Un afis discriminatoriu la adresa Romaniei, care poarta sigla Societatii Nationale a Cailor Ferate (SNCF) din Franta, avertizeaza calatorii "sa fie foarte vigilenti" fata de cetatenii romani si sa fie atenti la bagaje, relateaza Rue89.com. Contactata de ziaristii francezi, SNCF si-a cerut scuze si a caracterizat initiativa drept "exprimarea nefericita" a unuia dintre angajatii sai.

In data de 1 februarie, scriitorul Mouloud Akkouche, care calatorea cu trenul in regiunea occitana Midi-Pyrenees, a descoperit urmatorul afis:

"In ultimele saptamani au aparut mai multe ingrijorari legate de romani.

S-au constatat numeroase furturi de bagaje.

Va cerem sa fiti foarte vigilenti.

De altfel, toate faptele romanilor trebuie semnalate serviciului de securitate al SNCF la numarul 19# sau 01 40 23 19 99".

La acel moment, scriitorul s-a gandit ca este vorba de o gluma, dar a format numarul si de la celalalt capat al firului au raspuns angajatii SNCF. A fotografiat atunci afisul si l-a trimis la Rue89.

SNCF se scuza: Efectuam o ancheta interna

Contactat de ziaristii francezi, serviciul de comunicare al SNCF din Midi-Pyrenees recunoaste ca "acea nota a existat".

"A fost postata in anumite trenuri din regiune. Este vorba despre un agent care a avut o exprimare nefericita. Am fost alertati la inceputul lunii februarie de colegii sai si am retras imediat afisele".

Conducerea regionala a SNCF si-a exprimat regretul pentru acest incident si a precizat ca nu reprezinta si opinia societatii. "O ancheta interna este in curs de derulare, pentru a stabili cum s-a putut intampla acest lucru".

Potrivit SNCF, niciun pasager nu s-a plans de acest afis, care a ramas postat timp de peste o saptamana.

Serviciul de securitate al SNCF precizeaza ca nu au fost semnalate "fapte ale romanilor" care sa motiveze un astfel de afis.

Cum comenteaza cititorii francezii afisul in cauza

Articolul a starnit interes in randul cititorilor francezi, nu mai putin de 295 de oameni comentand incidentul, in ceea mai mare parte acuzand accentele rasiste.

Unul dintre cititori propune, cu o ironie amara, introducerea obligatorie a stelei galbene pentru romani, similar tratamentului aplicat evreilor de nazisti, avand in vedere ca romanii nu pot fi deosebiti dupa aspectul fizic.

Un altul comenteaza: "les roumains dont ils parlent sont surement des tziganes..."

"Sunt foarte interesante comentariile ... dar romii (pe care voi ii confundati cu romanii) pe care ii recunoaste politia au tot atatea in comun cu romanii, din punct de vedere etnic si cultural, cat au si cu francezii", raspunde un alt comentator.

Un alt comentator povesteste cum poate fi recunoscut un roman: "Usor!! ... este adeseori handicapat, poarta o multitudine de cosuri de rachita si vorbeste cu un puternic accent estic. Cand se indeparteaza, trage cu greutate dupa el o valiza care nu e a lui si imediat ce a trecut de coltul strazii nu mai e handicapat si conduce un Mercedes nou pentru a se intoarce la ai lui, care canta la chitara in jurul unui foc de lemne".