Premierul Emil Boc a declarat sambata, la Cluj, ca a stiut "de la momentul luarii deciziei" despre intentia companiei finlandeze Nokia de a inchide fabrica de la Jucu, dar ca "decizia Nokia a fost foarte rapida si luata intr-un interval foarte scurt de timp". Totodata, prim-ministrul a confirmat ca plecarea Nokia va influenta prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul viitor, dar ca Guvernul incearca sa minimizeze cat se poate de mult acest lucru.

Aflat sambata in vizita pe centura de ocolire a Clujului, premierul Emil Boc a fost intrebat de jurnalisti cand a fost anuntat de cei de la Nokia ca vor sa inchida fabrica de la Jucu.

"Decizia Nokia a fost foarte rapida si luata intr-un interval foarte scurt de timp. De la momentul luarii deciziei am stiut, dar a fost luata intr-un interval scurt de timp", a raspuns Emil Boc.

Premierul a fost intrebat si daca prognoza de crestere economica pentru anul viitor va fi influentata de plecarea din Cluj a companiei Nokia.

"Da, raspunsul este afirmativ. Tot ce se intampla in Europa si in lume ne afecteaza pentru anul viitor - Nokia este o consecinta a acestor evolutii din Europa si din lume - si cautam sa minimizam cat putem de mult efectele, sa atragem noi noi investitii, sa le dezvoltam pe cele existente, astfel incat cresterea economica sa nu mai fie afectata", a spus Boc.

"Acum trebuie sa punem accent major si total pe ce inseamna fiecare loc de munca din Romania. De aceea v-am spus ca am decis sa iau in coordonare directa Centrul de sustinere a investitiilor straine, tocmai sa monitorizez saptamanal, sa vad unde sunt blocaje si sa incerc sa le rezolv (...) am o mana dreapta in persoana ministrului Fondurilor Europene (...) acesta este cel mai important lucru de care ma voi ocupa de acum inainte - sustinerea tuturor investitiilor straine sau autohtone in Romania, fie ca sunt capacitati existente, care isi maresc productia, fie ca sunt noi investitori", a completat premierul.

Cu privire la negocierile cu compania germana Bosch pentru o investitie la Cluj, respectiv deschiderea unei facilititati pentru productia de componente auto, Emil Boc a declarat ca "suntem in discutii avansate cu cei de la Bosch".

Grupul finlandez Nokia a anuntat, joi, ca va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez. Procedurile de inchidere a fabricii vor fi derulate pana la sfarsitul anului.