Peste 1.000 de studenţi de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti vor învăţa într-un laborator high-tech cum să echipeze clădirile astfel încât oamenii care le folosesc să fie în siguranţă în orice moment. Laboratorul a fost inaugurat, miercuri, în cadrul Facultătii de Inginerie a Instalaţiilor. Studenţii care vor învăţa aici vor testa, simula şi în acelaşi timp vor pune în practică diferite tehnologii şi sisteme necesare funcţionării eficiente a noilor clădiri.

Laboratorul tehnologic de la Universitatea de ConstructiiFoto: Hotnews

Laboratorul este dotat cu mai multe tablouri care simulează ce se poate întâmpla în aeroporturi, fabrici, clădiri de birouri, tablouri dotate cu echipamente reale cum ar fi cutii automatizate care primesc informaţii de la senzori şi pornesc automat dacă este vreo problemă. De exemplu, tabloul electric de la aeroport este cuplat la un calculator şi în cazul în care se întâmplă ceva cel de la calculator poate coordona echipele aflate pe aeroport. Astfel, studenţii pot învăţa cum se petrec lucrurile într-un aeroport şi ce ar trebui să facă în cazul în care apare vreo problempă.

Prof. dr. Sorin Burchiu, decanul Facultăţii de Inginerie a Instalaţiilor, spune că laboratorul este de fapt unul de automatică aplicată.

"Studenţii Facultăţii de Ingineria Instalaţiilor vor învăţa în primul rând cum poţi să gestionezi şi să urmăreşti comportarea unor clădiri, a instalaţiilor din nişte clădiri din toată lumea. Este un concept de supraveghere, de mentenanţă de la distanţă a clădirilor. Vor învăţa, de asemenea, să realizeze lucrări practice de automatizări de instalaţii, pentru că teoria o facem, dar este întotdeauna foarte important să avem şi practică. Şi acest laborator este destinat acestor lucrări practice", a spus prof. dr. Sorin Burchiu.

Decanul mai spune că studenţii vor avea acces la tehnologie 4.0, ceea ce le va permite să fie mult mai bine pregătiţi după ce termină facultatea.

Masterat în care studenţii învaţă să evite o tragedie ca la Colectiv

Tot în acest laborator, Facultatea de Inginerie a Instalaţiilor va susţine, începând din 2019, un masterat special, interdisciplinar, prin care pregăteşte specialişti în protecţia la incendiu. Ideea masteratului a fost pusă în practică după tragedia de la Colectiv.

"Este destinat acest laborator şi pentru noul nostru program de masterat – Securitate în mediu construit, securitate la incendiu şi securitate fizică-pe care l-am gândit după evenimentul de la Colectiv. Sigur a ieşit după o perioadă mai mare, dar din toamna anului viitor vom avea timp, şi prin acest masterat vom pregăti specialişti în interdisciplinaritate, adică arhitecţi, pompieri - deci absolvenţi de la pompieri, instalaţii, construcţii, pentru că această chestiune a protecţiei la incendiu este o chestiune foarte complexă, interdisciplinară", a mai spus decanul Facultăţii de Inginerie a Instalaţiilor.

Laboratorul a fost construit de Honeywell România, care îşi recrutează 26% din angajaţi de la Universitatea Tehnică de Construcții București şi de la Universitatea Politehnică din Bucureşti. Studenţii vor avea aici posibilitatea să proiecteze şi să configureze sisteme complete la nivelul de tehnologie actuală, cunoscută azi ca tehnologie 4.0.

"Am identificat împreună cu Facultatea de Inginerie a Instalaţiilor această nevoie de a pregăti studenţii pentru viitor. Ei vor avea posibilitatea aici să proiecteze aceste sisteme plecând de la un sensor cu care măsurăm şi luăm date despre o clădire. Acest laborator merge mai departe şi mergem spre zona de industrie 4.0. Datele colectate de către senzorii cu care e dotat sunt trimise în cloud-ul nostru, datele sunt analizate, transformate în informaţii prin nişte programe speciale de data analytics, se formează big data, informaţiile sunt analizate şi apoi transformate în cunoştinţe. Cunoştinţele le găsim în algoritmi de inteligenţă artificială care ne ajută pe noi să luăm decizii pe baza unor informaţii în timp real şi decizii documentate", a explicat. Mihai Barna, director al companiei.

În acelaşi timp, studenţii de la Construcţii vor colabora cu studenţii de la Politehnica din Bucureşti şi cu cei de la Politehnica din Timişoara, care la rândul lor au şi ele câte un astfel de laborator.

La inaugurarea laboratorului tehnologic a participat şi Cleopatra Căbuz cercetăroarea care deţine peste 50 de brevete de invenţie în SUA şi care a lucrat peste 20 de ani la compania americană. Cleopatra Căbuz a terminat Facultatea de Electronică si Telecomunicatii a Universităţii Politehnice din Bucureşti şi cunoaşte îndeaproape sistemul universitar din România.

"Una din problemele care eu cred a fost în învăţământul superior din România a fost că lucrurile erau prea teoretice şi prea puţin hands on, adică cu mâinile direct pe echipamente, pe probleme în realitate. Ceea ce acum se încearcă să se facă este ca pe viitor studenţii să aibă sentimentul a ceea ce înseamnă să lucrezi într-o problemă reală, ceea ce se întâmplă când se defectează ceva, se intervine, ce tehnologii foloseşti pentru a interveni foarte rapid. Aceasta va face ca studenţii să fie mult mai productivi din ziua 1 de angajare la diferiţii agenţi economici din ţară sau din străinătate", a spus ea.

De anul trecut, Cleopatra Cobuz este membru al Academiei Naţionale de Inginerie a Statelor Unite ale Americii.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!