Interviu HotNews.ro

Cateva asemanari si deosebiri intre oligarhii media din Romania si din Ucraina. Cine sunt si cum actioneaza gemenii mai bogati

de D.Tapalaga, V.Mixich     HotNews.ro
Miercuri, 16 noiembrie 2011, 0:59 Actualitate | Esenţial


Viktoria Syiumar
Foto: Hotnews
Sunt patru mari si lati, unul e suspectat ca s-a imbogatit din crima organizata, altul e deputat in Parlament si are cateva zeci de politicieni pe statul de plata, unii sunt fosti KGB-isti care se folosesc de presa pentru a se conecta la resursele publice. Jurnalistii sunt bine recompensati financiar pentru a executa benevol vointa oligarhului. S-au nascut din apele tulburi ale tranzitiei si au cladit imperii media tot pe seama statului. Numai ca, in Ucraina, toti cei patru tin cu puterea iar cate unul mai cade uneori in dizgratia familiei presedintelui. Jurnalista Viktoria Syiumar a realizat, intr-un interviu pentru Hotnews.ro, o scurta introducere in lumea oligarhilor media din Ucraina.
 • Viktoria Syiumar: “Avem un grup de oligarhi foarte apropiat de Rusia, dar avem un alt grup care sunt patrioti pentru ca se tem ca oligarhii rusi le vor lua averea”
 • Viktoria Syiumar este jurnalist si membru in comisia consultativa a Comitetului Parlamentar pentru Libertatea Presei. Interviul a fost realizat marti, 14 noiembrie, la o conferinta organizata la Frankfurt (Oder), Germania, pe tema problemelor presei din Europa Centrala si de Est.
Rep.: Cati magnati de presa aveti in Ucraina?
Viktoria Syiumar:
Uneori am impresia ca Ucraina este o tara de oligarhi pentru ca avem cel mai bogat om din estul Europei, exceptand Rusia, Rinat Akhmetov (care este si patronul echipei de fotbal Sahtior Donetsk, n.r.). Averea sa este de 25 miliarde de dolari. Mai avem un oligarh, Dmytro Firtash (proprietar alaturi de Gazprom a RosUkrEnergo, n.r.) care este legat de faimosul Semyon Mogilevich, o autoritate in domeniul crimei organizate. Averea lui a crescut foarte mult in ultimul an, cu 600%.

Rep.: Dar cati oligarhi sunt implicati in media?
Viktoria Syiumar:
In Ucraina patru oameni controleaza 90% din piata media. Firtash este legat de Valeri Horoskovski, seful serviciilor secrete ucrainiene – fostul KGB, care controleaza noua canale de televiziune, inclusiv cel mai mare cu 30% audienta. Nu controleaza doar media dar are oameni si in organizatiile nationale care reglementeaza media electronica. Afacerile lui sunt foarte conectate cu afacerile rusesti.

Rep.: Folosesc ei puterea mediatica pentru a face afaceri cu politicieni sau pentru a incerca sa acapareze resursele publice ale statului?
Viktoria Syiumar:
Desigur. Daca luam alti oligarhi, de exemplu Viktor Pinciuk, care este ginerele fostului presedinte Kucima si un mare proprietar in domeniul metalurgiei, atunci cand are ceva probleme cu afacerile lui foloseste media pentru a se proteja. Foloseste si loialitatea acestei zone media pentru a se conecta cu guvernul, cu puterea. Eu va voi oferi o presa loiala si voi ma veti favoriza in afacerile cu bugetul public si in alte oferte.

Rep.: Si noi avem 4 oligarhi in Romania dar de obicei ei lupta impotriva puterii care incearca sa le reduca influenta. Oligarhii romani joaca cu opozitia.
Viktoria Syiumar:
Oligarhii nostri incearca sa lucreze cu puterea, cu guvernul. De exemplu Akhmetov este unul dintre principalii finantatori ai partidului de guvernamant. Este deputat in Parlament si cel mai bogat om din Ucraina.

Rep: Unul dintre oligarhii nostri este vicepresedintele Senatului, Dan Voiculescu.
Viktoria Syiumar:
Da? Akhmetov controleaza 60 de deputati pe care ii plateste.

