UPDATE Ministrul Educației, după discuții cu elevii, sindicatele și părinții: Una dintre concluzii, deschiderea școlilor în 8 februarie, sub rezerva evoluției pandemiei

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 7 ianuarie 2021, 13:08 Actualitate | Educatie


Sorin Cimpeanu
Foto: Agerpres
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, joi, la finalul unei întâlniri cu reprezentanții elevilor, studenților, părinților și sindicatelor, că toată lumea a fost de acord ca școlile să fie redeschise din 8 februarie, sub rezerva evoluției epidemiologice.

El a spus că una dintre concluzii a fost ca semestrul al doilea să înceapă în format clasic, cu prezența fizică la școală, "înțelegându-se importanța protecției stării de sănătate a profesorilor și elevilor, a diminuării riscurilor, dar și a necesității organizării unor acțiuni remediale".

O altă concluzie este legată de recuperarea materiei pierdute în această perioadă, în special în cazul elevilor care în acest an susțin examenele naționale, Cîmpeanu afirmând că recuperarea materiei va fi posibilă "doar prin devotamentul fiecărui cadru didactic".

Cîmpeanu s-a întâlnit joi cu reprezentanții FSLI și ai federațiilor Spiru Haret și Alma Mater, ai Consiliului Național al Elevilor, ai asociațiilor studențești și ai părinților.

Cele mai importante declarații / Concluziile discuțiilor cu reprezentanții sindicatelor:
 • Măsurile agreate cu cele 3 federații sindicale: S-a reiterat dorinţa de deschidere a semestrului II în data de 8 februarie sub rezerva evoluţiei epidemiologice, înţelegându-se importanţa protecţiei stării de sănătate a elevilor şi profesorilor, a diminuării riscurilor şi a necesităţii organizării unor activităţi remediale pentru a recupera cât mai mult din pierderile suferite de elevi pe parcursul crizei sanitare.
 • Se susţine elaborarea unei tematici care să fie conformă cu materia parcursă şi asimilată de elevi în cadrul examenelor naţionale - o tematică corelată cu cee ce s-a predat şi ceea ce s-a asimilat de către elevi.
 • S-a discutat importanţa celor mai eficiente măsuri de profesionalizare a managementului unităţilor de învăţământ şi a tuturor structurilor din sistemul preuniversitar.
 • Importanţa finanţării cercetării la nivel instituţional în universităţi şi asigurarea resurselor financiare pentru universităţi în vedere continuării investiţiilor şi a derulării activităţilor universitare în condiţii de siguranţă a fost o solicitare Alma Mater.
 • Ultima, susţinerea unei informări corecte şi complete asupra actului de vaccinare, fără a exista obligativitatea vaccinării.
Concluziile discuțiilor cu reprezentanții elevilor:
 • Reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor au susţinut importanţa burselor destinate elevilor. Ministerul Educaţiei susţine, de asemenea, importanţa burselor elevilor.
 • S-a luat în considerare transportul elevilor. Pentru operaţionalizarea prevederilor legale, este vorba îndeosebi de Legea 226. Soluţia pe care am identificat-o este aceea a solicitării de reglementare a unor tarife maximale prin ANRSC - Autoritatea naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare, astfel încât acea parte de transport nereglementată (...) să poată fi rezolvată printr-o reglementare de către cei în drept să facă reglementări pentru ca transportul elevilor să poată fi decontat şi legea să poată fi aplicabilă.
 • S-a reiterat interesul elevilor în dezbaterea planurilor cadru de liceu.
 • Elevii au afirmat că doresc derularea examenelor naţionale cu prezenţă fizică, care să aibă loc la datele planificate, pe baza unor tematici adaptate şi corelate cu materia predată, precum şi susţinerea unor evaluări premergătoare examenelor naţionale, astfel încât să existe suficient de mult timp pentru acţiuni remediale.
 • Am agreat cu elevii că nu vom exclude niciun scenariu care va rezulta în urma unei analize responsabile, profesioniste făcute de cei în drept în cea de-a doua parte a lunii ianuarie referitor la deschiderea celui de-al doilea semestru.
Concluziile discuțiilor cu reprezentanții părinților:
 • O susţinere prioritară - creșterea costului standard per-elev, componenta destinată cheltuielilor materiale. Este o solicitare a Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi.
 • Se doreşte consolidarea cadrului legal care să faciliteze un dialog între şcoală şi societatea civilă.
 • S-a reiterat dorinţa de deschidere a semestrului doi pe 8 februarie, aşa cum au dorit şi elevii şi sindicatele profesorilor, tot sub rezerva evoluţiei epidemiologice, tot înţelegându-se importanţa protecţiei stării de sănătate a elevilor şi profesorilor.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28450 vizualizari

