ChatGPT e ca un duș rece pentru domeniul educației din întreaga lume: o sursă gratuită și inepuizabilă de răspunsuri, generate de inteligența artificială, care face ca riscul de plagiat și de trișat academic să crească. Răspândirea lui vecină cu viralitatea poate fi limitată, dar nu oprită, iar sistemul de învățământ trebuie să se replieze rapid. România, unde trișatul academic și plagiatele sunt tolerate și comise la cel mai înalt nivel al statului, nu face excepție.

ChatbotFoto: JIRAROJ PRADITCHAROENKUL / Alamy / Alamy / Profimedia

Visul oricărui elev sau student care speră că temele pot fi rezolvate de oricine, mai puțin de el, a devenit realitate prin apariția ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer). Chatbot-ul s-a transformat rapid în destinația preferată de mulți pentru a primi răspunsuri la întrebări, a scrie eseuri sau pentru a rezolva probleme.

Chiar dacă scopul aplicației nu este rezolvarea temelor pentru elevi și studenți, prin limbajul și explicațiile folosite, uneori sunt simpliste sau chiar eronate, ChatGPT este asul din mâneca celor care speră doar la o notă de trecere.

Profesorii de la Universitatea de Drept din Minnesota au testat dacă programul de inteligență artificială poate trece examenele finale. Rezultatul a fost acela că ChatGPT a luat un C+ (echivalentul numeric al lui 7,87).

De regulă, studenții care iau această notă trec și examenul de intrare în barou. Profesorii au arătat că astfel studenții nu devin atotștiutori, dar reușesc să ia note de trecere, practic, fără prea mare efort.

Citește mai mult pe Panorama.ro