Ministerul roman al Afacerilor Externe informeaza ca a intreprins " in regim de urgenta demersuri cu privire la situatia romancei Alecsandra Puflea, careia i-a fost refuzata cazarea la un hotel din Regatul Unit pe motiv de cetatenie romana". MAE arata, intr-un comunicat, ca "condamna orice forma de discriminare pe baza pe cetatenie, cu atat mai mult cu cat, in speta data, aceasta incalca flagrant principiile si normele universale si europene care privesc egalitatea de tratament." MAE subliniaza ca "Ministerul Afacerilor Externe va insista ca autoritatile britanice sa depuna toate eforturile necesare pentru ca astfel de situatii sa nu se mai repete."

"Urmare demersurilor efectuate, a reiesit ca hotelul si-a argumentat refuzul de a o caza pe Alecsandra Puflea prin politica pe care o are, anume aceea de a nu primi romani. Conducerea hotelului sustine ca aceasta politica ar fi o consecinta a mai multor incidente petrecute in hotel, in care ar fi fost implicati cetateni romani. Totusi, politia britanica a informat ca nu s-a inregistrat o diferentiere pe criterii de cetatenie in ceea ce priveste criminalitatea in regiunea respectiva. Alecsandra Puflea a depus o plangere la politia britanica, de la care a primit asigurari ca hotelul isi va prezenta scuzele cuvenite pentru aceasta situatie si ca se fac demersuri pentru schimbarea acestei politici a hotelului", se arata intr-un comunicat al MAE.

De asemenea, reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe mai arata ca "autoritatile britanice au dat asigurari ca situatia este una izolata. Ambasada Romaniei la Londra este in legatura cu Alecsandra Puflea, atasatul de interne din cadrul misiunii aflandu-se in contact cu politia britanica."