Vasile Neamtu, martorul cheie in procesul impotriva lui Romulus Mailat, a murit in conditii misterioase. Stirea a fost publicata de cotidianul "Il Messaggero", care a relatat cum certificatul de deces al lui Vasile Neamtu a ajuns pe masa judecatorilor din Tribunalul de la Roma. Neamtu trebuia sa se prezinte in aula de tribunal tocmai pentru a depune marturie cu privire la existenta unor posibili complici la crima comisa de Mailat, cel care a fost condamnat pentru uciderea in Italia a Giovannei Reggiani.

Vasile Neamtu este varul lui Romulus Mailat si fiul Emiliei Neamtu, femeia care a dat alarma dupa agresiune, indicandu-l pe Mailat drept unicul vinovat. Tot Emilia Neamtu i-a condus pe politisti in baraca lui Mailat, la periferia Tor di Quinto, unde anchetatorii au gasit poseta victimei.

Tomai Vasile Neamtu este cel acuzat de Mailat ca ar fi fost autorul delictului, cel care a lovit-o mortal pe femeie. De aceea, Mailat, care a fost deja condamnat de Curtea de Apel la inchisoare pe viata, a fost acuzat si de calomnie, fiindca ar fi aruncat vina tocmai pe Vasile Neamtu.

Mai mult, potrivit "Il Messaggero", Vasile a murit "exact in ziua in care trebuia sa depuna marturie impotriva lui Mailat".

"Este o moarte ciudata, cea a tanarului Vasile"- scrie cotidianul italian, care precizeaza ca faptul va avea repercursiuni importante asupra anchetei Procuraturii din Roma, care urma sa stabileasca daca Mailat a comis de unul singur agresiunea asupra Giovannei Reggiani.

In aula de tribunal de la Roma, avocatul lui Mailat, Piero Piccinini, a informat curtea ca a fost informat de moartea lui Neamtu de catre rudele clientului sau, care l-ar fi sunat din Romania. "Vasile este mort la Prima Porta, in conditii violente" i-ar fi spus avocatului Ilie, fratele lui Romulus Mailat.

Din informatiile - neconfirmate de politie - pe care Piccinini a reusit sa le adune, Vasile Neamtu ar fi fost "executat" cu un glont in cap de un complice, dupa un jaf la care ar fi luat parte.

Certificatul de deces al lui Vasile a fost depus la Tribunal de catre Mario Pesci, procuratorul care se ocupa de caz.

Unul din martorii audiati in cadrul procesului impotriva lui Mailat, Nicolae Clopotar, a afirmat ca Giovanna Reggiana a fost ucisa de trei persoane, printre care se aflau atat Mailat, cat si Vasile Neamtu.

Nicolae Mailat a afirmat mereu ca in acea seara, de 30 octombrie 2007, se afla impreuna cu Vasile Neamtu. Mailat a spus ca Neamtu a fost cel care ar fi avut ideea sa o jefuiasca pe italianca, jaf terminat in tragedie. Giovanna Reggiani ar fi incercat sa se opuna, lovindu-l pe Vasile Neamtu, care ii tragea poseta. Neamtu a reactionat violent, lovind-o mortal pe femeie.

Mailat a fost singurul suspect judecat si condamnat pentru acel delict.