 • +2 (12 voturi)    
  totusi (Joi, 7 ianuarie 2021, 13:29)

  martel55 [utilizator]

  cum se vor putea desfasura orele in siguranta uc peste 30 de elevi in clase si cu 5 minute pauza intre schimburi (in unele scoli se invata chiar si in trei schimburi)?e bine ca se pune problema revenirii fizice in clase, dar ca de obicei se pune carul inaintea boilor...e absolut necesar sa se ofere ianinte aceste raspunsuri, mai ales ca nu s-a auzit in spatiu public pana acum de vreo investitite in educatie care sa se adreseze acestor probleme, pare doar ca toti vor sa se faca ca pandeia nu exista, iar cine ii cade vicitma, ghinion, vorba unui clasi in functie...daca pare evident ca nu s-a facut nimic concret pentru a asgura minime masuri de protectie snaitara in scoli, ce alternatiiva li se ofera parintilor care nu vor sa isi riste sanatatea familiei pentru o ipotetica calitate mai buna a educatiei?
  • +2 (6 voturi)    
   Nici-o alternativa, nici-o sansa! (Joi, 7 ianuarie 2021, 14:40)

   danduta [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Cimpeanu e un dezastru.
   Nici nu mai conteaza ca e si un tradator, ca e al lor, al tuturor. Pe toti i-a tradat si acum, in ultima instanta va trada si PNL-ul facand-ul si de cacao!
   Rau e sa ramai "dataor" la un gunoi de grajd!
  • -2 (4 voturi)    
   MINTE si securistul asta. NU se deschid (Joi, 7 ianuarie 2021, 16:29)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   vba dau eu in scris ca nu se deschid scolile pe 8 Februarie
  • 0 (0 voturi)    
   Nepasatori (Vineri, 8 ianuarie 2021, 10:26)

   George21 [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Guvernantilor crezi ca le pasa de starea si de conditiile in care sunt elevi.Ei vor sa primeasca apaluze ca au deschis scoala si apoi toate problemele vechi pe care le stiti cu totii ale invatamantului vor ramane si se vor adanci.Avem nevoie de investitii,de schimbari pe toate planurile dar ei sunt nepasatori.
 • +4 (4 voturi)    
  aha... (Joi, 7 ianuarie 2021, 14:00)

  frum [utilizator]

  "O altă concluzie este legată de recuperarea materiei pierdute în această perioadă, în special în cazul elevilor care în acest an susțin examenele naționale, Cîmpeanu afirmând că recuperarea materiei va fi posibilă doar prin devotamentul fiecărui cadru didactic."
  Le-o fi luat mult sa ajunga la asa o concluzie?
  Copiii astia de cls VIII sunt generatia de sacrificiu...

  Si din 8 februarie vor fi in sistem hibrid, ca la inceputul scolii, nu? ca doar n-or veni la clasa toti 35 sa stea cate 2 in banca...
 • +2 (10 voturi)    
  ... (Joi, 7 ianuarie 2021, 14:23)

  tirolez [utilizator]

  la fel cum unii nu mai suporta sa-si tina copiii acasa, altii poate au facut eforturi sa fie sanatosi, nu neaparat ca sunt ei in grupa de risc, dar poate au grija de parinti in varsta etc. chiar daca nu locuiesc la aceeasi adresa.
  Macar daca ar asigura vaccin tuturor. Dar, de, cine are gura mai mare, castiga.
 • +2 (8 voturi)    
  Vaccinati mai intai personalul din scoli ! (Joi, 7 ianuarie 2021, 14:28)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Pana si o ingrijitoare/bibliotecara poate fi purtatoare de virus si imbolnavi tot personalul didactic sau nedidactic, apoi copiii/elevii, care vor duce virusul in familii.

  Am uitat definitia pandemiei, sau trebuie sa zicem ca e o MOLIMA, ca sa inteleaga tot poporul ?
 • 0 (6 voturi)    
  Asta se impiedica in sireturile de la izmene. (Joi, 7 ianuarie 2021, 14:36)

  danduta [utilizator]

  Nu e capabil sa ia nici-o decizie, dar absolut nici-una.
  Daca intrebi" e ziua afara? O sa-ti raspunda: in principiu, pot sa ma pronunt, dupa ce ma voi consulta cu specialistii si expertii, constituiti intr-o Comisie.
  Adica, va face o Comisie, ca sigur va ingropa problema si vom afla saptamana viitoare ca este posibil sa fi fost ziua, cand a fost pusa intrebarea.

  E mai bine fara el.
  Sunt sigur ca vor fi mai educati copii fara asa ministru.
 • -3 (13 voturi)    
  De ce 8 februarie ??? (Joi, 7 ianuarie 2021, 15:03)

  VasilescuA [utilizator]

  Peste o lună ? Școlile ar trebui deschise imediat. Elevii din țara analfabetismului funcțional mai stau o lună acasă. Generații ratate...
  • -2 (2 voturi)    
   si cand te gandesti (Joi, 7 ianuarie 2021, 18:32)

   CNBC [utilizator] i-a raspuns lui VasilescuA

   Ca pe vremea ta nu era scoala online, din pacate nu ai scuza.
 • +2 (4 voturi)    
  Clasic sau tricolor (Joi, 7 ianuarie 2021, 15:15)

  muvis [utilizator]

  Ce înseamnă format clasic?
  In starea de urgență s-au stabilit 3 scenarii de funcționare: verde, galben și roșu. Iar de un an de zile doar de galben și roșu am știut.

  O să meargă cei 35 de copii deodată într-o sală de 40mp? Conducerile școlilor ce zic? Că ministerul nu are în grijă spațiul în care învață copiii.
  • 0 (0 voturi)    
   35 (Vineri, 8 ianuarie 2021, 10:32)

   George21 [utilizator] i-a raspuns lui muvis

   Pai de ce inca avem 35 copii intr o clasa ?De ce nu se schimba nimic?In toata aceasta perioada cu pandemia stiti ce au facut guvernantii nostrii? Au avut grija sa fure cat mai mult si cam atat.In schimb profesorii se vor chinuii in continuare sa predea in 40 minute lectii din programe invechite catre 35 de elevi,copii defavorizati vor trebui sa sufere in continuare si tot asa......Pacat ca nimeni nu comenteaza si cu totii vor doar sa se deschida balamucul.....
 • +1 (3 voturi)    
  tiparnita de bani (Joi, 7 ianuarie 2021, 18:08)

  uledu [utilizator]

  eu, spre exemplu am 2 copii care stau cu bona, ca nu are cine sa ma ajute. Cine-mi plateste bona??? ca din martie 2020 am cotizat si la gradi si la bona. Eu nu sunt fabrica de bani. mai bine stau acasa ca ies pe plus.

  ce draqu-i cu oamenii astia??? astia nu stimuleaza munca
  • +1 (1 vot)    
   Cei sub clasa 6 (Vineri, 8 ianuarie 2021, 10:33)

   George21 [utilizator] i-a raspuns lui uledu

   De accea ar trebui pus presiune ca cei sub clasa a 6 a sa poata reveni in sistem fizic dar cu distantare prin folosirea tuturor spatiilor din cladiri doar pentru ei................
 • 0 (2 voturi)    
  dle Campenau PSDPNL cum e cu plagiatul? (Joi, 7 ianuarie 2021, 19:31)

  hopsinoi [utilizator]

  sa fie furt sau merite deosebite, care-i legatura intre plagiat si mediul academic. Cum pate fi un ministru care incurajaeza plagiatul ministrul INVATAMNTULUI? Evident in guventul PNL, sau PSD ca nu ne este clar e posibil.#
 • -2 (2 voturi)    
  A.U.R., e singura speranta la normalitate in Ruman (Joi, 7 ianuarie 2021, 19:33)

  hopsinoi [utilizator]

  ia.

  Poate rezolva si pensiile speciale printr-o lege bine facuta.De Sosoaica.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by