Câți militari români au murit în Afganistan și cu câți soldați am participat în război: „Misiunea Armatei Române în Afganistan va rămâne în cărțile de istorie

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 20 august 2021, 16:01 Actualitate | Defense


Militari romani in Afganistan
Foto: Facebook/MApN
România a fost una din țările cu o implicare substanțială în războiul de 19 ani din Afganistan, o operațiune de amploare împotriva terorismului demarată de SUA după atacurile din 11 septembrie 2001. „Prezenţa noastră în Afganistan ne-a adus respectul aliaților și al partenerilor de coaliţie”, a subliniat recent președintele Klaus Iohannis, odată cu ceremonia care a marcat retragerea trupelor și încheierea misiunii armatei noastre în Afganistan.

„Misiunea Forțelor Armate ale României în Afganistan va rămâne în cărțile de istorie drept cea mai lungă, complexă şi importantă operaţie militară în afara teritoriului naţional de după cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat Klaus Iohannis, la ceremonia desfășurată recent în București care a marcat oficial finalul operațiunilor românești în țara asiatică.

„România a arătat că este un partener de încredere al Statelor Unite ale Americii, greu încercate de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Prezenţa noastră în Afganistan ne-a adus respectul aliaților și al partenerilor de coaliţie, al comunităţii internaţionale, atât pentru decizia de a ne implica în această operaţie, cât şi pentru felul în care militarii români şi-au demonstrat profesionalismul, au cooperat cu militarii altor naţiuni şi au relaționat cu populaţia civilă din zonă”, a spus Iohannis.


Primii militari români în Afganistan, în 2002 / Sursa: MapN
---

Cu câți militari a participat România în Afganistan


România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operaţia Enduring Freedom cât şi la ISAF, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat.

În ianuarie 2002, primele efective de militari români – un pluton de poliţie militară, o aeronavă C130 Hercules şi ofiţeri delegătură au fost dislocaţi în Afganistan, în cadrul operaţiei ISAF, iar în luna iulie 2002, a fost dislocat în teatrul de operaţii Afganistan primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului naţional după cel de Al Doilea Război Mondial.

Din 2002 şi până în prezent, un număr de peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotaţii de câte şase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă şi control de nivel brigadă, cât şi în cadrul unor structuri de forţe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaţionale de consiliere şi legătură (OMLT), detaşamente din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunităţi CIMIC. La misiuni au luat parte şi elemente de sprijin logistic din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, structuri din cadrul Comandamentului Comunicaţiilor şi informaticii, structuri din cadrul Forţelor Navale Române, personal de stat major încadrat în comandamente NATO şi multinaţionale.

Forţele Aeriene Române au asigurat în două misiuni diferite comanda Aeroportului Internaţional din Kabul (KAIA).


---

Câți militari români au murit sau au fost răniți în Afganistan


În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.

Lista militarilor români căzuți pe frontul din Afganistan:

