Începând cu anul școlar 2019-2020 elevii ar putea avea ore mai puține, vacanțe mai scurte, iar examenele de evaluare națională și bacalaureat mai devreme. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, care a precizat, într-un interviu, că vrea să pună în dezbatere publică proiectul privind regândirea structurii anului școlar. „Foarte mulți părinți mi-au reproșat că au luat vacanță copiii pe 21 decembrie, au avut vacanță până în 15 ianuarie, o perioada îngrozitor de lungă, prea mult, după care mai au 3 săptămâni de vacanță, se termină semestrul și încep, mai au încă o vacanță și semestrul următor. După părerea mea, vacanța această este mult prea lungă. Sau, dacă o facem la fel de lungă, să încercăm să închidem altfel semestrul. În așa fel încât, după vacanță, copilul să înceapă un alt semestru. Pentru că altfel îl zăpăcim. Trei săptămâni stă acasă, a uitat, îl cheamă profesorul la școală încă trei săptămâni, îi încheie situația, copilul este încă nereconectat la programul de învățământ după trei săptămâni de vacanță. Vacanța de iarnă (ne gândim să o scurtăm -n.r.) şi ne gândim să organizăm puțin diferit semestrele pentru clasele 1-12. Să aducem examenele din vară ceva mai devreme, evaluarea de la clasa a VIII-a și examenul de Bacalaureat, să aibă și profesorii vacanță, că noi tot le cerem, le cerem, dar trebuie să le dăm și vacanță”, a spus Andronescu, într-un interviu
pentru realitatea.net. Ministrul Educației a precizat că aceste propuneri le-a discutat cu profesorii din ciclul preuniversitar și se vor discuta și cu inspectorii școlari.
Ecaterina Andronescu a vorbit și despre reducerea numărului de ore, precizând că programul didactic pentru studenți cuprinde până la 26 de ore, în vreme ce la gimnaziu numărul de ore este aproape 34, iar la liceu 40.
„Reducerea la 20 de ore pe primar, 25 de ore pe gimnaziu, în medie, nu fix, și la 30 de ore în medie pentru liceu, ar putea să asigure și o flexibilitate planului cadru și, în același timp, un număr redus de ore didactice de predare. Dacă ne uitam în Legea Învățământului, o să constatăm ca și aceste ore de predare, într-o proporție de 75 la sută, ar trebui sa fie dedicate predării, iar 25 la sută să fie dedicate evaluării și învățării noțiunilor predate. Deci, profesorul are și obligația să se convingă și să îl ajute pe elev să asimileze”, a spus ministrul Educației.
MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!
- nu vrea sa dea spaga
- nu vrea sa fie sluga psd
PLus, vara e foarte foarte cald in scoli, iar in cele mai multe nu e aer conditionat. Acum vreo 4 ani a fost un val de canicula ajungeau pe capete la cabinetul medical. In toate tarile "calde" Grecia, Italia se da vacanta in jur de 10 iunie. La noi n-o fi asa cald,dar tot incapabili suntem sa le asiguram confortul copiilor in caz de canicula.
Pai Popica a zis ca 12 e mai mare ca 16, celalat cand vorbea, mai ca ziceam ca e ruda cu Veorica.
Nu mai bine ai scoate 1-2 materii absolut inutile, si sa bagati in programa ore, de pentru dezvoltarea copiiilor, nu indoctrinarea lor.
ddar profesorii trebuie sa aiba vacanta mai lunca (desi este meseria cu de departe cea mai lunca vacanta si cele mai putine ore pe saptamana)!
genial!
to be fair... ideea de a termina semestrul inaintea vacantei de craciun e ok... dar nu cred ca micsorarea vacantei e o idee buna...
oricum la noi nu vacanta in mijlocu semestrului e problema, ci materia veche de 50 de ani, metodele de predare vechi de 100 de ani, mentalitatea procesorilor de pe vremea lui decebal etc ... dar astea nu le rezolva nimeni!
Dar voi ati vrut pesedeu.
Ea si ai ei au macelarit LEN 1/2011 cu ordonante de urgenta. Mai nou au inceput sa plagieze din lege ceea ce au reusit sa modifice cu ordonantele lor. Daca o tin tot asa poate reusesc sa faca si ceva bun.
Talamba care a distrus invatamantul romanesc.
