SAPTAMANILE 1 – 9

In general, medicii calculeaza varsta unei sarcini incepand cu prima zi a ultimului ciclu menstrual al gravidei. Ovulul fertilizat isi incepe drumul ca o singura celula, care se multiplica rapid, formand un embrion, pe masura ce se deplaseaza spre uter. Embrionul se ataseaza de mucoasa uterului, care este deja pregatita sa il sustina.

...

SAPTAMANILE 10 – 19

Se recomanda efectuarea unei ecografii la 10 – 13 saptamani, pentru a se putea estima data nasterii si a se verifica daca nu cumva este vorba de o sarcina gemelara. Aceasta ecografie poate fi integrata in testul pentru depistarea sindromului Down.

...

SAPTAMANILE 20 – 29

Sunteti deja la jumatatea sarcinii. Unele femei se simt mult mai energice in aceasta perioada. Pielea fatului incepe sa fie protejata de un strat de sebum, numit vernix. Uterul mamei incepe sa se deplaseze spre diafragma, lasand mai putin spatiu pentru plamani. Este normal ca in aceasta perioada mama sa aiba senzatia ca nu are suficient aer. Desi acest lucru este unul normal, este indicat ca mama sa consulte un medic, daca are aceste simptome.

...

SAPTAMANA 30 – NASTERE

Aceasta este perioada in care este posibil ca gravida sa inceapa sa simta contractii, care de obicei nu sunt dureroase. Acestea sunt neregulate si se simt ca o senzatie de incordare in partea superioara a uterului. Daca contractiile sunt durerose, sau sunt mai mult de patru pe ora, este indicat sa consultati cat mai repede un medic.

...

Citeste totul despre cele noua luni de sarcina pe MedLive.ro.