In satul romanesc Stamita din Valea Timocului, unde traiesc aproximativ 2.000 de romani vlahi, a inceput Festivalul "Baciada", manifestare organizata de Primaria comunei Petrovat. Primarul Radisa Dragoevici a declarat duminica, pentru Agerpres, ca in fiecare an in aceasta localitate are loc, dupa traditie, o competitie intre cei peste 300 de crescatori de oi, ea marcand plecarea turmelor in transhumanta.

"Este un obicei stravechi pe care il mostenim de la stramosi. Cu acest prilej autoritatile locale vor premia animalele cele mai frumoase, cele mai productive, dar si cei mai harnici pacurari", a precizat Dragoevici.

Potrivit acestuia, la sarbatoarea romanilor vlahi din Stamita participa si rapsozi care interpreteaza balade si cantece populare vechi, inspirate din viata ciobanilor care timp de mai multe luni vor fi plecati de acasa.

"De asemenea, evenimentul este o posibilitate pentru romanii vlahi de a se intalni cu reprezentantii Guvernului si de a le propune solutii pentru promovarea oieritului in zona si de a le solicita subventii. La festival sunt prezenti multi functionari de la Ministerul Agriculturii", a spus Dragoevici.

Edilul a aratat ca Festivalul 'Baciada' face parte din programul autoritatilor locale de conservare a identitatii nationale a romanilor vlahi din Serbia de nord-est.