​​Președintele Klaus Iohannis a criticat ministerul Educației că nu s-a pregătit din timp pentru momentul în care mandatele directorilor de școli expiră, respectiv 9 ianuarie.

Școlile rămân închiseFoto: Opinia Timisoarei

„E o acțiune care nu a fost pregătită din timp de ministerul Educației. S-a știut că se termină mandatele directorilor în 9 ianuarie, la unele școli s-a prelungit. Ceea ce s-a făcut acum a fost de azi pe mâine, la repezeală, s-au prelungit mandate, ori s-au dat mandate unor persoane noi pentru câteva luni de zile. Bănuiesc că în vară vom avea primul val de concursuri pentru aceste funcții și atunci voi urmări cu foarte mare atenție cum se respectă principiul meritocrației”, spus șeful statului.

Vicepremierul Dan Barna a afirmat într-o postare pe Facebook, vineri seara, că aproape 1.000 de directori de școli au fost schimbați din funcții zilele acestea, din diverse motive sau pretexte, iar pentru foarte multe dintre școli „aceste înlocuiri intempestive au creat un sentiment justificat de nedreptate, abuz și politizare”.

Barna spune că înlocuirile nu sunt iniţiativa Guvernului, acestea fiind atributul inspectoratelor şcolare, care fac „ce-au vazut și au învățat de 30 de ani: se schimbă Guvernul, vine oportunitatea, reglăm conturile sau respectam ordinele și schimbăm buni, răi, cu de-ai noștri, oricare ar fi ei”. „Unul dintre obiectivele acestui guvern, asumat în programul comun de guvernare, este reformarea feudalismului clientelar al inspectoratelor școlare”, mai spune Dan Barna în postare, precizând că a discutat cu premierul și ministrul educației pe acest subiect, iar „primul pas anul acesta va fi să organizăm examene naționale, pe bune, atât pentru inspectori, cât și pentru directorii de școli”.