Valentin Popa a aprobat, prin ordin de ministru, metodologia si calendarul de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2018-2019, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Educatiei Nationale.

Inscrierile in clasa pregatitoareFoto: ismb.edu.ro

In clasa pregatitoare pot fi inscrisi copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la 31 august 2018, inclusiv. La solicitarea parintilor, copiii care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2018, inclusiv, pot fi inscrisi daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare.

Evaluarea dezvoltarii psihosomatice se efectueaza sub coordonarea Centrului Judetean/al Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE/CMBRAE) in perioada 1 - 23 martie.

Prima faza a procesului de completare si depunere a cererilor de inscriere a copiilor in invatamantul primar se desfasoara intre 8 si 26 martie si va fi urmata de o a doua etapa, programata intre 12 si 18 aprilie. Aceasta este rezervata parintilor copiilor care nu au fost inscrisi in prima etapa sau care nu au participat la aceasta etapa, cererile fiind completate din nou, in functie de locurile disponibile. Afisarea in fiecare unitate de invatamant a circumscriptiilor scolare, a planului de scolarizare propus si a numarului de clase pregatitoare se realizeaza in data de 1 martie.

Cererea-tip se poate completa online sau la secretariatul unitatii de invatamant la care parintele doreste inscrierea copilului, in interiorul perioadelor din calendarul aprobat de Ministerul Educatiei. Validarea cererii-tip este obligatorie si are loc in unitatea de invatamant la care parintele doreste inscrierea, in prezenta acestuia si a cel putin unuia dintre membrii comisiei, zilnic, intre orele 8 - 18:00 (luni-vineri).

Fiecare unitate de invatamant in care se organizeaza clasa pregatitoare are obligatia sa organizeze Ziua portilor deschise intr-una din zilele din intervalul 1 - 12 martie. Cu acest prilej, parintii si copiii vor putea vizita spatiile scolare si vor putea discuta cu cadrele didactice.

Fiecare locuinta este arondata unei unitati de invatamant din proximitate - scoala de circumscriptie. Inspectoratele scolare judetene, respectiv Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti au responsabilitatea organizarii sau, dupa caz, a reorganizarii circumscriptiilor. Nu in ultimul rand, inspectoratele scolare vor solutiona orice situatie legata de inscrierea in invatamantul primar, in interesul educational al elevului si in limitele legii.

Inspectoratele scolare si unitatile de invatamant au obligatia de a asigura permanent, corect si cat mai rapid informarea si consilierea parintilor pe tema prevederilor legii si ale metodologiei.

Circumscriptiile scolare, planul de scolarizare, respectiv numarul de clase pregatitoare alocate, perioada de desfasurare a evaluarii dezvoltarii psihosomatice, precum si adresele unitatilor/institutiilor la care se desfasoara evaluarea psihosomatica vor fi afisate pe site-urile inspectoratelor scolare judetene/Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, precum si ale unitatilor de invatamant.

Ministerul reaminteste ca invatamantul primar este obligatoriu si cuprinde clasa pregatitoare si clasele I-IV. Numarul de locuri alocate, prin cifra de scolarizare, pentru clasa pregatitoare in invatamantul de stat, este mai mare sau egal cu numarul copiilor care au implinit varsta pentru a incepe invatamantul primar, asigurandu-se, astfel, scolarizarea tuturor copiilor.