​Numărul de copii în creșe va crește pentru grupele mijlocii și mari (copii cu vârste între 1-3 ani), de la o medie de 7 copii în prezent la 12 copii, potrivit unui proiect de Hotărâre aflat joi pe agenda ședinței de Guvern. O altă modificare vizează reducerea timpului permis părinților să-și asiste copilul în vederea adaptării.

La creșăFoto: Diego Cervo / Panthermedia / Profimedia

Guvernul are pe agenda ședinței de joi un proiect de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară.

Actul va modifica practic actualele reguli prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1252/2012, care ar urma să fie abrogată.

Schimbări preconizate: Contribuția lunară de hrană se va stabili după consultări cu părinții

Printre modificările preconizate se numără următoarele:

- arondarea creșelor, pentru care autoritățile publice locale solicită acest lucru, la unități de învățământ preșcolar/preuniversitar cu grupe de nivel preșcolar și includerea lor în rețeaua școlară a învățământului preuniversitar;

- stabilirea contribuției lunare de întreținere/contribuției de hrană prin decizie a consiliului de administrație, după consultarea părinților;

- reglementarea aspectelor care privesc înscrierea copiilor, numărul de copii la grupă, tipurile de personal și atribuțiile acestora, parteneriatul cu părinții și cu alți parteneri de la nivel central/local, precum și aspecte privind mediul educațional și conținutul educației din unitățile care oferă servicii de educație timpurie antepreșcolară. etc

Mai mulți copii în grupele mijlocii și mari

În prezent, în HG 1252/2012 se precizează următoarele despre numărul de copii:

Articolul 16

(1) Numărul copiilor la grupa de antepreşcolari este în medie de 7 copii, dar nu mai puţin de 5 copii şi nu mai mult de 9 copii.

(2) Raportul adult/copil şi mărimea maximă a grupei se stabileşte conform anexei 1a). (3) Raportul adult/copil creşte atunci când în grupă există copii cu cerinţe educative speciale, conform prevederilor legale în vigoare.

Prin noul act normativ, această situație se va schimba astfel:

Conform grupelor de vârstă, numărul copiilor la grupa de antepreșcolari din unitățile prevăzute la art.1, alin.(3) și la art.6, alin.(1) este:

a) în medie 7 copii, dar nu mai puțin de 5 și nu mai mult de 9, la grupa mică;

b) în medie 12 copii, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 15, la grupa mijlocie;

c) în medie 12 copii, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 20, la grupa mare.

Părinții vor putea să-și asiste copiii maxim 10 zile față de 15 zile înainte

O altă modificare vizează reducerea timpului permis părinților să-și asiste copilul în vederea adaptării.

Astfel, „după înscriere, părintele/reprezentantul legal, în urma discuției cu personalul didactic, poate beneficia de un program special de acompaniere a copilului în timpul programului unității, pe o perioadă de maximum 10 zile lucrătoare.”

În prezent, în legislație se spune că „în vederea adaptării copilului, după înscriere, părintele/reprezentantul legal poate însoţi copilul la programul din creşă pe o perioadă de maximum 15 zile.”

Câte creșe sunt în țară - cele mai recente date INS

Ultimele date statistice colectate la nivel naţional (INS) evidenţiază o creştere a numărului de creşe.

Astfel, la nivelul anului şcolar 2019-2020, se înregistrau 369 creşe; 98% dintre acestea fiind situate în mediul urban și 97% aparţinând sectorului public.

Totodată, în aceste 369 de creşe erau înregistraţi 22.506 copii (27% cu vârsta de 1 an şi 63% cu vârsta de 2 ani ; 98% dintre aceştia erau cuprinşi în creşe cu program prelungit, iar restul în creşe cu program normal).