Profesorii au refuzat oferta făcută vineri de Guvernul Ciucă și care vizează acordarea unei sume anuale de 1.500 de lei, în luna octombrie, și o creștere salarială cu 45% din diferența dintre salariul actual și cel din viitoarea grilă inclusă în viitoarea legea a salarizării, scrie Edupedu.ro, care subliniază că informația ar fi fost confirmată de reprezentanții sindicatelor.

Protest profesori, 9 iunie 2023Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ce prevedea ultima propunere a Guvernului

Reamintim că vineri Guvernul le-a făcut vineri o nouă ofertă profesorilor, în încercarea de a opri greva declanșată în 22 mai.

  • Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat pentru HotNews.ro că ultima ofertă a guvernului a fost ca prima tranșă din creșterea salarială pe noua grilă, care ar urma să fie acordată din 1 ianuarie 2024, să fie de 45%, față de 40% cât li se oferise până acum.
  • De asemenea, Guvernul a propus acordarea unei sume anuale de 1.500 de lei, în luna octombrie, banii fiind din fonduri europene. Suma anuală ar urma să fie acordată până în 2027.

Reamintim, de asemenea, că aproximativ 10.000 de angajați din învățământ au protestat din nou, vineri, în fața Guvernului, de unde au mers spre Palatul Cotroceni, scandând „Nu cedăm!” și „Demisia!”.

Joi, Executivul adoptase o „declarație” prin care se angaja că în viitoarea lege a salarizării se va porni de la principiul ca salariul de bază al profesorului debutant să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie. Sindicatele au cerut însă ca această „garanție” să fie prevăzută într-un act normativ, și nu într-un document fără valoare juridică.

Duminică va avea o ședință de guvern, foarte probabil aceasta ar putea viza aprobarea OUG pe educație.

La finalul ședinței de guvern este programat și un briefing susținut de ministrul Educației, Ligia Deca, și de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Nu ar fi prima oară când Guvernul ar aproba un OUG respins de profesori, dacă aducem aminte de ședința extraordinară de la 1 iunie când Guvernul a aprobat o creștere salarială de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic și de 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, urmată de o majorare a salariilor etapizat, în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării.