Profesorii, directorii şcolilor şi inspectorii din România vor trebui să-şi planifice concediile din timp şi să le efectueze în timpul vacanţelor şcolare. Mai mult, directorilor li se taie din perioada concediului. Totul, potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei pus miercuri în dezbatere publică. Marius Nistor, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", a declarat pentru HotNews că ordinul e "o bătaie de joc la adresa directorilor care au dat concurs pentru post".

CatalogFoto: Agerpres

În normele metodologice existente din 2011, numai personalul de conducere din inspectorate îşi efectua concediul de odihnă conform Codului Muncii, adică 25 de zile de concediu de odihnă. Acum, în această categorie intră şi directorii de şcoală. Marius Nistor, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", a declarat pentru HotNews că ordinul e "o bătaie de joc la adresa directorilor care au dat concurs pentru post".

De asemenea, în ordinul pus în prezent în dezbatere publică scrie că, în fiecare unitate de învăţământ, consiliul de administraţie se va asigura că toată lumea, de la profesori până la directori, îşi va efectua concediul de odihnă în perioada vacanţelor şcolare. Totuşi, consiliul de administraţie se va asigura că există suficient personal pentru examenele naţionale.

Ordinul pus în dezbatere publică pentru 10 zile arată că efectuarea concediului de odihnă se va realiza în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului. Această programare se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul şcolar următor.

CITEŞTE AICI ORDINUL pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic din învăţământ, aprobate prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5559/2011

Potrivit ordinului, salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Profesorii şi directorii pot fi rechemaţi din concediu de către superiori, dar numai în scris. Iar inspectoratele generale vor verifica anual rechemările din concediu şi le vor transmite Ministerului Educaţiei.

Sindicat: "O bătaie de joc la adresa directorilor care au dat concurs"

Reprezentanţii profesorilor spun că ordinul pus în dezbatere publică reduce de fapt concediul de odihnă al directorilor de şcoală numiţi prin concurs. Ei nu vor mai avea concediu de 62 de zile aşa cum prevedea legea educaţiei, ci numai 25 de zile conform Codului Muncii.

"Directorii sunt asimilaţi ca profesori, ei fac parte din unitatea de învăţământ, intră pe Legea Educaţiei. Ceea ce face acum Ministerul Educaţiei este o bătaie de joc la adresa directorilor, care sunt puşi să-şi ia 25 de zile de concediu de odihnă, şi nu 62 de zile cât aveau până acum. Cu alte cuvinte, directorii nu mai sunt consideraţi cadre didactice. Este o dovadă de dispreţ la adresa directorilor care au susţinut concurs pentru post", a declarat Marius Nistor pentru HotNews.

Ministerul Educaţiei a trimis recomandare din septembrie 2018

Ordinul pus în dezbatere publică vine în contextul în care în septembrie 2018, Ministerul Educaţiei a trimis o notă prin care le recomanda profesorilor şi directorilor să-şi ia concediu în vacanţă pentru a putea efectua cele 62 de zile de concediu de odihnă prevăzute de lege.

Ministerul Educaţiei arăta în nota din septembrie că a primit multe cereri de compensare în bani pentru concediile neefectuate la timp, mai ales din partea profesorilor care ies la pensie şi a celor care ies din sistemul de educaţie, care au dreptul să-şi ia banii pe concediu neefectuat în ultimii 3 ani.

CITEŞTE AICI RECOMANDAREA TRIMISĂ DE MINISTERUL EDUCAŢIEI ÎN SEPTEMBRIE 2018

"Conform legii, fiecare persoană care lucrează în învăţământul preuniversitar are dreptul la 62 de zile de concediu de odihnă. Directorii au obligaţia să facă în decembrie planificarea pentru anul următor. S-a împământenit o practică să nu-ţi faci concediul şi atunci a fost trimisă recomandarea ca în perioadele vacanţelor profesorii să-şi ia concediul. Nota pe care am trimis-o în septembrie a fost cu titlu de recomandare. Nu se întâmplă aşa la directori că n-au cum să-şi facă 62 de zile de concediu. În prezent, în Edusal, poţi să-l chemi pe cel de care ai nevoie şi să-l plăteşti", a spus Florin Lixandru, secretar de stat în învăţământul preuniversitar.

Reprezentanţii profesorilor spun că recomandarea trimisă de Ministerul Educaţiei în septembrie anul trecut ca toată lumea să-şi facă zilele de concediu în vacanţele elevilor este un abuz.

"Din punctul nostru de vedere este un abuz. Până la urmă planificarea concediilor de odihnă se face prin consiliul de administraţie. E anormal să îi obligi pe directori să-şi ia concediu de odihnă, dar să aibă activităţi în perioada respectivă. Mai ales în liceele tehnologice nu poţi să-l trimiţi pe director în concediu, pentru că fără prezenţa lui şi fără semnătura lui nu se poate desfăşura activitatea în liceu", a spus Marius Nistor.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!