 • Sublocotenent (Slt.) Postmortem (PM) Ciprian-Ștefan Polschi, decedat la 5 septembrie 2019, ca urmare a exploziei unei mașini capcană, în timp ce se afla în apropiere de Green Zone din capitala Kabul.
 • Slt. (PM) Mădălin Stoica, decedat la 15 septembrie 2017 în zona aeroportului Kandahar
 • Slt. (PM) Iulian Dumitrescu, decedat la 07 mai 2016
 • Slt. (PM) Adrian Vizireanu, decedat la 07 mai 2016
 • Slt. (PM) Claudiu Constantin Vulpoiu, decedat la 30 martie 2014
 • Slt. (PM) Adrian Postelnicu, decedat la 22 septembrie 2013
 • Slt. (PM) Vasile Claudiu Popa, decedat la 22 septembrie 2013
 • Slt. (PM) Ion-Lucian Leuștean, decedat la 9 mai 2012 după ce a fost rănit grav la 7 septembrie 2011 în provincia Zabul din Afganistan
 • Slt. (PM) Cătălin Ionel Marinescu, decedat la 10 mai 2011 în provincia Zabul
 • Slt. (PM) Constantin-Laurențiu Lixandru, decedat la 5 mai 2011 în provincia Zabul
 • Slt. (PM) Cristian-Petru Filip, decedat la 1 octombrie 2010
 • Slt. (PM) Marius Florin Sfecheș, decedat la 1 octombrie 2010
 • Slt. (PM) Dan Ciobotaru, decedat la 23 iunie 2010 pe drumul național 1 Kabul-Kandahar
 • Slt. (PM) Caracudă Paul, decedat la 23 iunie 2010 pe drumul național 1 Kabul-Kandahar
 • Slt. (PM) Valerică Leu, decedat la 12 mai 2010 pe drumul național 1 (Qalat-Kabul)
 • Slt. (PM) Florin Bădiceanu, decedat la 23 februarie 2010 pe drumul național Kandahar-Kabul[26]
 • Maior (PM) Iuliu-Vasile Unguraș, decedat la 7 aprilie 2009 pe drumul național Kandahar-Kabul
 • Maior (PM) Tiberius-Marcel Petre, decedat la 3 aprilie 2009
 • Slt. (PM) Claudiu Chira, decedat la 26 februarie 2009 pe drumul național 1 (Qalat-Kabul)
 • Slt. (PM) Dragoș Traian Alexandrescu, decedat la 31 august 2008 pe drumul național 1 (Qalat-Kabul)
 • Slt. (PM) Claudiu Marius Covrig, decedat la 13 iunie 2008 pe drumul național 1 (Qalat-Kabul)
 • Slt. (PM) Ionuț Cosmin Sandu, decedat la 20 martie 2008
 • Slt. (PM) Aurel Marcu, decedat la 6 septembrie 2007
 • Slt. (PM) Ionel Gheorghiță Drăgușanu, decedat la 20 iunie 2006
 • Slt. (PM) Narcis Șonei, decedat la 24 aprilie 2005
 • Slt. (PM) Mihail-Anton Samuilă, decedat la 14 noiembrie 2003
 • Slt. (PM) Iosif-Silviu Fogarași, decedat la 11 noiembrie 2003

În ultima perioadă, înainte de retragerea forțelor aliate din 2021, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support (RSM), cu peste 600 de militari dislocaţi, iar în ultimii şase ani, participarea la RSM a constituit principala prioritate privind contribuţia Armatei României la operaţii în afara teritoriului statului român.

„Experienţa acumulată în misiuni de luptă, într-un teatru de operaţii cu multiple ameninţări şi provocări permanente, aplicarea efectivă a procedurilor NATO, cu fiecare misiune îndeplinită, au adus cu siguranţă valoare nivelului de pregătire, de instruire, în întreaga armată. Sunt peste 19 ani de experienţă acumulată în Afganistan, în cel mai dificil şi mai complex teatru de operaţii nu doar pentru Armata României, ci şi pentru NATO", a apreciat ministrul Apărării Nicolae Ciucă.

Ciucă a mai spus că „drumul României către Bruxelles, unde funcţionează sediile NATO şi UE, a trecut şi pe la Kandahar, Kabul sau alte baze importante din Afganistan".


Militar român interacționând cu populația afgană / Sursă: MapN

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

46132 vizualizari

 • -1 (35 voturi)    
  va ramana in istorie ca o infrangere (Vineri, 20 august 2021, 16:14)

  Gryphus [utilizator]

  sarbatorita cu fast in Bucuresti in 2021
 • +5 (27 voturi)    
  Au murit fără niciun rost ... (Vineri, 20 august 2021, 16:19)

  Greu_de_Cap [utilizator]

  ... în timp ce generalii afgani și-au construit viloaie impresionante, n-au luptat cu nimeni, și-au lăsat conaționalii pradă unor bande criminale, și acum cer salvare internațională, și te pomenești pensii speciale
  https://www.digi24.ro/video/drama-unei-deputate-si-a-unui-fost-general-din-afganistan-vanati-de-talibani-1639189 Pe bună dreptate Donald Trump i-a numit escroci, căci raportau în subordine 300000 ostași dotați, instruiți și hrăniți tot de noi, de americani și de alții, și când colo ... mult mai mult s-au străduit cei care au fost de partea URSS, au rezistat vreo 7 ani.
  • +5 (31 voturi)    
   Au murit pt BANI. (Vineri, 20 august 2021, 18:20)

   sipu [utilizator] i-a raspuns lui Greu_de_Cap

   Nu sau dus la ORDIN sau dus la CERERE .................
   • +2 (24 voturi)    
    Marii viteji din spatele tastaturii (Vineri, 20 august 2021, 18:33)

    blanc10 [utilizator] i-a raspuns lui sipu

    Așa-i că vă bucurați că nu mai există serviciu militar obligatoriu?

