Cazul Crulic a dus la demisia ministrului Adrian Cioroianu si la promisiunea noului ocupant al postului de sef al diplomatiei romane, Lazar Comanescu, de a reforma sistemul consular romanesc. Guvernul a aprobat propunerile acestuia si ii da pe mana 6,5 milioane de euro pentru implementarea masurilor concrete pe care MAE le-a stabilit. Reforma consulara are trei directii principale de actiune: implementarea standardelor Schengen, profesionalizarea resurselor umane si modernizarea serviciilor oferite, se arata intr-o declaratie a purtatorului de cuvant al MAE, Cosmin Boiangiu, remisa vineri HotNews.ro. Reforma sistemului consular va incepe saptamana viitoare, printr-o serie de reorganizari interne.

Prin urmare, in MAE a fost creat un post de secretar general adjunct pentru activitati consulare si Schengen. Acesta va avea in subordine doua directii generale: Directia Generala Afaceri Consulare si Directia Generala Schengen.

Implementarea standardelor Schengen va duce la imbunatatirea infrastructurii serviciului consular romanesc, la pregatirea mai buna a personalului consular, la cresterea calitatii serviciilor consulare si la o intarire a relatiei cu comunitatile romanesti din strainatate. Obiectivul este modernizarea serviciului consular, astfel incat Romania sa poata adera la spatiul Schengen in 2011.

Reteaua consulara din Spania si Italia va fi extinsa. Astfel, pana la sfarsitul anului, vor fi deschise trei noi consulate generale - la Bilbao (Spania), Bologna, Cosenza (Italia), doua consulate - la Ciudad Real si Zaragoza - si noua birouri consulare - in Almeria, Bari, Cagliari, Genova, Padova, Rimini, Trento, Venetia, Verona.

MAE are preocuparea cresterii gradului de interoperabilitate cu serviciile consulare ale statelor membre UE.

A doua directie anuntata este profesionalizarea celor care muncesc in sistemul consular, iar MAE va pune in practica "o noua politica de personal".

"Punem la punct o directie specializata pentru profesionalizarea personalului consular, sub coordonarea noului secretar general adjunct. Directia se va ocupa atat de pregatirea noilor angajati, cat si de formarea continua a personalului consular existent", a declarat oficialul MAE. Pentru pregatirea personalului, MAE va colabora cu MIRA, Ministerul Justitiei, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Secretariatul General al Guvernului si cu Departamentul pentru Afaceri Europene. In plus, ministerul mai urmareste angajarea in serviciul consular a unor persoane calificate din comunitatile romanesti din strainatate.

Modernizarea serviciilor oferite este o alta directie a acestei refome prezentate de MAE. Pentru o mai mare accesibilitate a romanilor la serviciile consulare, in orasele in care nu existsa reprezentante diplomatice, va fi "utilizata exensiv" institutia consulatului itinerant. MAE mai urmareste si modernizarea legislatiei in vigoare, pentru ca in anumite servicii consulare sa poata fi folosita posta, iar chestiunile curente sa fie mai rapid si mai usor rezolvate.

"Vom utiliza institutia biroului consular pentru a accelera procesul de extindere a retelei de consulate. Un birou consular se infiinteaza mai rapid decat un consulat, oferind aceleasi servicii concetatenilor nostri", se mai arata in comunicatul Ministerului de Externe, care adauga ca se va infiinta si un telefon verde pentru asistenta consulara.

Amprenta fiecarui ministru asupra institutiei pare sa fie schimbarea organigramei institutiei. Cioroianu a facut-o anul trecut, la numai o luna dupa preluarea mandatului, iar Comanescu o face si el. Seful diplomatiei a trecut in directa sa subordonare Directia Generala de Comunicare si Directia Generala de Afaceri Politice.

"Reorganizarea ministerului urmareste si eficientizarea activitatii in domeniile prioritare de politica externa: consolidarea profilului regional al Romaniei, in calitatea sa de stat membru UE si NATO si promovarea intereselor economice romanesti, precum si profesionalizarea comunicarii publice", argumenteaza purtatorul de cuvant al MAE.

Actuala reorganizare a rezultat dintr-o analiza foarte atenta a prioritatilor de politica externa ale Romaniei din acest moment. Reforma vine dintr-o nevoie reala de a creste functionalitatea si eficienta MAE in domeniile prioritare de actiune, adauga sursa citata.