Rep.: Deci putem spune oligarhii din Ucraina controleaza atat puterea mediatica cat si pe cea politica?
Viktoria Syiumar:
Da. Da. Sunt doua lucruri foarte legate. Si Akhmetov este un exemplu al acestui control. Unii oameni spun ca nu avem niciun guvern si niciun politician care sa nu fie controlati de acesti oligarhi. Dar cred ca acum familia presedintelui Yanukovych devine mai puternica si avem anumite lupte intre familia presedintelui si oligarhii din jurul lui. Dar influenta oligarhilor este foarte puternica.

Rep.: E posibil sa luptati impotriva influentei oligarhilor in Ucraina?
Viktoria Syiumar:
Cred ca e posibil pentru ca Ucraina e o tara in care diferite parti din societate au mentalitati diferite. Partea vestica este apropiata de valorile europene, in timp ce partea estica este in mod traditional controlata de oligarhi. E o traditie ca in Rusia. Exista o lupta intre aceste doua parti. Daca jumatate din tara are alte valori asta inseamna ca ei au nevoie de un alt tip de politician. Au nevoie de alte reguli ale jocului. Au nevoie de un stat de drept. Ei incearca sa influenteze situatia pentru ca au nevoie de libertatea de a se intruni, de libertatea cuvantului. Exista un permanent conflict intre aceste doua parti.

Rep.: Aveti oligarhi in Ucraina, Romania are si ea oligarhii ei. Credeti ca aceste personaje sunt incurajate de modelul rus de a influenta politica si afacerile sau au aparut din cauza perioadei de tranzitie, speculand confuzia inceputului de capitalism?
Viktoria Syiumar:
Cred ca mai curand a doua varianta. De exemplu Akhmetov nu este legat de Rusia. Dar a fost o perioada de privatizare salbatica. Nu a fost un proces normal.

Rep.: Dar ati spus ca unii dintre ei sunt legati de fostul KGB.
Viktoria Syiumar:
Da. Unul dintre ei. Sunt in tabere diferite si se pot si lupta intre ei. Avem un grup de oligarhi foarte apropiat de Rusia, dar avem un alt grup care sunt patrioti pentru ca se tem ca oligarhii rusi le vor lua averea.

Rep.: Cum reusesc oligarhii din Ucraina sa-i convinga pe jurnalisti sa joace dupa regulile lor?
Viktoria Syiumar:
Nu avem un sistem transparent de plata a jurnalistilor. Jurnalistii au prin traditie un salariu mic, dar pot primi anumite prime pentru o “munca speciala”. Dar aceasta munca speciala este echivalenta cu loialitatea fata de patroni. Aceasta e o cale economica prin care jurnalistii si redactorii sunt controlati.

Rep.: Asadar e un control subtil platindu-i foarte bine pe jurnalisti.
Viktoria Syiumar:
Da. Un redactor-sef primeste 1500 euro. Pentru Ucraina e un salariu foarte bun pentru ca salariul mediu e de 100 de euro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4945 vizualizari

 • 0 (6 voturi)    
  Noam Chomsky: manipularea in capitalism (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 1:46)

  Lista celor 10 strategii de manipulare prin media [anonim]

  1. Strategia diversiunii

  Strategia diversiunii consista în deturnarea atentiei publicului de la problemele importante si de la schimbarile hotarâte de elitele politice si economice, printr-un potop continuu de distractii si de informatii neînsemnate. Chomsky analizeaza diferitele tehnici de spalare a creierului, pe care o îndura poporul nostru.

  ’’A distrage în permanenta atentia publicului, departe de adevaratele probleme sociale, captivata de subiecte fara importanta adevarata. A tine mereu publicul ocupat, ocupat, ocupat, fara niciun timp pentru gândire” scrie Chomsky.

  2. A cauza probleme si apoi, a oferi solutii.

  Aceasta metoda se mai numeste si ’’ problema – reactie – solutie”. La început, se creeaza problema, sau „situatia”, prevazuta pentru a suscita o anume reactie a publicului, pentru ca tocmai acesta sa ceara masurile mai dinainte stabilite pentru a fi acceptate. De exemplu: dezvoltarea intentionata a violentei urbane sau organizarea de atentate sângeroase, pretinse antisemite, pentru ca publicul sa ceara legi represive, în detrimentrul libertatii.