    E un job ca oricare altul. Dacă ei sunt mercenari, atunci oricine face o muncă pentru bani este. Textele astea elitiste din spatele calculatorului, de la cineva care probabil că ar fugi mâncând pământul în caz de război, chiar nu-și au rostul. Analizați-vă propria viață și vedeți unde vă sunt frustrările, că astfel de răutăți nu le scoate un om fericit cu viața lui.
 • -5 (25 voturi)    
  ... (Vineri, 20 august 2021, 16:29)

  cartograful [utilizator]

  "Prezenţa noastră în Afganistan ne-a adus respectul aliaților și al partenerilor de coaliţie" - exista vorba aia de cartier "ne-a umplut de respect". Domnu' presedinte ne-am lamurit ca n-are consilieri de imagine, n-are nici pentru comunicate?
 • +1 (33 voturi)    
  Ramane in istorie (Vineri, 20 august 2021, 16:34)

  jackalphonse [utilizator]

  ...dar asta nu inseamna ca avem cu ce sa ne laudam.
  Suntem un fel de armata coloniala a SUA si am fost nevoit sa ne sacrificam soldatii pentru interesele exlusiv ale SUA, asta o sa ramana in Istorie.
  Tama de Rusia o sa ne mai impinga si de acum in colo la sacrificii prostesti ca cele din Afganisan.
  • 0 (20 voturi)    
   Halal istorie... (Vineri, 20 august 2021, 18:13)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Cu Esca și cu mercenarii...
 • +10 (32 voturi)    
  27 in 19 ani, e trist dar e normal pt militari (Vineri, 20 august 2021, 16:40)

  animatron [utilizator]

  Militarii profesionisti stiu de la inceput ca exista riscul sa fie trimisi in misiuni periculoase si ca acest risc implica si eventualitatea pierderii vietii, si macar pentru asta merita respectul nostru, al celor care doar privim de departe la "razboaie".

  Romania a procedat loial fata de aliatii NATO, a aratat ca se poate avea incredere in disponibilitatea fortelor noastre armate de a participa la operatiuni pe teatre reale de lupta.

  Pe langa buna credinta, militarii nostri chiar s-au comportat exemplar si au fost apreciati pt profesionalism, s-a intamplat cum se intampla acum cu pompierii nostri plecati in Grecia, aceeasi reactie de surpriza placuta oferita de romani.

  Strict ca interes romanesc, s-a procedat foarte pragmatic, pt ca a fost o sansa unica pt mii de ofiteri si soldati activi sa vada cu ochii lor, sa observe si sa invete intr-un razboi adevarat, s-a ridicat mult nivelul de pregatire prin contactul direct cu aliati si cu talibani.

  Util de stiu, nu toate tarile UE au participat ca Romania, multi ofiteri si soldati din tarile membre ale UE nu au vazut niciodata cu ochii lor ce e un razboi modern contra unei gherile islamiste.

  Sunt sceptic cu privire la crearea unei "armate europene" care sa se ocupe doar de chestii umanitare (ca asta e deocamdata ideea), caratul sacilor cu ajutoare e treaba oengistilor nu a militarilor.

  Europa trebuie sa revina la o politica de "mare putere" mondiala, de forta care conteaza decisiv si in plan militar, nu doar economic (unde concurenta Chinei a redus deja ponderea economiei UE in totalul mondial).

  Nu-i pasa absolut nimanui de declaratiile lui Borell de pe la Bruxelles, iar talibanii 100% nu au habar cine-i dna care conduce Comisia UE si nu se tem de Europa.

  Romania sa continue sa isi pregateasca ofiterii si militarii, sa accelereze odata programele de inarmare, sa participe la intarirea identitatii si fortei UE, pt ca "surprizele" neplacute garantat nu s-au terminat odata cu Afganistanul.
  • 0 (18 voturi)    
   Aveți dreptate,dar uitați-vă la unele (Vineri, 20 august 2021, 18:59)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   comentarii de mai sus, în care indivizi pafariști și de
   totală rea credință critică, fără argumente,participarea
   militarilor români în Afganistan.Este o realitate
   demonstrată de documente și declarații că fără
   prezența și sacrificiul militarilor români am fi intrat
   în NATO în anul 2500 ,vara.Acum am fi în situația
   Ucrainei agresată zilnic de siloviki agresivi ai lui
   Putin.Nu cunosc nicio țară din Emisfera Nordică în
   care cei care au jurat pe drapel să fie batjocoriți în asemenea hal,inclusiv de unii nemurici din politică.
   Să luăm act că acum Armata Română mai are doar
   60.000 de militari,din 70.000 pe hârtie.Deficitul este
   explicat cinic:NU SUNT BANI!
   • -5 (19 voturi)    
    Armata este (Vineri, 20 august 2021, 20:39)