Sunt incapabili de schimbari bune, sunt incapabili de reforme cu adevarat. Astia nu vad realitatea sau nu le pasa.
In momentul asta scoala in Romania inseamna (fara sa fie limitata la): scoli fara dotarile minim necesare secolului actual, fara utilitati, neconsolidate (noi nici nu poate fi vorba), fara cadre pregatite, ori cu cadre comunistoide, cu abuzuri, copii neconsiliati, familii neconsiliate, copii neintegrati, program haotic, ore aberante de incepere a programului - vezi ora 12.00 la clase I-IV sau celebrul program de incepere la ora 08.00... Nu la 09.00, cum ar fi mult mai normal.
Totul pleaca de la cap - capetele proaste si rau intentionate care gestioneaza invatamantul.
Intrebarea este aceeasi, ca si in cazul celorlalte lucruri care nu functioneaza in tara asta: sanatate, infrastructura, justitie, social: ce facem??? Sau cat mai facem??
La noi? Se invata in 3 schimburi cu "ore" de 40 minute, ni-i aruncati in brate la 12, trebuie sa venim in plin program de munca sa ii luam sau sa platim afterscool privat, la fel cu sporturile, limba engleza, ca daca i-am lasa pe mana voastra s-ar alege praful. Pe langa banii cheltuiti, copiii nostri sunt tot mai singuri si mai alientati, crescuti de batrani sau cine stie pe unde.
Ce face PSD de fapt pentru populatia activa, care plateste impozite ? Scoli, spitale, parcari, transport in comun? Nu nene, autobuzele sunt pline de pensionari care au gratuit, dar vin cand vor ele ca pensionarii au timp, "muncitorii" sunt mulsi cat de mult se poate ca sa traiasca si ceilalti retarzi, ei trebuie sa isi plateasca masina personala daca vor sa ajunga nesifonati si netranspirati la birou, sa isi caute sanatatea la privati daca nu vor sa stea cu orele prin la spitale pline de /// si pensionari care nu se grabesc, sa completeze educatia copilului din buzunar, samd. Toate serviciile publice sunt gandite pentru pensionari si alte categorii ramase in urma, carora li se pare normal sa primeasca doar o spoiala. Mai completam cu niste concerte a la Firea unde se duc tot taietorii de frunza din tara asta si cam asta e ce fac guvernarile si administratiile locale pentru fraierii care isi lasa peste jumatate din salariul brut plus TVA la tot ce cumpara, plus accize si alte mizerii in poala lor...
Atata ura fata de clasa muncitoare nu am vazut nici macar la stramosii vostri, care in afara ca le-au construit blocuri, nu au facut nici ei mare lucru, i-au tratat si pe muncitori ca niste vite.
Așa incompetenți , analfabeți, hoți și borfași nu s-a mai uzit, ce Gașca de tampiti in frunte Șefa de “guvern” la concurenta cu guvernul
din Venezuela, Cuba și N Korea,
Ce e nebunia asta?! Adica, o scoala poate avea 10 ore pe saptamana si o alta 50 de ore pe saptamana. Asta face in medie 30 de ore pe saptamana dar niciuna din cele doua scoli nu are 30 de ore pe saptamana,
Incalificabil. Incompetenta crasa - jenant pentru un cadru didactic la Politehnica.
////
Ce ii tot freaca pe toti structura anului scolar?!
Ati zapacit pe toata lumea, in timp ce cadrele didactice isi perfectioneaza pe zi ce trece arsenalul de minciuni.
La cate sedinte cu parintii au participat inspectorii scolari? Cate indrumari au facut?
De ce platim inspectori scolari? Ca sa verifice daca e scris in stanga ce e si in dreapta?
O spun ca parinte si cu profesor.
Daca scoala s-ar termina in 15 iulie si ar incepe pe 1 septembrie, ar insemna 6 saptamani in plus de scoala, care s-ar simti. Practic materia s-ar putea preda mai lent si ar fi mai mult timp pentru consolidare.
In caz de canicula se pot inchide scoli asa cum se inchid si iarna cand ninge prea mult.
Eventual, ca sa fie multumita toata lumea, in perioada 15 iunie - 15 septembrie, fiecare copil poate lipsi motivat 1 saptamana daca parintii vor sa mearga in concediu.
Sunt de acord ca vremea poate fi o problema. De aceea in zilele foarte calduroase scolile dintr-o anumita zona pot fi inchise.