​Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a trimis o adresă directorilor de şcoli din Cluj în care îi informează că nu au voie să solicite niciun ban de la elevi. Adresa trimisă de Emil Boc şcolilor vine după ce mai mulţi părinţi nemulţumiţi ar fi reclamat faptul că anumite şcoli le-ar fi cerut copiilor să aducă bani de acasă pentru aşa-numitele „fonduri de clasă”, potrivit site-ului monitorulcj.ro. În adresa semnată de Boc, directorilor de şcoli li se cere interzicerea acestor practici.

Emil Boc la Conventia PDL [2]Foto: HotNews / DP

„Având în vedere unele sesizări venite din partea părinţilor cu privire la faptul că în unele unităţi de învăţământ preuniversitar de pe raza municipiului Cluj-Napoca se solicită de către scoală (educatoare, profesori diriginţi) sume de bani pentru cumpărarea unor materiale (consumabile, săpun şi/sau hârtie igienică) vă rugăm să luaţi măsuri în acest sens şi să faceţi verificări şi să interziceţi cu desăvârşire astfel de practici în unităţile de învăţământ pe care le conduceţi. Consiliul Local şi Primăria Cluj-Napoca alocă în fiecare an şcolar un buget generos unităţilor de învăţâmânt preuniversitar de pe raza municipiului Cluj-Napoca, care trebuie să asigure curăţenia din grădiniţe şi şcoli, un climat civilizat şi sănătos copiilor. În acest context, vă rugăm să aveţi în vedere ca pe viitor astfel de situaţii să nu se mai regăsească în şcolile de pe raza municipiului Cluj-Napoca”, se arată în adresă.

Reacţia primarului vine după ce peste 600 de persoane, majoritatea profesori din Cluj-Napoca, au semnat o petiţie prin care li se solicită autorităţilor locale modificarea de urgenţă a procedurii de acordare a legitimaţiilor de călătorie gratuite pentru elevi, potrivit site-ului monitorulcj.ro. În petiţia online intitulată „Abonamentele de transport ale elevilor nu ar trebui să fie responsabilitatea profesorilor”, cadrele didactice au anunţat că refuză să mai fie implicate în întocmirea documentaţiei tot mai stufoase pe care Compania de Transport Public şi Primăria Cluj o solicită şcolilor clujene la început de an şcolar. Petiţia a fost adresată atât primarului Emil Boc, cât şi Consiliului Local Cluj-Napoca, directorului general al Companiei de Transport Public şi inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.