Concluziile unui studiu asupra cancerului la san sugereaza ca unul din trei cazuri diagnosticate cu cancer prezinta o forma inofensiva.

Datele prezentate sunt rezultatele obtinute de studii efectuate in cinci tari si sugereaza ca o treime din cazurile de cancer detectate prin mamografie electronica nu reprezentau o amenintare pentru sanatatea femeilor, scrie BBC.

Deoarece nu este posibil sa se faca diferenta clara dintre cazurile letale si cele inofensive de cancer toate persoanele diagnosticate sunt tratate la fel.

Cercetatorii de la Nordic Cochrane Centre din Danemarca au declarat ca rezultatele lor sugereza ca programele de depistare a cancerului ar putea sa duca la o "supra-diagnosticare". Acestia au mai declarat in British Medical Journal (BMJ) ca "programele de depistare a cancerului pot sa duca spre diagnosticarea in timp util a cazurilor letale, dar si la depistarea formelor inofensive care nu pot cauza moartea si nici nu sunt simptomatice. Cel de-al doilea caz, care in mod normal nu ar fi fost depistat pe toata perioada vietii, se numeste supra-diagnosticare si poate fi daunator persoanelor care se aflta intr-o asemenea situatie".

Profesorul Gilbert Welch de la Institutul Dartmouth a declarat in articolul publicat in BMJ ca "aceste programe de diagnosticare a cancerului la san ar putea ajuta anumite femei, dar in acelasi timp ar putea sa conduca la tratarea unor pacienti la care acest lucru nu se impune". Totusi, datele puse la dispozitie de Julietta Patnick, coordonatorul programului de screening pentru cancerul de san, arata ca unul din opt cazuri nu ar fi fost depistate decat prea tarziu in lipsa acestui program si ca numai in Anglia programul salveaza anual 1.400 de vieti.