Odată cu începerea semestrului al doilea, majoritatea școlilor se vor redeschide, în timp ce revenirea studenților la cursuri în format fizic este o decizie ce aparţine fiecărei universităţi. La Universitatea București, semestrul al doilea va începe tot online, cu mici excepții - vor exista câteva cursuri practice și laboratoare pentru care studenții a patru facultăți vor merge fizic la școală. O situație similară va fi și la Universitatea de Vest din Timișoara, în timp ce la UBB lucrurile ar urma să fie clare săptămâna viitoare, însă se conturează un scenariu hibrid.

HotNews.roFoto: Hotnews

Universitatea București - semestrul II începe tot online

Facultățile au propus, iar discuțiile de miercuri din Senatul Universității au fost ca semestrul al doilea să înceapă tot în format online.

Purtătorul de cuvânt al Universității București, Mirabela Amarandei, a declarat pentru HotNews.ro că patru facultăți - Chimie, Biologie, Geologie și Teologie Ordoxă - au propus ca doar laboratoarele și cursurile practice să se țină fizic. În rest, inclusiv la aceste facultăți, celelalte cursuri ar urma să se desfășoare în continuare tot online.

Rectorul Universității București, Marian Preda, a explicat că eventualele câteva activități propuse să se desfășoare față în față vor fi condiționate, în primul rând, de evoluția pandemiei din jurul datei de 15 februarie, când va începe semestrul al doilea.

  • "Pentru aceste câteva activități propuse față în față totul va fi condiționat de rata de infectare în București la acel moment. Dacă aceasta nu va crește, probabil o mică parte din activități vor fi la începutul semestrului față în față, dar cele mai multe vor fi online (...)
  • După ce vom avea vaccinarea profesorilor și apoi și a studenților, riscul va fi mult mai mic. Eu cred că până atunci cursurile, în mare parte, vor rămâne online.
  • Toată lumea, și profesorii, și studenții, și conducerea, toți vor să ne întoarcem la cursuri față în față, dar sunt atâtea constrângeri și riscuri încât, din păcate, trebuie acceptat să revenim treptat", a declarat profesorul Marian Preda, care a atras atenția și asupra costurilor foarte mari legate de nebulizarea spațiilor.

Universitatea Babeș-Bolyai - se conturează variantă hibrid pentru majoritatea facultăților

La Universitatea Babeș-Bolyai încă este în analiză la fiecare facultate ce se va întâmpla odată cu începerea semestrului al doilea, iar decizia ar urma să fie luată săptămâna viitoare. Rectorul Daniel David spune că, cel mai probabil, la majoritatea facultăților se va merge pe varianta hibrid.

  • "UBB nu poate avea un sigur model, pentru că sunt 22 de facultăți cu profiluri foarte diferite, așa că fiecare își va alege modalitatea în funcție de numărul de studenți, de spațiu și de profilul facultății. Luni va exista o decizie a facultăților, apoi se va aproba în consiliul de administrație.
  • Cerința din partea mea este ca acolo unde se poate să aducem formele clasice, cursuri față în față. Eu cred că cele mai multe facultăți vor merge pe varianta hibrid, pentru că este clar că nu putem renunța la online", a explicat pentru HotNews.ro rectorul UBB.

Universitatea de Vest Timișoara - majoritatea facultăților, online

Și Universitatea de Vest Timișoara - care are 18 facultăți - ar urma să ia o decizie săptămâna viitoare. Potrivit rectorului Marilen Pirtea, propunerea este ca majoritatea facultăților să rămână în online, cu excepția unor activități la facultățile vocaționale - Arte, Design, Muzică, Teatru, Educație Fizică și Sport - și a laboratoarelor la Chimie și Fizică.

El a spus că aceste facultăți permit desfășurarea cursurilor față în față, pentru că au sedii proprii.

  • "Problema majoră este legată de cazarea în cămine, pentru că avem studenți din 10 județe. Pe cele 3.000 de locuri în cămine am putea caza, în condiții de siguranță, adică în camere cu 1-2 locuri, în jur de 1.300 de studenți. Trebuie ținut cont că la Timișoara indicele de infectare este de peste 5, iar studenții merg în cămine, în oraș, în mall-uri, iar venind la școală riscul este mare", a spus pentru HotNews.ro rectorul Universității de Vest Timișoara, la care învață aproximativ 16.000 de studenți.

Potrivit acestuia, peste 70% din cele 700 de cadre didactice din universitate și-au exprimat disponibilitatea de a se vaccina, iar în weekend s-a reușit programarea a 460 de cadre didactice pentru vacinarea împotriva COVID-19. Restul dintre cei care vor să se vaccineze nu au putut fi programați din lipsa locurilor la Timișoara.

CITEȘTE ȘI: Vaccinarea în universități. Rectorul UBB: Platforma de programări este făcută fără cap, o catastrofă. Ne transformă în call center / Rectorul Universității București: Există și o mare inechitate