Ministerul Educației propune transport rutier local și transport feroviar gratis pentru elevi. Sumele vor fi acordate lunar, în avans

de I.R.     HotNews.ro
Vineri, 5 martie 2021, 19:11 Actualitate | Educatie


Elevi
Foto: Hotnews
​Ministerul Educației a anunțat vineri că propune, în proiectul unei ordonanțe de urgență, acordarea gratuității pentru elevii din învățământul preuniversitar, cu vârsta de până la 26 de ani, la serviciile publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum și transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Proiectul poate fi consultat aici

„Ca element de noutate, acordarea sumelor de bani pentru transport se face în avans, cu decontare în luna următoare pentru elevii care fac naveta, respectiv elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Elevilor li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați. Elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru.

„Se decontează cheltuielile de transport și pentru distanțe mai mari de 50 de km. Astfel, în situația în care elevii se deplasează de la domiciliu către unitatea de învățământ la distanțe mai mari de 50 km beneficiază de decontarea sumei aferente distanței de 50 km, la care se adaugă 1 leu/km/lună,” propune ministerul.

Potrivit comunicatului, operatorii de transport rutier „vor avea obligația să emită documente lunare de transport, cu încadrare în tarifele maxime per kilometru/lună și să asigure transportul rutier al elevilor. În acest sens, s-a stabilit faptul că autoritățile de reglementare în domeniul asigurării transportului vor stabili normele de aplicare și de monitorizare a modului în care operatorii de transport rutier vor respecta noile prevederi legale.”

Sumele de bani de care urmează să beneficieze elevii, acordate în avans/lună, calculate în funcție de distanța de la domiciliu la unitatea de învățământ preuniversitar pornesc de la 30 de lei pentru 3 km și ajung la 171 de lei pentru 50 de km.

Ministerul Educației a mai propus ca elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, precum și elevii etnici români din afara granițelor țării care sunt bursieri ai statului român să beneficieze de gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, de operă, de film și la alte manifestări culturale și sportive, organizate de instituții publice.

„În acest context subliniem faptul că sumele pentru naveta elevilor se acordă în avans, indiferent de tipul de transport, respectiv transport interjudețean sau intrajudețean, asigurându-se în acest fel realizarea dreptului la educație”, mai precizează comunicatul.

În condițiile în care principiul general/de bază în stabilirea cuantumului unui abonament constă în calcularea, de regulă, la un nivel de 60% din tariful aferent sumei valorii biletelor de transport pentru numărul de zile lucrătoare dintr-o lună (21-22/30-31), există situații în care tariful corespunde unui număr total de zile/luna (30-31), fără niciun fel de reducere specifică principiului abonamentelor lunare (exemplu județ CT, unde tariful pe o distanță de cca. 6 km Cumpăna-Constanța s-a impus la valoarea de 170 lei/lună). Ministerul Educației adaugă faptul că solicită reanalizarea tarifelor în aceste „situații punctuale care constituie abateri de la principiul logicii concurențiale, cu grave consecințe cu privire la asigurarea dreptului la educație.”






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















1839 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  Orice e gratis predispune la abuz... (Vineri, 5 martie 2021, 20:17)

  bogdan1477 [utilizator]

  Transportul local poate fi gratis pe directia scoala-acasa si retur la orele la care incep/se termina orele. De ce ar trebui un elev sa aiba liber pe transportul local cand chiuleste de la ore sau cand are chef sa se plimbe cu Autobuzul de distractie?
  La transportul feroviar... iarasi... e ce gratis si de ce tot anul? Inteleg de exemplu sa aiba 10 calatorii/an gratis, insotit de parinti, sau ceva de genul asta. Altfel, la fel ca mai sus, riscam sa avem tot soiul de elevi calatorind pina-n orasul vecin ca sa bea un suc acolo, ca e mai shic.

  P.S. Bottom line, orice e gratuit predispune la abuz si e de evitat.
  P.S.S. Si masura asta aminteste de PSD... de la PNL m-ash fi asteptat la masuri nitel mai inteligente decat "sa dam la toata lumea". Pe de alta parte de la Sorin Campeanu nu poti avea pretentii prea mari...
 • +3 (3 voturi)    
  Doar ce eliminasera gratuitatea pentru studenti (Vineri, 5 martie 2021, 20:40)

  justin puscasu [utilizator]

  si se discuta despre gratuitati mai ample pentru elevi?
  Liberalismul asta cu nuante PSD-iste e de nepatruns!
 • 0 (0 voturi)    
  Ministrul asta-i din gasca lui "noi va dam" (Vineri, 5 martie 2021, 22:41)

  ty [utilizator]

  Asta nu a auzit de cainele lui Pavlov?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...





Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by