  5. A se adresa publicului ca unor copii mici.

  Cea mai mare parte a publicitatilor destinate marelui public folosesc discursuri, argumente, personaje si un ton absolut copilaresti, aproape debile, ca si cum spectatorul ar fi un copil mic sau un handicapat mental. De ce oare ? ’’de 12 ani.”Daca ne adresam unei persoane ca si cum ar avea 12 ani, atunci aceasta, prin sugestibilitate si cu o oarecare probabilitate, va avea un raspuns sau o reactie tot atât de lipsita de simt critic ca al unui copil de 12 ani” analizeaza Chomsky.

  6. A face apel mai mult la partea emotionala decât la gândire.

  Este o tehnica clasica pentru a opri analiza rationala si, deci, simtul critic al oamenilor. Ïn plus, folosirea emotionalului deschide accesul la subconstient, pentru implantarea unor anumite idei, dorinte, spaime, pulsiuni sau comportamente.

  9. A înlocui revolta cu învinovatirea.

  stiri.ortodoxe.org
  • -5 (5 voturi)    
   si asa observati ca Voiculescu (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 9:40)

   danutz srl [anonim] i-a raspuns lui Lista celor 10 strategii de manipulare prin media

   e un personaj democratic prin comparatie cu adevaratii oligarhi. Ma intreb daca si puterea politica romaneasca e la fel de democratica.
  • +2 (2 voturi)    
   NU CHOMSKY (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 9:41)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Lista celor 10 strategii de manipulare prin media

   a descoperit metodele ci cel mult le-a inventariat. Ele au fost inventate de "presa galbena" asa cum se numeau tabloidele in Anglia la finele sec.XIX, care la rindul ei a rasarit la 20 de ani dupa introducerea invatamintului primar obligatoriu. Adică în momentul în care ultimele generaţii, pînă atunci neşcolarizate, au atins vîrsta adultă şi cititoare.

   Unde greseste "marele" Chomsky: atunci cind publicul este tratat ca si cum ar avea 12 ani EL CHIAR ARE virsta mentala respectiva indiferent de cea calendaristica. "Adevărul nu poate veni de la mase şi nici nu le poate fi comunicat." a spus Platon acum peste 2000 de ani.

   Pentru ca, in fond, oamenii au posibilitatea de a alege, cita vreme exista si vehicole mass media de alta factura. De ce nu creste enorm tirajul lui Newsweek, The Economist etc. ? Vorbim, evident, de societatile libere. Problema la noi si in spatiul ex-sovietic ar fi continuarea propagandei comuniste (care a dus metodele presei galbene la perfectiune) prin mijloacele tabloidismului FARA A PERMITE APARITIA UNOR ALTERNATIVE.

   Noroc cu internetul.

   Apropo de virsta reala a publicului: citi "ani" au toti cei ce se inghesuie la pupat moaste, icoane plingatoare si alte minciuni atit de grosolane incit chiar si unii copii le depisteaza ? Asta fiindca vad ca cineva l-a copiat pe Chomsky de pe un site "ortodox".
   • 0 (2 voturi)    
    NU exista PRESA ALTERNATIVA in capitalism (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 12:09)

    Lista celor 10 strategii de manipulare prin media [anonim] i-a raspuns lui pointless man

    Dac-ar fi existat, atunci – simultan cu bula imobiliara si derivatele financiar-schizofrenice - ai fi vazut si o puternica ofensiva mediatica impotriva tuturor acestor lucruri si SUA n-ar fi ajuns unde este acum (am luat cazul sua pt. ca toti le atribuim lor libertatea de expresie absoluta, dar situatia e identica in Europa ref la beneficiile si ajutoarele sociale).

    Deci nu exista presa libera in capitalism, asa cum nu exista nici in comunism.

