Comitetul pentru Situatii de Urgenta, reunit dupa ridicarea nivelului de alerta pandemica, a dispus evaluarea stadiului de pregatirii si a indeplinirii masurilor pe care le-a dispus in urma cu o luna, a anuntat vineri ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica. "Fiecare institutie a statului roman cu relevanta in activitatea economica si sociala a trebuit sa prezinte si masurile pe care le-a luat in cazul unei pandemii. Faptul ca noi am avut o activitate riguroasa si bine planificata ne-a permis ca momentul declansarii oficiale a pandemiei sa nu ne ia prin surprindere", a aratat ministrul.

In completare, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat:

Astazi am putut prezenta, in fata Comitetului pentru Situatii de Urgenta, planul national de combatere a pandemiei, elaborat de Ministerul Sanatatii, cu masurile specifice in domeniul sanitar si cu masurile organizationale care tin inclusiv de asigurarea securitatii nationale in legatura cu domeniile asupra carora pandemia poate avea impact, in special asupra starii de sanatate. Pe de alta parte, am prezentat situatia epidemiologica la nivel mondial, la nivelul Europei si in Romania, am prezentat situatia medicala a celor doua cazuri infectate cu virusul A H1N1 si, de asemenea, am prezentat, pe scurt, raportul OMS elaborat joi seara, la momentul deciziei de ridicare a gradului de alerta pandemica de la 5 la 6.

Viata in Romania trebuie sa decurga normal, a subliniat ministrul Bazac, dar tinandu-se cont de masurile preventive pe care populatia trebuie sa le ia la indicatiile Ministerului Sanatatii si, de asemenea, am precizat ca in Romania, precum si in restul Europei, nu exista o transmitere a bolii la nivelul comunitatii. Gradul de severitate al pandemiei este considerat moderat, a reiterat ministrul.

Pe baza planului national privind combaterea pandemiei, elaborat de Ministerul Sanatatii, s-a decis ca fiecare institutie sa elaboreze un plan propriu de pandemie care sa cuprinda masuri organizatorice si care sa fie aprobat in cursul sedintei de Guvern de miercuri, a mai spus Ion Bazac.

Masti de protectie valabile 24 de ore

Politistii de frontiera si cadrele medicale vor purta masti de protectie, ca masura contra infectarii cu virusul A / H1N1, acest lucru urmand sa fie facut ulterior si de functionarii care lucreaza in prima linie de contact cu publicul, a precizat Bazac. MAI a inceput deja sa distribuie mastile, care pot fi folosite 24 de ore.

Si personalul de pe liniile aeriene care vin din tarile de peste Ocean afectate de virusul A/H1N1, respectiv SUA, Canada si Mexic, va purta aceste masti.

Bazac a mai spus ca masuri suplimentare fata de cele anuntate vor fi luate numai atunci cand rata de atac a virusului (procentul din populatie afectat - n.r.) va fi mai mare de 0,5%. In cazul in care rata va depasi 2%, se va trece la masuri extreme, printre care izolarea sociala, asigurarea stocurilor de provizii si, probabil, inchiderea granitelor.