Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, va efectua marti o vizita oficiala in Libia, la invitatia autoritatilor interimare de la Tripoli, informeaza MAE intr-un comunicat transmis luni.

Demnitarul roman va fi primit de prim-ministrul guvernului interimar, Abdurrahim Al-Keib, si va avea convorbiri oficiale cu omologul libian, Ashour Bin Khayal, si ministrul Economiei, Taher Sharkes, potrivit sursei citate.

De asemenea, ministrul Baconschi va reitera la Tripoli sprijinul Romaniei pentru succesul transformarilor politice din Libia pe baza experientei proprii in tranzitia de la dictatura la o societate libera si va expune disponibilitatea Romaniei de a participa la reabilitarea infrastructurii si la reconstructia economico-sociala post-conflict. Totodata, seful diplomatiei va prezenta oferta romaneasca de sprijin umanitar pentru ranitii si copiii afectati de razboi.

In pregatirea acestei vizite, ministrul Baconschi s-a intalnit luni, la sediul MAE, cu reprezentanti ai mediului de afaceri din Romania care intentioneaza sa isi reia activitatea pe piata libiana sau sa demareze proiecte in acest spatiu. In cadrul intalnirii, au fost prezentate si unele probleme care afecteaza concretizarea acestor proiecte. Seful diplomatiei a luat nota de elementele prezentate, urmand ca in cadrul convorbirilor cu oficialii libieni sa transmita mesajul mediului de afaceri din Romania.

Vizita oficiala la Tripoli a ministrului Afacerilor Externe are loc la putin timp dupa anuntarea noului Guvern Interimar de la Tripoli (24 noiembrie 2011).

Guvernul Romaniei a aprobat, la 27 octombrie, ca urmare a solicitarilor primite din partea Consiliului National de Tranzitie, acordarea de asistenta medicala, contra-cost, unui numar de pana la 100 de raniti si mutilati de razboi din Libia. Ministerul Sanatatii a demarat selectarea medicilor care se vor deplasa in Libia pentru trierea ranitilor, precum si desemnarea spitalelor unde vor primi bolnavii. Totodata, tara noastra a contribuit cu 90.000 euro la un program derulat de ONU pentru deminare in estul Libiei si va livra gratuit peste 300.000 doze de vaccinuri de uz pediatric.

In plus, Romania a redeschis, la 2 octombrie, Ambasada de la Tripoli, fiind a noua tara membra UE care a luat o decizie in acest sens. Statul roman a raspuns, astfel, atat actiunilor declansate de comunitatea internationala in sprijinul Libiei, dorintei reciproce pentru relansarea relatiilor traditionale de prietenie si colaborare dintre cele doua state si popoare, cat si interesului pe care il manifesta mediul de afaceri romanesc de a participa la reabilitarea infrastructurii generale avariate de conflictul intern si la reconstructia economica a acestei tari, precizeaza comunicatul MAE.

Romania a participat la operatiunea ''Unified Protector'' cu o fregata si a fost prezenta la toate reuniunile Grupului de Prieteni ai Libiei.