Mai putin de sase ore de somn pe noapte influenteaza reglarea apetitului si poate creste indicele masei corporale. Lipsa somnului poate duce la ingrasare? Un nou studiu, publicat in The American Journal of Human Biology, exploreaza modul in care lipsa de somn poate afecta reglarea poftei de mancare, afecteaza metabolizarea glucozei si duce la cresterea tensiunii arteriale.

SomnFoto: MorgueFile.com

"Obezitatea se dezvolta atunci cand aportul de energie este mai mare decat consumul. Dieta si activitatea fizica joaca un rol important in acest sens, dar un factor suplimentar poate fi somnul insuficient", a declarat Dr. Kristen Knutson, de la Universitatea din Chicago. "O revizuire a probelor arata cum un somn de calitate slaba sau de scurta durata este legat de un risc crescut de obezitate prin dereglarea poftei de mancare."

Studiile observationale au aratat modul in care semnalele din creier care controleaza reglarea apetitului sunt afectate de lipsa somnului. Somn inadecvat influenteaza secretia de hormoni ghrelin, care cresc pofta de mancare si de leptina, care indica atunci cand organismul este satul. Acest lucru poate duce la un consum crescut de alimente.

Dovezile sugereaza ca asocierea dintre somnul insuficient si un indice mai mare al masei corporale este mai puternica la copii si adolescenti.

"Aceste rezultate arata ca somnul insuficient poate creste riscul unei persoane de a dezvolta obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arteriala sau boli de inima", a concluzionat Knutson. "Cercetarile viitoare ar trebui sa stabileasca daca eforturile de imbunatatire a somnului pot ajuta la prevenirea dezvoltarii acestor boli sau la imbunatatirea vietii pacientilor care sufera de aceste boli."

Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro.