Reprezentanții Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) merg miercuri la Ministerul Educației și la Guvern pentru a le transmite guvernanților cozonac cu rahat și cacao, „drept echivalent al bugetului acordat educației și ca răspuns la ignorarea solicitărilor studenților”, se arată într-un comunicat. Potrivit acestora, „cozonacul cu rahat este simbol al atitudinii guvernanților - indolență îmbrăcată în vorbe goale, pe care studenții nu o acceptă.”

Protest ANOSR cozonaci in fata ministerului educatieiFoto: ANOSR

Protestul celor de ANOSR vine în contextul în care și profesorii protestează de luni în fața Guvernului față de majorările salariale care nu sunt la nivelul celor așteptate de sindicate. Acțiunea profesorilor continuă și miercuri în fața Palatului Victoria, de la ora 13.00.

Potrivit proiectului de buget pe 2022, Ministerul Educației primește 29,98 miliarde lei, o creștere de 7,25%.

Ce spun cei de la ANOSR:

  • „În ciuda solicitărilor studenților trimise Guvernului României de a organiza dezbatere publică, conform legii, proiectul de buget a fost aprobat după nici o zi lucrătoare de la publicare. Mai mult decât atât, în cadrul întâlnirii din data de 20 decembrie de la Guvernul României, nu am primit niciun fel de asigurare de la guvernanți cum că ar exista vreun minim interes pentru revendicările noastre, chiar dacă acestea sunt asumate prin Programul de Guvernare.
  • Nu acceptăm ca angajamentele luate să reprezinte o simplă maculatură care să fie complet ignorată atunci când Guvernul este chiar în momentul de a le pune în practică. Procentul de 2,28% din PIB alocat educației este rușinos și reprezintă un mesaj privind importanța educației pentru decidenți.”

Studenții solicită o creștere de 121,7 milioane lei, reprezentând 0,009% din PIB, la fondul de burse, și o creștere de 84,9 milioane, adică 0,006% din PIB, pentru subvenția cămine cantine.

  • „Acesta este singurul mod prin care prevederile Legii educației naționale pot fi respectate, iar studenții să primească burse în cuantumul minim calculat conform legii – cel puțin 700 de lei/lună (de la 580 lei/lună). Considerăm această creștere imperioasă, peste jumătate din creștere fiind exclusiv ajustarea cu inflația, astfel încât bursa să își păstreze valoarea reală din 2017, ultimul an în care subvenția a fost modificată.
  • Este de-a dreptul aberant cum în fila de buget dedicată Ministerului Educației se prevede drept obiectiv corelarea nivelului burselor cu nevoile studenților, pentru a nu se realiza, de fapt, nicio modificare.
  • Impactul decisiv al burselor asupra accesului, parcursului și finalizării studiilor de către studenți este evident, iar modul de calcul actual, care exclude până și mic-dejunul (ignorând complet alte cheltuieli de bază precum cele de igienă, îmbrăcăminte etc) nu poate fi menținut.
  • În cazul subvenției cămine-cantine, am cerut o creștere cu 84.963.712 lei, reprezentând 0,006% din PIB. În ultimii ani, instituțiile de învățământ superior au fost nevoite să crească substanțial ponderea veniturilor proprii pentru a asigura menținerea, chiar dacă la un nivel de calitate scăzut, a acestor facilități.
  • Veniturile proprii presupun, corelativ, creșterea taxelor suportate de studenți. În contextul creșterii prețurilor la energie și gaze naturale, creșterea subvenției cămine-cantine este cu atât mai importantă, reprezentând necesarul pentru acoperirea funcționării normale a acestor servicii studențești de bază.”