"Am ramas surprins ca am vazut ca ar fi vorba de un administrator al unei firme germane. Stiti, ei vin la noi si ne spun de coruptia din Romania, ei fiind corupatorii de fapt. Daca se confirma chestia asta, e foarte urat ce au facut", a declarat Silviu Prigoana, actionarul majoritar al firmei Rosal, facand referire la compania Brantner Veres. Procurorii DNA cerceteaza contractele privind serviciile de salubritate incheiate de Primaria Cluj-Napoca cu firmele Rosal si Brantner Veres.

Silviu PrigoanaFoto: Hotnews

Procurorii DNA au ridicat, miercuri, de la Primaria Cluj-Napoca, sapte dosare privind licitatii si contracte incheiate de municipalitate intre 2009-2011, fiind vizate in special companiile Electrogrup, Kiat, Brantner, Groupe Frarom Agent de Asigurari, Astor Com Targu Mures, afirma surse judiciare, citate de Mediafax.

Procurorii DNA au cerut Primariei date privind contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubritate incheiat in 28.07.2010 intre Primarie si firma Rosal, facturile aferente, avize si autorizatii emise pentru aceasta, precum si date similare pentru societatea Brantner Veres.

"S-au verificat acolo foarte multe contracte. Pana nu primim un comunicat oficial de la procuratura, nu are rost sa facem speculatii. Exista prezumtia de nevinovatie. Nu cred ca noi sau primarul suntem vinovati cu ceva, pana nu vor fi dovedite anumite lucruri", a mai declarat Prigoana.

"Noi am avut niste probleme la Cluj. Am fost blocati doi ani in instante. Toate contractele pe care le-a obtinut firma Rosal, le-a obtinut in instanta. Au fost contestari si s-a ajuns in intanta. Am stat doi ani de zile cu investitiile trase pe dreapta", a mai spus Prigoana.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, lider al filialei municipale a PDL, a fost retinut, miercuri seara, de procurorii anticoruptie, iar in cursul acestei zile va fi dus la Curtea de Apel Cluj cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Apostu a fost acuzat de procurorii DNA ca ar fi primit 94.000 de euro, in 2009-2011, pentru a incheia contracte de salubrizare si asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj.

Licitatia pentru concesionarea salubritatii menajere din Cluj s-a derulat la inceputul lunii iunie 2009, iar firmele desemnate castigatoare au fost Rosal SRL, pe sectorul 1 si Brantner Servicii Ecologice SA, pe sectorul 2. Contractul trebuia sa fie semnat in iulie 2009, insa a ajuns sa fie incheiat in iulie 2010, dupa ce societatile perdante au contestat rezultatul licitatiei. Atribuirea contractelor a fost astfel amanata cu un an, pana la data la care Curtea de Apel Cluj s-a pronuntat in privinta plangerii inaintate de societatea aradeana ASA Servicii Ecologice, dupa ce restul de firme renuntasera la contestatii.

Compania de salubritate Brantner-Veres are un actionariat de tip lista si ii are ca administratori pe Eugen Veres si societatile Brantner Romania Holding Gmbh Austria, reprezentata de Gerahard Franz Wagner si Total Trading Company, reprezentata de Calin Mihai Stoia.

"Am ramas surprins ca am vazut ca ar fi vorba de un administrator al unei firme germane. Stiti, ei vin la noi si ne spun de coruptia din Romania, ei fiind corupatorii de fapt. Daca se confirma chestia asta, e foarte urat ce au facut. Au inceput francezii sa ne fure salamul, nemtii cu spagile pe nu stiu unde. E in neregula. Daca se confirma, dar eu nu cred ca se va confirma. E o simpla audiere. Sunt pure speculatii pana in momentul de fata", a mai declarat Prigoana, actionarul principal al firmei Rosal.