La preluarea functiei de ministru al Administratiei si Internelor de catre Liviu Dragnea (PSD), Mircea Geoana a spus: „Statul trebuie sa fie mai ferm in lupta impotriva terorismului”. Presedintele Senatului si-a exprimat speranta in viitoare actiuni energice ale MAI, impotriva „fortelor malefice” care trec granitele tarii. Iata insa ca punctele de trecere a frontierelor Romaniei sunt asaltate curent de alte fenomene, mai marunte si nu stim cat de malefice: microbuze cu oameni de-a valma, care trec nestingherite prin controale, facandu-ne de rasul Europei.

Adulti si copii sunt inghesuiti in aceste microbuze, inspre tara promisiunilor Spania. Pana la 3.000 de km, calatorii stau cate doi pe un loc, pe tabureti de lemn sau in portbagaj. Regulile de securitate a transportului calatorilor nu se respecta, mijloacele de transport cu pricina sunt permanent in atentia vamesilor austrieci si germani.

Chiar daca controalele nu se mai fac la frontierele Austriei si Germaniei, echipe mobile de vamesi si politisti opresc in parcari, la benzinarii si pe parcursul drumului, orice mijloc de transport strain care le atrage atentia. De multe ori, fortele de ordine dau de lucruri "de mirare" pentru lumea civilizata, lucruri pe care nu le iarta nici presa straina.

Cotidianul austriac Kurier scrie in editia sa de marti despre „stupefactia” politiei, care a oprit la Nickelsdorf un microbuz VW cu numere spaniole. In el se aflau nu mai putin de 25 de persoane: 12 adulti, 5 adolescenti si 8 copii mici, unii dintre acestia sugari. Soferul, un roman de 44 de ani, era secondat de un coleg intr-o masina cu numere de Franta, oprita si ea la control.

Al doilea sofer a fost retinut de Politie, deoarece in timpul controlului s-a manifestat agresiv.

Microbuzul VW si-a putut continua calatoria doar cu opt persoane, restul au fost imbarcate in alt mijloc de transport in comun. Ambilor soferi li s-au dat amenzi contraventionale.

La finele anului trecut, un microbuz cu romani care se indrepta spre Spania a fost controlat de politia germana la un popas pe autostrada, langa Freiburg. In loc de 13 calatori, cate locuri avea microbuzul, 25 de oameni sedeau inghesuiti pe scaune, dar si pe tabureti, scaune de lemn si in portbagajul mijlocului de transport. Firma transportatoare a fost amendata cu 800 de euro, jumatate din calatori a trebuit sa-si caute un alt mijloc de transport spre „tara fagaduintei”.