    unins [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

    o institutie parazita si inutila, care consuma finante si inteligenta ce ar putea fi mult mai utile in industria civila. Romania are nevoie doar de servicii de informatii puternice si o diplomatie externa buna, care sa valorifice informatiile. O economie puternic dezvoltata este mai de temut decat o armata de parada. Astazi se poate distruge o tara fara a trage macar un glont. Sunteti inutili pentru tara si doar niste paravane in spatele carora baietii destepti exploateaza temerile inoculate populatiei si fac afaceri de miloane. Atat!
   • +6 (10 voturi)    
    odihnească-se în pace (Vineri, 20 august 2021, 20:59)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

    ăia 27 de tineri români care au murit în Afganistan, atîta ar fi trebuit să zici...chiar nu era cazu de bătut toba
 • +7 (19 voturi)    
  speram ca si.... (Vineri, 20 august 2021, 17:08)

  wweesstt [utilizator]

  speram ca si pensiile speciale vor fi istorie incurand!

  In general deacord cu analizele si stirile de politica externa, dar, dar,... Principalele probleme pt Romania sunt pensiile speciale de la 42-50ani, foarte multe si enorme fata de cele contributive si muncite cu cel putin 15-20 de ani mai mult decat cel e speciale; reforma si restructurarea aparatului bugetar; reformele in justitie; depolitizarea institutiilor statului; coruptia; reforma administrativ teritoriala; taxele uriase pe munca; indatorarea record si la dobanzi uriase; etc! Acestea sunt problemele ce nu trebuie sa lipseasca pe agenda unui analist respectabil!
 • +3 (17 voturi)    
  RIP! (Vineri, 20 august 2021, 17:29)

  mike123 [utilizator]

  Uite asa ramane in cartile de istorie cum cuceriram noi Afganistanul!
 • -6 (26 voturi)    
  Va rămâne în cărțile de istorie... (Vineri, 20 august 2021, 18:00)

  Nyk1 [utilizator]

  ...pe aceeași pagină cu aventurile antonesciene de la Cotul Donului și de la Stalingrad!
  • +2 (6 voturi)    
   la retragerea rusilor (Sâmbătă, 21 august 2021, 1:58)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   din afganistan erau zeci de tancuri si vehicule militare carbonizate pe marginea drumului.

   asta e de pagina 1?
 • +7 (19 voturi)    
  Au murit altii mai DEGEABA (Vineri, 20 august 2021, 18:01)

  Taras_Bulba [utilizator]

  Ca de pilda esalonul ANZAC al Australiei si Noii Zeelande, la Gallipoli , in primul razboi mondial, luptind ( degeaba! ) impotriva Turciei. Ceea ce nu-i impiedica sa fie si acum mindri nevoie mare.
 • -3 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 august 2021, 23:22)

  [anonim]

 • +2 (12 voturi)    
  De la Țuțea zicere: (Sâmbătă, 21 august 2021, 1:32)

  Gabu [utilizator]

  ”Ce ne-au făcut oamenii ăia să-i atacăm în țara lor?” Explicații sunt, desigur: Nato, alianță, ne apără de ruși, etc... La sfârșitul zilei, o întrebare rămâne: ce ne-au făcut oamenii ăia, nouă?...
 • 0 (2 voturi)    
  scopul participarii Romaniei? (Duminică, 22 august 2021, 14:12)

  mbembe [utilizator]

  zeci de familii distruse, sute de raniti… romanii au luptat ompotriba teroristilor care dupa “plecare” celei mai puternice armate s-a ales cu tehnica si munitie de miliarse de dolari! asta da victorie! u era mai simplu sa trimiteti talibanilie 50 tancuri cu 1000 proiectile fiecare? aceam si 27 concetateni in viata!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by