Vineri, la Roma, a nins abundent, pentru prima datã ȋn 25 de ani: la orele 11.00 dimineata, zãpada a ajuns la un strat de 3 centimetri. Multi tineri locuitori din capitala Italiei s-au trezit, pentru prima oarã ȋn viata lor, vãzand zãpadã.

Coloseul a fost ȋnchis vizitatorilor, autobuzele au rãmas blocate ȋn trafic, iar centralele telefonice au fost asaltate de romani ȋngrijorati si curiosi. Elevii au iesit cu ȋnvãtãtoarele ȋn curtea scolilor, centrul vechi a fost deschis traficului pentru a debloca ambuteiajele create de ninsoare. Nimeni nu a ratat ocazia sã fotografieze evenimentul inedit, iar pe retelele sociale de pe internet au luat nastere grupuri cu titlul de genul “12-02-2010- ninsoare la Roma”, care, doar ȋn cateva ore, au ajuns la zeci de mii de ȋnscrieri.

Ultima oarã, Roma a fost acoperitã de un strat de zãpadã ȋn februarie 1986: atunci temperatura a coborat la 11 grade sub zero ȋn cateva cartiere ale capitalei. Meteorologii au anuntat, ȋncã de acum douã zile, cã existã posibilitatea unor precipitatii ȋnsotite de ninsoare. Dar nimeni nu s-a asteptat la un spectacol pe cat de inedit, pe atat de intens, ca acela din dimineata zilei de vineri, 12 februarie. Timp de cateva ore, fulgi mari si densi de zãpadã au cãzut neȋntrerupt din cer, acoperind, practic, integral, capitala Italiei.

“Ninsoarea a fost mai abundentã decat ne-am fi asteptat, dar am reusit sã facem fatã situatiilor de urgentã”, a anuntat Gianni Alemanno, edilul Romei, ȋn dupã amiaza zilei de ieri. Zãpada si gerul, douã evenimente la ordinea zilei ȋn alte capitale europene, sunt extrem de rare ȋn capitala Italiei. Astfel, primãria a activat la timp “planul anti-ninsoare”: au fost distribuite pe tot cuprinsul orasului peste 400 de tone de sare, ȋn timp ce strãzile au fost curãtate de 700 de autovehicule speciale. In total, au fost trimise pe teren 2000 de persoane iar 60 de asociatii de voluntariat si-au adus contributia, ca personal auxiliar.

“Roma sub zãpadã pare o mireasã, e cel mai frumos oras din lume”, exclamã Alessandro Gaudino, unul din membrii fan-clubului creat ad-hoc pe internet. “E cel mai frumos cadru pe care-l poate avea Roma- o capodoperã”, rãspunde o tanãrã.

Zãpada la Roma a fost si prima stire la principalele telejurnale ale zilei. Evenimentul meteorologic a creat si numeroase probleme ȋn capitalã: multe autobuze au rãmas blocate ȋn trafic, cateva situri arheologice, precum Coloseul, au fost interzise turistilor din cauza intemperiilor, ȋn timp ce aeroportul de la Ciampino a fost temporar ȋnchis.

Situatia a reintrat la normal ȋn cursul dupã-amiezei, desi fortele de ordine au anuntat cã existã riscul formãrii unui strat de gheatã. Pentru toti, ninsoarea a rãmas o amintire de neuitat: ziarele de azi au relatat cã si papa Benedict al XVI-lea a contemplat ninsoarea de la fereastra apartamentului sãu din Vatican.