat de HotNews.ro, europarlamentarul Adrian Severin a declarat: "Nu am niciun comentariu de facut. Eu ma comport asa cum stiu eu ca sunt, nu asa cum nu stiu altii ca sunt. Nu am niciun comentariu de facut".

Amintim ca Adrian Severin este investigat de DNA pentru luare de mita si trafic de influenta in cazul "Mita contra amendamente". Dupa acest scandal, Parlamentul European a votat in unanimitate, pe 17 noiembrie, in Comisia pentru Afaceri Constitutionale, noul cod de conduita al PE. Un grup de lucru a fost infiintat la inceputul lunii aprilie de presedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek, dupa scandalul in care au fost implicati trei eurodeputati, toti fosti ministri, printre care si Adrian Severin. Dintre acesti eurodeputati, doar Adrian Severin a refuzat sa-si dea demisia din PE.

Istoricul cazului Severin

  • 20 martie publicatia britanica Sunday Times publica o investigatie in care arata ca Adrian Severin si alti doi europarlamentari au fost dispusi sa promoveze amendamente in PE contra unor sume de bani. Adrian Severin a reactionat dupa publicarea articolului si a sustinut ca nu a comis nici o incalcare a legislatiei europene. In aceeasi zi, PE anunta deschiderea unei anchete.
  • 21 martie procurorii anticoruptie au decis sa se sesizeze, din oficiu, privind posibila savarsire a unor fapte de coruptie de catre Severin. Liderul socialistilor europeni, Martin Schultz, ii cere demisia lui Adrian Severin din functia de europarlamentar. In aceeasi zi, Adrian Severin se autosuspenda din Biroul Permanent National (BPN) al PSD si se retrage din grupul socialistilor din PE, iar Agentia Nationala de Integritate dispune verificarea averii sale.
  • Pe 22 martie Hannes Swoboda, vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca europarlamentarul Adrian Severin trebuie sa isi depuna mandatul. Presedintele PSD Victor Ponta ii cere lui Severin sa demisioneze din PE si din partid.
  • 24 martie Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a declansat o ancheta in cazul lui Adrian Severin. Europarlamentarul Adrian Severin a fost huiduit copios in sedinta Parlamentului European.
  • 25 martie Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, ii cere lui Adrian Severin sa demisioneze din functia de europarlamentar. Adrian Severin nu demisioneaza.
  • 28 martie Adrian Severin demisioneaza din PSD cu cateva momente inainte ca partidul sa decida excluderea sa.
  • 5 aprilie DNA ii cere ministrului Justitiei sa solicite PE ridicarea imunitatii lui Adrian Severin. Ministerul Justitiei trimite in aceeasi zi solicitarea catre PE.
  • 23 iunie Parlamentul European a decis ridicarea imunitatii eurodeputatului roman Adrian Severin.
  • 22 iulie DNA anunta oficial ca Adrian Severin este urmarit penal pentru luare de mita si trafic de influenta.
  • 27 iulie Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au solicitat autoritatilor judiciare competente din Belgia si Franta, prin comisii rogatorii, efectuarea unor acte procesual penale necesare instrumentarii cazului europarlamentarului Adrian Severin.

Citeste si: