Studentii romani sunt mult mai orientati catre pietele internationale fata de anul 2009, 22,6% dintre acestia ar putea opta pentru a munci in China, releva un studiu dat publicitatii miercuri si citat de Agerpres.

Sondaj de opinie ContinentalFoto: conti-online.com

Dintre studentii intervievati, 77,7% au optat pentru Europa de Vest in general ("cu certitudine/foarte probabil"), 63,6% pentru Elvetia ("cu certitudine/foarte probabil") si 65,5% pentru Statele Unite ale Americii ("cu certitudine/foarte probabil").

Potrivit sondajului, procentul studentilor care s-ar putea imagina muncind in America de Sud s-a dublat ("cu certitudine/foarte probabil": 2009 - 15,3%, 2011 - 31,9%) iar numarul celor care ar putea opta pentru China chiar s-a triplat ("cu certitudine/foarte probabil": 2009 - 7,5%, 2011 - 22,6%).

"Studentii si absolventii au o perceptie mai clara, mai matura asupra pietei muncii in contextul globalizarii, fiind mai bine orientati, mai atrasi de munca in mediul privat si de zone geografic mai indepartate, precum China sau America de Sud", a subliniat Aurora Liiceanu, psiholog renumit si invitat de onoareintr-o conferinta de presa.

"Acest lucru inseamna atat o adaptare mai pragmatica si flexibila, cat si o viziune mai lucida a prezentului", a mai spus psihologul.

Atunci cand li se propune "locul de munca la care au visat", in cadrul "companiei preferate" in Europa de Vest, la momentul finalizarii studiilor, 39,6% dintre studenti declara ca ar accepta "cu certitudine" sau "destul de probabil". Daca ar avea ocazia sa obtina o slujba bine platita in Europa de Vest aproape jumatate dintre ei (44,9%) au raspuns ca ar alege "cu certitudine" sau "destul de probabil" acel loc de munca, in schimbul situatiei de a nu avea un loc de munca in Romania.

Majoritatea studentilor (57,5%) considera ca promovarea cooperarii intre echipe caracterizate de diversitate poate fi privita drept motor al inovatiei pentru afacere, deoarece sprijina diferite idei si ofera multiple perspective. Per total, in Romania, compatibilitatea dintre cariera si familie, in comparatie cu alte tari industrializate, este clasificata cu o conotatie negativa. Astfel, 43% dintre studenti sunt de parere ca aceasta este mai slaba in Romania decat in alte tari iar 23,4% considera ca este chiar mult mai scazuta. Doar 14,5% au o parere pozitiva referitor la compatibilitatea dintre cariera si familie, raportata in special la calificarea angajatelor, rezultatele sunt similare si doar 10,8% au clasat-o ca fiind pozitiva.

Concluziile fac parte din cel de-al patrulea "Sondaj de opinie Continental" in randul studentilor din Romania, printre viitori ingineri, cercetatori si economisti, dat publicitatii de catre furnizorul international pentru industria automotive, miercuri, la Bucuresti.

Aproximativ 1.000 de studenti romani au raspuns intrebarilor chestionarului.