Liderul tiganilor din Italia, Costica Argint, a explicat marti pentru Hotnews.ro, motivele pentru care i-a adresat premierului Calin Popescu Tariceanu o scrisoare de protest fata faptul ca membrii comunitatii sale nu au fost invitati, pe 23 ianuarie, la o intalnire cu ministrul de Interne Cristian David, la Roma. "Eu, Costica Argint, nu sunt interesat sa-l intalnesc pe David sau pe Tariceanu. Dar eu reprezint 710 cetateni romani de etnie rroma. Nu se poate face o intalnire cu cetatenii romani, iar pe cetatenii de etnie rroma sa-i ignori", spune Costica Argint.

"Suntem si noi romani iar Constitutia ne da numite drepturi. Romanii pe care ii reprezint se simt ignorati si sunt tristi. Eu am declarat urmatoarele: daca in viitor cei din guvern vor veni si nu se vor intalni si cu noi, asociatiile de rromi din diaspora, suntem pregatiti sa facem mitinguri. Vom organiza in acest caz o manifestatie aprobata legal de autoritati", sustine Costica Argint.

El avertizeaza ca "suntem pregatiti sa ne dam foc pasapoartelor romanesti in semn de protest. Nimeni nu respecta drepturile tiganilor. Iar Ambasada si Consulatul nu-i reprezinta nici macar pe romani. Un act la consulat costa si 100 de euro, doar pentru o semnatura. Cand i-am spus aceste lucruri primului ministru Tariceanu (la intalnirea din luna noiembrie - n.r.), toata lumea prezenta in sala m-a aplaudat".

"Niciodata nu am fost invitat la nici o manifestare sau intalnire la ambasada"

Rep.: Ati protestat pentru ca nu ati fost invitat la intalnirea cu reprezentantii romanilor din 23 ianuarie la Roma. Ce ne puteti spune totusi despre Asociatia pe care o reprezentati?

Costica Argint: Se numeste Asociatia refugiatilor politici rromi si romani.

Rep.: Deci fac parte si cetateni romani??

C.A.: Da, toti cei care se recunosc in ceea ce sustinem. Sediul este momentan acasa la mine, la Tivoli. Dar avem un an de activitate si am cerut deja la primarie un sediu. Daca nu va fi posibil sa ne dea un sediu, vom primi bani sa deschidem unul la Tivoli, pentru a ne putea desfasura activitatea. Am trimis la Ambasada toate datele pentru a ne inscrie pe lista asociatiilor, potrivit prevederilor de pe situl oficial.

Rep.: Presa sustine ca la intalnirea cu Tariceanu v-ati autoinvitat…

C.A.: Niciodata nu am fost invitat la nici o manifestare sau intalnire la ambasada. Pentru ca eu sunt un personaj incomod pentru ei, pentru ca nu stau in scaunel, am criticat si critic mereu.

Rep.: Ce i-ati fi spus ministrului David la intalnirea pe care ati "ratat-o"?

C.A.: I-as fi povestit despre situatia grea a tiganilor. La Roma si in Italia, tiganii sunt alungati din locurile unde stau, fara a li se da alternative de locuinte. Este o situatie grea. Guvernantii romani ne ignora, dar statul italian ne-a invitat la dialog. Am fost invitati la Conferinta internationala despre rromi de la Roma. Dar am declinat invitatia chiar cu 20 de ore inainte de a participa, pentru ca am fost anuntati de ministrul Ferrero in ultimul minut. Erau subiecte extrem de interesante de discutat, despre integrare, dar din pacate, nu aveam timpul sa ne pregatim cum trebuie. Trebuia sa fim informati cel putin cu 48 de ore inainte.

La sfarsitul discutiei, Costel Argint face un apel catre presa din Romania: "sunteti a patra putere in Stat, dar exista un grad mare de dezinformare cu privire la rromi. Este necesara o informare corecta, obiectiva".

Eugen Terteleac: " am fost invitati la intalnirea cu ministrul David doar sa facem pe figurantii"

Despre cum s-a desfasurat intalnirea ministrului David cu reprezentantii romanilor, Eugen Terteleac, Presedintele Asociatiei Romanilor din Italia- ARI, ne-a spus: "am fost prezent la intalnirea comunitatii cu ministrul David. Costica Argint nu a avut nimic de pierdut, mi s-a parut ca am fost invitati doar ca sa facem pe figurantii. Ministrul David s-a prezentat, am baut un pahar cu sampanie si gata. Nu a fost o intalnire de lucru, ci doar un salut."

Maria Artene, atasat de presa la Ambasada Romaniei la Roma, a facut urmatoarea declaratie in legatura cu scrisoarea de protest a lui Costica Argint catre premierul Tariceanu: " La intocmirea listei de participanti pentru intalnirea cu ministrul David din 23 ianuarie, Ambasada Romaniei de la Roma a avut in vedere invitarea asociatiilor de romani, cu preponderenta cele din Roma, care au dezvoltat programe culturale si sociale impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe in sprijinul identitatii nationale".