    Daca toti am avea 12 ani, nu si-ar mai bate nimeni capul sa ne transforme-n spectatori pasivi, infantilizandu-ne si culpabilizandu-ne ca-n evul mediu
    Pelerinajul la sfinti am dreptul sa aleg daca il fac sau nu – pe cand conformarea cu “opinia publica” creata de media, e obligatorie.

    Media lucreaza cu majoritati – adica cu turme – si le face sa actioneze - culmea - chiar impotriva intereselor lor (cine vrea sa fie un copil de 12 ani …?), si totusi, nimeni – nici capitalist nici comunist - nu se opune acestui lucru - caci si ei lucreaza tot cu "majoritati"
    Doar credinta mai creaza azi indivizi si persoane, dar si ea e foarte aproape de a fi inghitita de media.

    Asa arata circul
    acestor vremuri
   • 0 (0 voturi)    
    intrebare (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 15:23)

    abc [anonim] i-a raspuns lui pointless man

    Buna ziua!
    sunt inginer telecom, lucrez intr-un domeniu de varf (fara falsa modestie);
    credeam ca am in jur de 40 de ani;
    dar am aflat cu surprindere din comentariul dumneavoastra ca am de fapt mult mai putini(ma inghesui la pupat moaste , incerc sa tin posturile de peste an etc etc );
    puteti va rog frumos sa-mi spuneti cati?
    • 0 (0 voturi)    
     DACA CHIAR FACETI ASA CEVA (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 16:42)

     pointless man [utilizator] i-a raspuns lui abc

     (ma refer la moaste nu la telecom) virsta Dvs. mentala este SUB 10 ANI. Faptul ca posedati o meserie de virf NU INSEAMNA ABSOLUT NIMIC decit pentru patronul Dvs. Din punct de vedere social sinteti un balast, fiind complet manipulabil. NU cei ca Dvs. au descoperit focul sau au inventat primul virf de sageata. Deci cu asemenea oameni meseria in care excelati NU ar fi existat. Regret, dar cunosc prea multe persoane de acest tip ca sa nu va clasific imediat. Ma mir ca cititi comentariile de pe Hotnews.

     Pentru toti ceilalti cititori: prin ingenuitatea lor infantila cei ca abc ne trag indarat de cel putin 150 de ani. Regret inca o data duritatea caracterizarilor insa e vorba de o lupta de emancipare pe viata si pe moarte. Pina acuma am inghitit mai mult moarte decit viata. Sint consternat si nu veninos.
     • 0 (0 voturi)    
      Condamnati religia dar aveti acelasi scop : (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 17:35)

      Controlul multimilor [anonim] i-a raspuns lui pointless man

      Controlul multimilor.

      Difera doar mijloacele si faptul ca religia poate fi cenzurata de credinta - pe cand media nu poate fi limitata sa faca rau
      • 0 (0 voturi)    
       DACA PUPATUL MOASTELOR (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 17:45)

       pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Controlul multimilor

       inseamna "religie" DA, O CONDAMN ! Faceti confuzii inspaimintatoare (sau urmariti acest lucru in mod constient).
       • 0 (0 voturi)    
        Ori le judeci cu-aceeasi masura (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 18:18)

        Controlul multimilor [anonim] i-a raspuns lui pointless man

        Ori lasi religia-n pace ca n-are nicio legatura cu subiectul
        Pupatul moastelor nu face rau nimanui
        Dar controlul multimilor prin media pentru-a le face sa ia, ca o turma, credite, pentru ca apoi sa-si piarda casele si sa-si distruga vietile
        - E O CRIMA PERFECTA -

        pentru ca e-o crima care n-are vinovati


        ori lasi religia-n pace ori judeca-le pe-amandoua cu aceeasi masura
        daca aplic insa modelul media, stiu n-o sa raspunzi niciodata la obiect, asa ca te-am lasat. media nu da socoteala nimanui bye
        • 0 (0 voturi)    
         M-AM PLICTISIT (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 18:28)

         pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Controlul multimilor

         Am senzatia (de fapt convingerea) ca de la bun inceput vorbesc cu aceeasi persoana care se preface ca nu intelege pentru a-si continua misiunea dizolvanta. Asa ca ADIO (si-un praz verde).
    • 0 (0 voturi)    
     religia ii enerveaza pe micutii marxisti (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 19:24)

