Platforma de programări pentru cea de a doua etapă a campaniei de vaccinare le-a creat probleme serioase și universităților. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și președinte al Consiliului Național al Rectorilor, spune că platforma a fost făcută "fără cap" și este "o catastrofă", pentru că pune instituțiile cu mii de oameni în situația în care, după ce le fac conturi angajaților, să îi programeze pe fiecare în parte. El a declarat pentru HotNews.ro că a semnalat STS încă de vineri că ar trebui să existe posibilitatea ca fiecare să se poată programa la vaccinare, după ce instituția l-a înscris pe platformă. La rândul său, Marian Preda, rectorul Universității București, semnalează și o inechitate: "În București ar trebui să fie mai multe doze de vaccin și mai multe centre să se poată merge pentru că degeaba sunt locuri departe în țară dacă noi nu putem ajunge la ele".
Rectorul UBB spune că platforma nu este gândită bine pentru instituții mari, cu mii de oameni, nu pot programa atât de multe persoane, după ce au creat conturile pentru toată lumea.
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca are în jur de 4.000 de angajați, iar rectorul spune că peste 70% dintre ei și-au exprimat disponibilitatea de a se vaccina.
El afirmă că, în week-end, au lucrat câteva sute de oameni de la toate facultățile pentru a putea face înscrierile în platforma de vaccinări, fiind nevoiți să sune pe fiecare în parte și să îi întrebe unde și când vrea să se vaccineze.
- "Logic ar fi fost ca oamenii să fie încărcați în platformă de către noi, apoi ei să își poată accesa individual contul și să își facă singur programarea.
- Este o catastrofă platforma, merge foarte greu. De sâmbătă am început procedura și am reușit să înregistrăm peste 1.000 de persoane. Este foarte greu, pentru că trebuie sunat apoi fiecare om și să îi spui ce opțiuni sunt și el să aleagă unde și când vrea să se programeze la vaccinare și tu să i-o bifezi. Ne transformă într-un fel de call center, când soluția era simplă - universitățile să facă acele conturi pentru toată lumea, după care fiecare să poată să își acceseze contul și să se programeze", a declarat Daniel David, pentru HotNews.ro.
El a spus că procedura informatică ar fi fost foarte simplă, astfel încât fiecare să își poată accesa contul și să caute când și unde sunt locuri libere pentru a se putea vaccina.
- "Ori ne pune pe noi, ca instituție, să facem programări, să îi ținem la telefon în timp ce căutăm ce centre sunt disponibile. Este fără cap.
- Cu aceeași problemă se confruntă și celelalte universități, mai ales marile centre. Dacă ai 500-600 de oameni, te descurci, oarecum, dar când ai diferențe între sute și mii, se aruncă în haos instituția", a mai afirmat rectorul UBB.
El spune că a luat legătura încă de vineri cu reprezentanții STS, care le-au dat dreptate și le-au transmis că "se va lucra la asta". "Mie mi se pare că se putea rezolva dacă se voia. Astăzi le-am trimis și o adresă oficială, pentru că până acum discuțiile au fost la telefon", a mai spus David, subliniind că o mare problemă este legată și de lipsa locurilor în marile orașe.
Rectorul Universității București: Sunt inechități în sistem
Marian Preda, rectorul Universității București, spune și el că lucrurile ar fi putut fi mult mai clare și semnalează două mari probleme: faptul că angajații nu își pot accesa conturile după ce au fost înregistrați de universitate, pentru a se putea programa și lipsa locurilor și a vaccinului în București.
- "În primul rând, după părerea mea, lucrurile ar fi trebuit să fie mult mai clare. Sunt tot felul de inechități în sistem.
- Prima problemă este că nu avem unde să programăm oamenii în București sau în jurul Bucureștiului și asta este o inechitate foarte mare între cei din București și cei din alte orașe, care găsesc locuri la ei.
- Colegii mei din universitate, dar și de la alte universități din București sunt frustrați pentru că cei din alte orașe, de la universități mai mici, care au și angajați mai puțini, și au fost mai ușor de introdus în sistem, au și unde să se vaccineze.
- La noi nimeni nu se poate programa pentru că nu avem oportunități. Și numărul mare de persoane - mii de oameni - este destul de complicat să programezi. Unii ar fi vrut să meargă în Ilfov sau în Giurgiu, de exemplu, să se vaccineze, dar e foarte greu să vorbești cu fiecare și să îi faci programarea.
