După ce Ministerul Educaţiei i-a respins noua cartă universitară, Universitatea Al I. Cuza din Iaşi(UAIC) nu renunţă la introducerea unor criterii pentru revocarea rectorului. Ovidiu Gabriel Iancu, preşedintele Senatului Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi, a declarat pentru Hotnews.ro că legea educaţiei naționale obligă Senatul să prevadă în Cartă criteriile de revocare pentru toate funcţiile de conducere, inclusiv pentru cea de rector.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ovidiu Gabriel Iancu, preşedintele Senatului Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi, arată că Ministerul Educaţiei Naționale a trimis Universităţii Al. I. Cuza o adresă prin care le cere să remedieze unele articole din carta universitară. (Consultă aici adresa Ministerului Educației).

"Într-adevăr, unul din aspectele menţionate de Ministerul Educaţiei Naționale este acel articol 50, conform căruia rectorul poate fi suspendat pentru motive legate de nerespectarea contractului de management, pentru încălcarea normelor de etică academică şi pentru afectarea imaginii universităţii. Direcţia generală juridică de la minister spune că ar trebui să fie luată în calcul şi data intrării în vigoare a cartei prin raportare la contractul de management în desfăşurare, care a fost semnat între Senat şi rector cu ceva timp în urmă, faţă de care nu pot interveni criterii şi condiţii adiţionale", arată profesorul Ovidiu Gabriel Iancu.

Acesta susţine că Senatul va trimite carta către comisia de etică şi către comisia de regulamente cu scopul ca acestea să întocmească un cod de etică și deontologie profesională ce va fi pus în debatere publică timp de 30 de zile, la fel cum s-a procedat cu proiectul Cartei, care a fost pusă în dezbatere publică în perioada 15 iulie - 7 septembrie 2018. După acest interval de timp, carta universitară va fi trimisă din nou la Ministerul Educaţiei Naționale. "Noua carta va avea cu siguranţă o condiţie pentru revocarea rectorului, precum şi a altor funcţii de conducere. Aşa prevede legea educaţiei naționale, şi anume, ca în mod obligatoriu carta universitară să se refere lamodalitățile de desemnare și revocaredin funcție a persoanelor care ocupă funcții de conducere sau carefac parte din structurile și organismele de conducere ale

universității", a mai spus Ovidiu Gabriel Iancu.

Pe de altă parte, preşedintele Senatului UAIC susţine că respingerea cartei de către Ministerul Educaţiei Naționale poate fi considerată de către cei care au în vedere doar revocarea rectorului ca fiind în legătură cu avantajarea actualului rector suspendat Tudorel Toader.

"Dar nu sunt observaţii doar pe acel articol 50 care priveşte rectorul. Spre exemplu, cu privire laarticolul 134, care privește finanțarea, se arată în adresa MEN că nuexistă precizări cu privire la reglementarea modului de constituire a

fondurilor proprii, stabilirea destinației acestora și modul deutilizare", mai arată preşedintele Senatului.

CITEŞTE ŞI: Ministerul Educației a respins noua Cartă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași al cărei rector suspendat este Tudorel Toader. MEN invocă mai multe „nereguli”, între care „o chestiune legată de demiterea rectorului”

Întrebat dacă membrii Senatului îşi doresc revocarea actualui ministru al Justiţiei din funcţia de rector, Ovidiu Gabriel Iancu a răspuns că unii dintre profesori şi-au spus punctul de vedere prin introducerea criteriilor de revocare. "Odată ce, majoritar, Senatul a dorit introducerea în acel paragraf a faptului că rectorul poate fi revocat şi pentru afectarea imaginii, se poate spune nu neapărat că Senatul e împotrivă, dar nu este foarte încântat de faptul că rectorul s-a suspendat şi a devenit ministru. Poate mai degrabă îşi doreau ca rectorul să rămână în universitate", a declarat preşedintele Senatului UAIC.

"Eu din start am discutat cu domnul rector în perioada alegerilor pentru Parlament şi îi spuneam că de preferat ar fi să rămânem pe poziţii, şi eu, şi dumnealui. Deci mi-aş fi dorit să rămână, dar dacă aşa a dorit... Legea îl obliga, este o ordonanţă de modificare a LEN intrată în vigoare după 2011( n.r. OUG 92/2012) care spune că în perioada cât ocupi o demnitate publică eşti obligat să te suspenzi. Dumnealui totuşi s-a suspendat printr-un act de voinţă unilaterală", a mai spus profesorul.

Cu toate că atunci când s-a hotărât să devină ministru Tudorel Toader a consultat Senatul, iar acesta şi-a dat acordul, acum lucrurile s-au schimbat.

"Senatul atunci a acceptat ca domnia să meargă ministru pentru o concordie naţională. Sigur că acum lucrurile s-au îndreptat într-o direcţie care a divizat cumva naţiunea şi nu ne face plăcere, dar ne e şi greu să apreciem unde e adevărul", a conchis preşedintel Senatului UAIC.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!