Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, a declarat pentru Agerpres ca va propune consilierilor judeteni sa nu retraga hotararea privind organizarea referendumului pentru infiintarea ''Tinutului Secuiesc'', considerata ilegala de catre Prefectura, si sa mearga in instanta pentru ca justitia sa dea verdictul final.

"Prefectura Covasna considera ca exista o serie de vicii de procedura si de continut si cere revocarea. Eu o sa aduc subiectul pe ordinea de zi a sedintei CJ de luna aceasta, dar cu propunerea sa nu o revocam, sa mergem inainte, in instanta. (...) Timpul trece in favoarea noastra, pentru ca eu sunt sigur ca va veni vremea in care mediile politice romanesti si instantele vor accepta referendumurile ca mijloc democratic de exprimare a opiniilor. In alte tari organizarea de referendumuri este ceva normal, la noi inca nu s-a instalat acest exercitiu democratic", a declarat Tamas Sandor, adaugand in context ca lucruri altadata imposibil de imaginat, cum ar fi folosirea in spatiul public a termenului "Tinutul Secuiesc" sau "autonomie teritoriala" au devenit o obisnuinta odata cu trecerea timpului.

Pe de alta parte, acesta a tinut sa mentioneze ca nu i se pare firesc ca politicienii romani de la Bucuresti sa decida asupra viitorului comunitatii locale.

"In speta concreta, eu cred ca daca unii politicieni romani de la Bucuresti vor sa creioneze judetele din Romania fara sa ne intrebe si pe noi, nu e normal. Nu doar pentru ca exista tratate internationale si legi interne care impun referendum prealabil, dar si pentru ca cetateanul trebuie sa fie pe primul loc daca vorbim despre subsidiaritate si despre probleme cum ar fi reorganizarea teritoriala", a mai spus Tamas Sandor.

Prefectura Covasna a cerut Consiliului Judetean (CJ) sa revoce, pe temei de nelegalitate, hotararea privind organizarea referendumului local pentru modificarea limitelor administrativ-teritoriale ale judetului si infiintarea unei noi structuri administrative cu denumirea "Tinutul Secuiesc - Szekelyfold" care sa cuprinda Covasna, Harghita si o parte din Mures.

Subprefectul judetului Covasna, Valentin Ionascu, a declarat sambata ca hotararea adoptata de CJ la finele lunii octombrie prezinta "atat vicii de forma, cat si de fond", mentionand ca aceasta nu are nici avizul de legalitate al secretarului CJ.

"Proiectul trebuia initiat, conform procedurii, de o treime din consilieri, insa a fost initiat doar de noua. Pe langa aceste vicii procedurale, mai sunt si alte elemente de nelegalitate pe fond, drept urmare am trimis hotararea inapoi si am cerut revocarea ei", a spus Valentin Ionascu.

Hotararea a fost adoptata cu 24 de voturi, deci cu majoritatea voturilor consilierilor maghiari din cadrul UDMR si ai PCM, dar reprezentantii Aliantei Romanesti, formata din 6 consilieri PNL, PSD, PDL si PRM, au refuzat sa ia parte la vot pe considerentul ca nu vor sa fie partasi la incalcarea premeditata a legii.