- În București ar trebui să fie mai multe doze de vaccin și mai multe locații în care să se poată merge, pentru că degeaba sunt locuri departe în țară dacă noi nu putem ajunge la ele", a declarat pentru Hotnews.ro rectorul Universității București.
El a precizat că în jur de 65% dintre angajații universității și-au arătat disponibilitatea de a se programa.
Despre procentul personalului din învățământ care vrea să se vaccineze: "Nu arată a România educată"
Doar 45,06% din totalul de 292.872 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar au transmis că vor să se vaccineze, a anunțat vineri Ministerul Educației, argumentând că multe persoane nu au răspuns nici da, nici nu, pentru că perioada de interogare s-a suprapus cu vacanța. În ceea ce privește mediul universitar, 59,64% din totalul de angajați au răspuns că sunt dispuși să se vaccineze. În total, 167.977 de angajați din sistemul național de învățământ și-au declarat, în prima etapă de consultare, disponibilitatea de vaccinare.
Comentând aceste cifre, care, per total, arată că mai puțin de jumătate dintre angajații din sistemul de învățământ din România ar vrea să se vaccineze, profesorul Daniel David a apreciat că este un procent mic "pentru ce ar trebui să însemne o România educată".
La UBB, intenția de vaccinare împotriva COVID-19 este de peste 70 la sută, iar rectorul spune că asta nu înseamnă că cei 30% sunt toți împotriva vaccinului. Unii sunt indeciși, alții probabil sunt împotriva vaccinului și mai este o categorie care nu a avut timp să se exprime în cele câteva zile pe care le-a avut la dispoziție pentru a da un răspuns.
El crede că procentul este ceva mai mare, și la nivel național, dar, chiar și așa, "nu arată a România educată".
Care sunt explicațiile lui Daniel David, profesor de Psihologie:
- "De obicei, oamenii care își dezvoltă tot felul de teorii conspiraționiste puternice și au păreri sunt într-o zonă educată.
- Cei care sunt mai puțin educați de obicei au tendința să asculte încă de experți.
- Cei care au o educație avansată sunt iarăși sensibili la cei cu expertiză, știu să asculte și de experți din alte domenii, dar cei care se află într-o zonă medie și superioară, dar fără să fie în zona de expertiză, se simt îndrituiți să aibă opinii despre orice, se pricep la orice, citesc ei lucrurile, le interpretează. Așa se dezvoltă foarte ușor, nevalorizând experții, teoriile conspiraționiste.
- Ați văzut acele cursuri de numerologie, astrologie, în licee, și culmea, unora nu li se părea nimic aiurea".
In prima etapa cand doar instituțiile medicale puteau programa, tu ca persoana înscrisa de institutul medical nu puteai nici sa schimbi, anulezi, sau sa confirmi programarea.
Primeai doar un email in care erai informat de data si loc si daca vrei sa anulezi sa confirmi cu 24h înainte...cea ce oricum nu era posibil pentru ca contul si programarea era făcută pe instituție.
Mai trebuie facute câteva ajustări si cred ca va fi utilizabila pentru etapa 3.
dar nu e ca si cum cineva stia forma finala a aplicatiei. pentru o aplicatie dezvoltata rapid e normal sa nu aiba functionalitatea de bulk-import. se intampla si in firme private, unde e ceruta si se prioritizeaza. dar de aici pana la 'catastrofa' arata ori o mentalitate de om care nu intelege domeniul IT dar comenteaza despre el ori chef de rafuiala politica desi nu e momentul cel mai bun.
Pt faza 3 nu conteaza functionalitatea, programarile vor fi individuale acolo.
ei faceau update l;a platforma in ziua in care se lansa
astazi la spitalele din Bucuresti oamenii erau notati pe hartie, de mana pt ca platforma NU mergea
si nimeni nu face nimic.
te astepti la niste explicatii, la o promisiune ca in 2 saptamani va fi totul perfect, nimic
Cred ca ambii au dreptate plus, as adauga, "dolcentele farniente" a tuturor bugetarilor: timpul trrece, leafa merge, noi cun drag muncijm. Se stia de vaccinare de cel putin cateva luni !
Nu zic că n-or fi și acolo, ca la tot ce ține de bugetari (și nu o să-ți vină să crezi că și la privat e cam la fel), pile, cunoștințe și relații dar, majoritatea sunt profesioniști.
Interesant este că întotdeauna, după ce apare câte-o chestie nouă, imediat sar ”strălucitorii” din domeniu cu critici care îi desfințează pe autori. Dacă făceau ei ...
