Autoritățile statului au ajuns la performanța de a lua măsuri care se bat cap în cap și a se mira apoi de efectele lor. După ce au decis supraimpozitarea companiilor din energie odată cu creșterea prețurilor din acest sector, pentru a aduce cât mai mulți bani la buget, au venit apoi cu alte măsuri care au redus aceste încasări. De aici și lipsa banilor din fondul de tranziție energetică, pe care nu și-o puteau explica zilele trecute oficialii din Ministerul Finanțelor.

Prețul energiei electrice, prea ridicatFoto: Animaflora | Dreamstime.com

Zilele trecute, un proiect de ordonanță de urgență prevedea că sumele pe care Ministerul Energiei și cel al Muncii urmau să le plătească furnizorilor de energie ca decont pentru plafonarea facturilor ar fi trebuit făcute în limita sumelor disponibile în fondul de tranziție energetică.

Acest fond a fost înființat pentru a colecta banii din taxele suplimentare pe care statul le-a impus companiilor din energie, odată cu declanșarea crizei din acest sector.

Așteptări vs. realitate

Deși Ministerul Energiei se aștepta să fie suficienți bani acolo pentru a acoperi deconturile către furnizori, în realitate cei din Finanțe au descoperit o imensă gaură.

Mai mult, oficialii de la Finanțe nu aveau o explicație pentru lipsa banilor din fond.

„Nu înțeleg un lucru: de ce nu se colectează în fondul de tranziție să plătim compensările, atâta timp cât energia este cumpărată la un preț mare? Teoretic ar trebui să se plătească acel supraimpozit de 80% în Fondul de tranziție care să compenseze plafonarea prețului”, se întreba acum două zile Daniela Pescaru, secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

„Se întâmplă ceva acolo. Se întâmplă ceva cu impozitul acela pe care îl plătesc producătorii”, a mai spus ea.

Și totuși, unde sunt banii?

Banii nu s-au evaporat între timp, din simplul motiv că nici măcar nu au fost colectați. Aceasta tot din cauza măsurilor luate de stat.

"Trebuie să atrag atenția că fondul de tranziție energetică este insuficient. Față de încasările de anul trecut, anul acesta sunt mai puțin de jumătate din cauza lipsei activității de tranzacționare, din cauza obligației producătorilor de a vinde prin mecanismul MACEE (mecanism de achiziție centralizată de energie electrică - n.r.), ceea ce înseamnă că vând la preț care se încadrează în 450 de lei/MWh, adică nu vor mai plăti taxe care să meargă la fondul de tranziție energetică", a explicat Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România, astăzi, în conferința Focus Energetic.

Acest mecanism MACEE prevede că toți producătorii vând energie pe bursă la același preț, 450 de lei pe MWh și a fost instituit de Ministerul Energiei odată cu plafonarea prețului pentru consumatori.

Tot din cauza acestui mecanism, pe piața angro de energie nu se mai face nicio tranzacție, iar concurența a dispărut cu desăvârșire din sectorul energetic.

"Noi avem o mare incertutudine cu privire la decontarea facturilor și un mare stres.

Mai mult, trendul mondial al prețurilor nu este prea optimist.

Suntem la câteva luni distanță de probleme majore la unii furnizori. Toți furnizorii sunt la limită cu creditele, iar intrarea unuia în incapacitate de plată va duce la un colaps în cascadă, pentru că un furnizor de ultimă instanță nu poate prelua un număr mare de consumatori, dacă un furnizor pică", a mai spus Urluescu.

El a adăugat că statul are restanțe de 1,3 miliarde de lei către furnizori pentru decontarea facturilor, iar până la finele anului va fi nevoie de alte câteva miliarde pentru a acoperi toate plățile.

Sursa foto: Dreamstime