Sunt patru mari si lati, unul e suspectat ca s-a imbogatit din crima organizata, altul e deputat in Parlament si are cateva zeci de politicieni pe statul de plata, unii sunt fosti KGB-isti care se folosesc de presa pentru a se conecta la resursele publice. Jurnalistii sunt bine recompensati financiar pentru a executa benevol vointa oligarhului. S-au nascut din apele tulburi ale tranzitiei si au cladit imperii media tot pe seama statului. Numai ca, in Ucraina, toti cei patru tin cu puterea iar cate unul mai cade uneori in dizgratia familiei presedintelui. Jurnalista Viktoria Syiumar a realizat, intr-un interviu pentru Hotnews.ro, o scurta introducere in lumea oligarhilor media din Ucraina.

Viktoria SyiumarFoto: Hotnews
  • Viktoria Syiumar: “Avem un grup de oligarhi foarte apropiat de Rusia, dar avem un alt grup care sunt patrioti pentru ca se tem ca oligarhii rusi le vor lua averea”
  • Viktoria Syiumar este jurnalist si membru in comisia consultativa a Comitetului Parlamentar pentru Libertatea Presei. Interviul a fost realizat marti, 14 noiembrie, la o conferinta organizata la Frankfurt (Oder), Germania, pe tema problemelor presei din Europa Centrala si de Est.

Rep.: Cati magnati de presa aveti in Ucraina?

Viktoria Syiumar: Uneori am impresia ca Ucraina este o tara de oligarhi pentru ca avem cel mai bogat om din estul Europei, exceptand Rusia, Rinat Akhmetov (care este si patronul echipei de fotbal Sahtior Donetsk, n.r.). Averea sa este de 25 miliarde de dolari. Mai avem un oligarh, Dmytro Firtash (proprietar alaturi de Gazprom a RosUkrEnergo, n.r.) care este legat de faimosul Semyon Mogilevich, o autoritate in domeniul crimei organizate. Averea lui a crescut foarte mult in ultimul an, cu 600%.

Rep.: Dar cati oligarhi sunt implicati in media?

Viktoria Syiumar: In Ucraina patru oameni controleaza 90% din piata media. Firtash este legat de Valeri Horoskovski, seful serviciilor secrete ucrainiene – fostul KGB, care controleaza noua canale de televiziune, inclusiv cel mai mare cu 30% audienta. Nu controleaza doar media dar are oameni si in organizatiile nationale care reglementeaza media electronica. Afacerile lui sunt foarte conectate cu afacerile rusesti.

Rep.: Folosesc ei puterea mediatica pentru a face afaceri cu politicieni sau pentru a incerca sa acapareze resursele publice ale statului?

Viktoria Syiumar: Desigur. Daca luam alti oligarhi, de exemplu Viktor Pinciuk, care este ginerele fostului presedinte Kucima si un mare proprietar in domeniul metalurgiei, atunci cand are ceva probleme cu afacerile lui foloseste media pentru a se proteja. Foloseste si loialitatea acestei zone media pentru a se conecta cu guvernul, cu puterea. Eu va voi oferi o presa loiala si voi ma veti favoriza in afacerile cu bugetul public si in alte oferte.

Rep.: Si noi avem 4 oligarhi in Romania dar de obicei ei lupta impotriva puterii care incearca sa le reduca influenta. Oligarhii romani joaca cu opozitia.

Viktoria Syiumar: Oligarhii nostri incearca sa lucreze cu puterea, cu guvernul. De exemplu Akhmetov este unul dintre principalii finantatori ai partidului de guvernamant. Este deputat in Parlament si cel mai bogat om din Ucraina.

Rep: Unul dintre oligarhii nostri este vicepresedintele Senatului, Dan Voiculescu.

Viktoria Syiumar: Da? Akhmetov controleaza 60 de deputati pe care ii plateste.

Rep.: Deci putem spune oligarhii din Ucraina controleaza atat puterea mediatica cat si pe cea politica?

Viktoria Syiumar: Da. Da. Sunt doua lucruri foarte legate. Si Akhmetov este un exemplu al acestui control. Unii oameni spun ca nu avem niciun guvern si niciun politician care sa nu fie controlati de acesti oligarhi. Dar cred ca acum familia presedintelui Yanukovych devine mai puternica si avem anumite lupte intre familia presedintelui si oligarhii din jurul lui. Dar influenta oligarhilor este foarte puternica.

Rep.: E posibil sa luptati impotriva influentei oligarhilor in Ucraina?

Viktoria Syiumar: Cred ca e posibil pentru ca Ucraina e o tara in care diferite parti din societate au mentalitati diferite. Partea vestica este apropiata de valorile europene, in timp ce partea estica este in mod traditional controlata de oligarhi. E o traditie ca in Rusia. Exista o lupta intre aceste doua parti. Daca jumatate din tara are alte valori asta inseamna ca ei au nevoie de un alt tip de politician. Au nevoie de alte reguli ale jocului. Au nevoie de un stat de drept. Ei incearca sa influenteze situatia pentru ca au nevoie de libertatea de a se intruni, de libertatea cuvantului. Exista un permanent conflict intre aceste doua parti.

Rep.: Aveti oligarhi in Ucraina, Romania are si ea oligarhii ei. Credeti ca aceste personaje sunt incurajate de modelul rus de a influenta politica si afacerile sau au aparut din cauza perioadei de tranzitie, speculand confuzia inceputului de capitalism?

Viktoria Syiumar: Cred ca mai curand a doua varianta. De exemplu Akhmetov nu este legat de Rusia. Dar a fost o perioada de privatizare salbatica. Nu a fost un proces normal.

Rep.: Dar ati spus ca unii dintre ei sunt legati de fostul KGB.

Viktoria Syiumar: Da. Unul dintre ei. Sunt in tabere diferite si se pot si lupta intre ei. Avem un grup de oligarhi foarte apropiat de Rusia, dar avem un alt grup care sunt patrioti pentru ca se tem ca oligarhii rusi le vor lua averea.

Rep.: Cum reusesc oligarhii din Ucraina sa-i convinga pe jurnalisti sa joace dupa regulile lor?

Viktoria Syiumar: Nu avem un sistem transparent de plata a jurnalistilor. Jurnalistii au prin traditie un salariu mic, dar pot primi anumite prime pentru o “munca speciala”. Dar aceasta munca speciala este echivalenta cu loialitatea fata de patroni. Aceasta e o cale economica prin care jurnalistii si redactorii sunt controlati.

Rep.: Asadar e un control subtil platindu-i foarte bine pe jurnalisti.

Viktoria Syiumar: Da. Un redactor-sef primeste 1500 euro. Pentru Ucraina e un salariu foarte bun pentru ca salariul mediu e de 100 de euro.