     gertius [anonim] i-a raspuns lui abc

     pe unii carora li se mai preumbla prin visele utopice secera si ciocanul. bravo inginerului telecom....ce e gresit in a pupa moaste? vor unii sa faca 1984 si sa fie numai cum vor ei...asta da imaturitate
     • 0 (0 voturi)    
      DACA RELIGIA (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 20:30)

      pointless man [utilizator] i-a raspuns lui gertius

      inseamna pupat de moaste sintem pierduti. Ingrozitor cit gunoi au bagat "marxistii" in capul romanilor - repet: credinta in Dumnezeu = tzucat cadavre ? Medicina are un nume precis pentru asta: FETISISM. Si nici macar nu le e rusine cu asemenea obiceiuri. NU SINT ATEU SI NICI MARXIST !
     • 0 (0 voturi)    
      moastele=miracol (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 21:42)

      gertius [anonim] i-a raspuns lui gertius

      atunci cand trupul unui om care a dus o viata placuta lui Dumnezeu nu putrezeste ca al celorlalti oameni si are anumite semne cum ar fi mirosul placut de mir atunci acest lucru este un miracol. Daca il iubesti pe Dumnezeu iubesti si lucrarile lui. Daca nu esti ateu esti sectant sau in fine, o persoana care oricum nu a studiat subiectul. studiaza si vei vedea...
  • +4 (4 voturi)    
   Anonim, ne-ati linistit! Romania nu are probleme (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 10:17)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Lista celor 10 strategii de manipulare prin media

   Toate problemele sunt create de presa care respecta "manipularea in capitalism" de Noam Chomsky.
   • 0 (0 voturi)    
    Gura pacatosului adevar graieste (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 13:10)

    Lista celor 10 strategii de manipulare prin media [anonim] i-a raspuns lui ion

    Au fost problemele Romaniei rezolvate cu o presa atat de puternica ?


    De ce o natiune slaba are o asemenea presa
    • 0 (0 voturi)    
     CARE probleme?? (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 15:21)

     ion [anonim] i-a raspuns lui Lista celor 10 strategii de manipulare prin media

     atita timp cit presa creaza probleme fictive ea nu va rezolva niciodata problemele reale ci doar problemele imaginate de presa insasi !!
     dar, nu uitati!!
     presa in romania nu a scris nici macar cit aia din ukraina!!!
  • -3 (3 voturi)    
   voiculuescu face in primul rand business (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 11:38)

   mihaitza [anonim] i-a raspuns lui Lista celor 10 strategii de manipulare prin media

   daca televziunile nu ar face profit nu cred ca l-ar mai interesa
 • -4 (4 voturi)    
  Voiculescu nu mai are Intact (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 7:10)

  Roua [utilizator]

  Pentru ca si-a lasat afacerile pe mana fiicelor.
  • +5 (5 voturi)    
   Sper ca (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 10:01)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui Roua

   glumesti
   • -1 (1 vot)    
    Voiculescu e un capitalist (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 18:33)

    danutz srl [anonim] i-a raspuns lui hot news

    de succes nu un inginer financiar sau un politruc demagog.
 • +7 (7 voturi)    
  Aviz (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 8:37)

  Gamma [anonim]

  alora care sunt 100% de acord cu presa bombastica de la noi . Oh , da stim , Vantul si-a facut TV pt a scoate bani din televiziune mda ,sigur , haha
 • +3 (5 voturi)    
  presa (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 11:47)

  cristoiu [anonim]

  Faptul ca mogulii nostrii sunt mai curand cu opozitia este dovada ca actuala putere lupta intradevar cu coruptia.(alta dovada reprezinta coruptii din PDL care au luat drumul DNAului.)
  • -3 (3 voturi)    
   haide bre (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 12:35)

   cristinoiu [anonim] i-a raspuns lui cristoiu

   chiar asa de credul esti? actuala putere a avut atatia ani la dispozitie si nu am auzit de nici un barosan pe la mititica. stie tot satul dar ursu inca trece, si cainii inca latra, again and again.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by