Un papirus descoperit in 1959 la Mangalia, an in care a fost trimis la Moscova pentru restaurare si conservare, iar ulterior nu s-a mai stiut nimic despre el, va fi predat oficial, luni, de reprezentanti ai centrului de restaurare din Rusia celor ai Muzeului de Arheologie "Callatis", anunta Agerpres. Papirusul respectiv este singurul din Romania si cel mai vechi din Europa.

Primarul municipiului Mangalia, Claudiu Tusac, a informat, printr-un comunicat remis presei, ca ceremonia oficiala de predare - primire a papirusului se va face intre specialistii dr. Alexandr Nicolaievici Lesovoi - directorul Centrului de Restaurare ''I. E. Grabar'' din Moscova si dr. Sorin Marcel Colesniuc - directorul Muzeului de Arheologie ''Callatis'' Mangalia, in prezenta mai multor invitati, printre care profesori si studenti de la Universitatea regionala de stat din Moscova, specialisti in istorie veche si arheologie din universitatile si muzeele din intreaga tara si din strainatate, oameni de cultura si pasionati de istorie.

Dupa ce a fost trimis la Moscova, despre papirusul descoperit la Mangalia nu s-a mai stiut nimic timp de o jumatate de secol, crezandu-se ca a fost distrus.

"In anul 1959 a fost descoperit, la Mangalia, un papirus datat secolul IV i. Hr.. Imediat dupa descoperire, a fost trimis pentru restaurare si conservare la Moscova si, timp de jumatate de secol, nu am mai stiut nimic despre acest papirus. In lucrarile de specialitate, dar si in diverse alte reviste si ziare romanesti, autorii articolelor scriau ca papirusul s-a distrus in momentul cand a fost scos din pamant. In realitate, el a fost restaurat si conservat, timp de trei ani, de Mihail A. Alexandrovski, un renumit specialist din Moscova, care a primit, pentru munca sa, cea mai inalta distinctie a statului rus", a informat directorul Muzeului ''Callatis''.

El a mentionat ca, dupa ce in 2009 a aflat de la dr. Ion Pazlaru, specialist in domeniu, ca papirusul "ar exista pe undeva pe la Moscova", au fost facute toate demersurile pentru gasirea si recuperarea acestui ''deosebit de important artefact'' pentru istoria Dobrogei.

"Dupa doi ani l-am regasit si, la solicitarile noastre de restituire, Centrul de conservare a cerut aprobarea Ministerului Culturii din Federatia Rusa, pe care a primit-o in iunie 2011. Mai mult, directorul Centrului de conservare, dr. Alexander Lesovoy, a convocat si un Consiliu stiintific, cu specialisti si experti din Federatia Rusa, pentru a analiza starea in care se afla papirusul. Concluzia a fost aceea ca se afla intr-o perfecta stare, la fel ca in anul 1961, atunci cand Mihail A. Alexandrovski a finalizat restaurarea si conservarea sa", a precizat cercetatorul stiintific dr. Sorin Marcel Colesniuc.