Sau asemenea intrebari nu va preocupa, d-lor rectori?
" Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca este mentionata pe locul 862."
Si mai ai tupeu sa amintesti de noroi?
Locul 862!!!???
Alooo?
Considerand nr total de univ din lume, UBB este in primele 3.5%, ceea ce nu cred ca e asa de rau.
Citat din Times Higher Education:
"There are a number of good universities across the Eastern European region, many with long and impressive histories such as Peter the Great St Petersburg Polytechnic University in Russia, Eötvös Loránd University in Hungary and Babeş-Bolyai University in Romania."
Dl presedinte a lasat toata organizarea vaccinari armatei si baietilor cu ochi albastrii care au IQ-ul mediu al acestei tari, adica mic. La ce va asteptati?
Totusi, la o atat de mare tampenie crasa ,nu ma asteptam nici eu. Am ramas interzis vazand ce declara rectorii....
Daca aduceam studentii din anul 2 de la informatica ,iesea mai bine platforma, dar ei nu au voie sa umble cu date secrete.....
In acest mod mai trebuie sa interogheze o baza de date, cea a ANOFM, pentru confirmare.
De ce crede rectorul UBB ca nu se poate?
Au fost niste probleme temporare cu platforma?
Sunt convins că, totuși, platforma aceea a fost creată pe baza cerințelor Ministerul Sănătății, INSP, etc. Cei care au făcut-o nu au făcut-o ”fără cap” de capul lor! Au făcut-o cum li s-a cerut. Iar modificările aplicate continuu, în timp ce platforma funcționează, e firesc să provoace întreruperi. Să ne gândim la următoarea situație: cum poți repara motorul unei mașini fără să-l oprești?
Sunt mult peste nivelul altor facultăți din top 100.
Vorbim de admitere nu de absolvire.
Competente exista. Așa ca rectorul este îndreptățit sa aibă pretenții.
Si cati din absolventi sunt recrutati inca de pe bancile facultatii si de catre cine.
Iar papagalul de Voiculescu si-a si gasit cand sa-si doreasca sa fie Ministrul Sanatatii. Nu mai bine ramanea viceprimar?
si Marian Preda - retor UB si Professor of Sociology
Ambii sunt doctori in stiinte (Ph.D.) cu sporul aferent si desigur si spor de calculator ca orice bugetar.
Du,pa cum spunea Min. Sanatatii Vlad Voiculescu spunea ca platforma e foarte intuitiva. O fi valabila aceasta afirmatie si pentru acesti doi rectori ?
Dupa 3 ore de chin am reusit sa aflu ca trebuie sa sterg istoria, deoarece n-a mers de la inceput, ca sa ma pot loga.
Bai, daca am 10 oameni pe persoana fizica, si gasesc 10 locuri de ce nu pot sa-i inregistrez simultan??? Sa ma trezesc ca pe urmatorii trebuie sa-i pun , in cazul cel mai bun, dupa o ora sau cateva zile, ca se terminara locurile in timp ce ma frec cu du-te vino!!
Daca ti-au trebuit 3 ore sa descoperi chestia asta... ce vina are programul?
Era normal ca cei inscrisi sa obtina numere de ordine si sa fie anunti atunci cand cand se pot vaccina.
Adevarata defectiune a fost in conceperea acestei campanii. Aici a fost deficitul de inteligenta
- platforma suporta import de date - creare beneficiari in bulk
- conturile se puteau crea de catre beneficiari direct si apoi se puteau singuri asigna la un angajator pe baza unui cod primit de la aceastia - cod generat de platforma angajatorului.
- programarile le poate face angajatorul sau beneficiarul (logare cu CNP)
- toate lucrurile acestea nu sunt documentate undeva, le-am descoperit singur - un pic complicat pentru cei ce nu au experienta in lucrul cu aplicatiile web
Oricat am fi de nerabdatori sa revenim la normal, lucurile nu se vor face batand din palme.Si nici din picior sau tipand unii la altii...cu atat mai putin.
E nevoie de timp, de rabdare
Si de un pic de incredere :)
s-a batut mai de mult de ora 15, in ian 15, 2021, si totusi comentariile si nemultumirile inca curg
Nu ramane decat sa digitalizam, sau sa digitalizati si sa digitalizati!
totusi la altii cum merge treaba asta???
La cat mai multi speciali draga RO!
Aia cu sacii in caruta zic celorlalti ca trebe rabdare..
Adevarat, adevarat va zic eu voua....