Programul Edusal de actualizare a salariilor a fost livrat în unităţile de învăţământ în cursul serii de miercuri, a informat Ministerul Educaţiei.

Elevi în curtea școliiFoto: AGERPRES

"În cursul serii de ieri, a fost livrat, în unităţile de învăţământ preuniversitar, kitul Edusal. În această dimineaţă, va avea loc o şedinţă cu reprezentanţii inspectoratelor şcolare (vor participa inspectorul şcolar general/ un inspector şcolar general adjunct, şefii departamentelor Contabilitate şi Salarizare de la nivelul inspectoratelor şcolare) pe tema actualizărilor", afirmă sursa citată.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) "Spiru Haret" au solicitat, miercuri, Ministerului Educaţiei să explice de ce kitul de actualizare a programului de calcul al salariilor Edusal nu fusese trimis în teritoriu şi cine este vinovat pentru această situaţie.

"Este inadmisibil ca până astăzi, 8 februarie, unităţilor de învăţământ să nu li se livreze programul de salarizare. Din informaţiile primite, secretarele şi contabilele spun că este puţin probabil să reuşească să facă toate calculele pentru ca salariile să fie plătite la timp, pe 14 februarie, aşa cum prevede legea. Aceasta deoarece, aproape de fiecare dată, prima versiune transmisă avea erori. Nu ne interesează că Ministerul Educaţiei a fost în negocieri pentru prelungirea contractului cu firma care livrează programul, ne interesează doar ca angajaţii din sistem să-şi ia salariile la timp. Cei mai mulţi dintre salariaţi au împrumuturi, facturi de plată şi alte cheltuieli, iar această întârziere le creează probleme în relaţia cu terţii", se menţionează într-un comunicat al celor două federaţii sindicale.