In urma cu doua saptamani, v-am intrebat unde cautati informatii pretioase atunci cand va confruntati cu o problema medicala. Din cei 142 de votanti, un procent covarsitor - 79% - alege Internetul ca principala sursa de informare, in timp ce restul de 21% apeleaza la medic. Cum comenteaza cititorii MedLive.ro? In timp ce medicii din sistemul traditional inspira tot mai greu incredere pacientilor, Dr. Google pare a fi instrumentul accesibil tuturor, desi informatiile pe care le ofera sunt cat se poate de diferite si, uneori, eronate.

Au votat 142 cititori MedLive.ro, iar rezultatele sunt acestea:

  • 79% din voturile valabil exprimate merg catre Dr. Google (112 voturi);
  • 21% (30 de voturi) merg pe mana medicului.

Andrei: Majoritatea siteurilor unde sunt prezentate informatii/sfaturi medicale subliniaza ca informatiile pe care le prezinta sunt orientative si nu pot substitui vizita la medic. Chiar si in absenta acestor precizari, utilizatorul trebuie sa fie constient ca nu se poate baza exclusiv pe ceea ce citeste in cele cateva minute/ore de cautare pe internet (mai ales in lipsa unei experiente medicale).

Nu se poate totusi ignora utilitatea acestor informatii cel putin din punct de vedere orientativ.

M-as bucura sa vad, in locul unor campanii de discreditare a informarii prin internet, initiative de imbunatatire a calitatii acestei informari. Dar probabil acest lucru ar scadea incasarile din consultatii si se pare, din pacate, incasarile sunt mai importante decat sanatatea.

M Baciu: Corect este sa consulti medicul si sa completezi informatiile si cu alte surse (internet), daca te ajuta. Conditia: medicul sa fie competent si sa se bucure de increderea ta.

Despre medicina:

1. Medicina a ramas totusi o arta.

2. Se trateaza pacientul si nu boala.

3. Un diagnostic si un tratament corect cere judecata medicala si experienta (adica sa vezi cit mai multi bolnavi si boli).

3. Examenul clinic ramine, in ciuda avansului tehnologic, la fel de important.

Dr. Google ofera:

1. Informatii despre boli dar nu despre bolnavi; ce a mers la un pacient s-ar putea sa faca foarte rau altuia (adica, nu e ca la instalat “Windows”-ul).

2. Informatii invechite despre practici dovedite clar daunatoare; multe site-uri ramin neschimbate ani de zile.

3. Informatii false sau reclama mascata la diversi vraci, medici sarlatani, “produse minune”, firme indoielnice.

Dr. Google nu ofera:

1. Examen clinic; trebuie sa il faci singur (de exemplu,ma intreb doar citi stiu si pot sa-si faca singuri si corect un tuseu rectal – sau vaginal, dupa caz).

2. Judecata medicala (un exemplul tipic al lipsei acesteia este: “am tensiune, dimineata era 12 iar eu de obicei am 11″) sau cum mai spunea ieri un cititor cum ca ar avea “viremie in ficat”.

3. Tratament: a cumpara si inghiti un “hap” e o chestie simpla. Toti cumparam si inghitim mincare. Sunt curios citi cititori stiu sa sutureze corect o rana, desi multi au vazut asa ceva prin filme.

In concluzie: cautati DIN TIMP un medic bun si de incredere; informati-va de pe site-uri autorizate pentru a purta un dialog constructiv cu el. Daca ati citit pe Internet totul despre cele doua boli pe care le aveti, si revista As in plus, nu inseamna ca stiti medicina. Informatia nu inseamna cunoastere.

Desi nu am pregatire in domeniu, imi ansamblez singur calculatoarele, consultind mereu din timp prieteni care sunt profesionisti IT. Mai dau gres, ceva crapa sau nu merge si trebuie schimbat. Dar e vorba de un computer si nu de un om. Asta-i diferenta! Cind e vorba despre o chestie extrem de serioasa, cum ar fi sanatatea mea sau a celor dragi, prefer sa ma adresez unui adevarat profesionist. Ia ceva timp pina il gasesc dar merita. Conform zicalei, lenesul mai mult alearga.

MilkaMan: Din pacate, calitatea actului medical in Romania este la fel de “buna” ca si cea oferita de Dr. Google. De ce sa ma duc la un medic, sa astept trei-patru ore pana apare respectivul (desi e platit conform orarului de pe usa cabinetului) si sa imi puna un diagnostic dupa ureche, pe urma sa imi dea un tratament absolut inutil. Caz concret: prescrierea unui antibiotic pentru o infectie fara analize si fara antibiograma. M-a costat timp si bani (ca sa nu mai vorbesc de sanatate). Pe urma am pierdut alt timp, am dat alti bani si mi-am facut analizele doar pentru ca am insistat eu… Am ajuns sa stiu ce analize trebuie sa imi fac si ce medicament sa imi prescriu si singur… Si ce este si mai frumos: ca sa ajung acum la medicul de familie, trebuie sa imi fac programare si sa astept minim trei-patru zile… Credeti ca si boala asteapta? Daca stau patru zile fara tratament, e foarte sanatos, nu? Medicina din Romania este (in general) la nivelul din Evul Mediu: sistem complicat (si nu inteleg de ce), medici extrem de incompetenti si neglijenti (chiar si la privat), indiferent de varsta si pregatire (ar trebui sa vedeti ce aberatii debiteaza unii profesori universitari)… Si la Ministerul Sanatatii, toata lumea se bate cu mana pe burta si se gandeste cum sa ne faca sa murim si mai repede…

IoanD: E clar: internetul da bataie de cap multor medici incompetenti sau lenesi; putini medici mai sunt capabili sa dea un diagnostic bun; pe deasupra ei sunt mai mult preocupati de a castiga cat mai multi bani decat de a face medicina performanta; desigur trebuie sa mergi si la doctor dar una este sa fii ignorant cand discuti cu el si in acest caz si el te rezolva repede (iti ia banii nu-si mai pierde timpul cu tine) si alta este sa fii bine informat si atunci si el va fi mult mai atent pentru ca sa nu se faca de rusine; in schimb, daca dai peste un medic natang va face o criza de orgoliu si te trimite acasa fara sa se mai uite la tine. Va spun din experienta, am intalnit in Franta medici foarte buni care fac si ei apel la Dr Google… si nu este nici o rusine.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.