Muzeul National Secuiesc din Sfantu Gheorghe ofera Muzeului National de Istorie a Romaniei mai multe obiecte preistorice aflate in colectia sa, in schimbul tunului revolutionarului pasoptist Gabor Aron, turnat in urma cu 163 de ani in atelierul unui mestesugar din Targu Secuiesc.

Directorul Muzeului National Secuiesc, Vargha Mihaly, a declarat luni, pentru Agerpres, ca tunul are o semnificatie istorica deosebita pentru comunitatea locala, iar pentru a putea intra in patrimoniul judetului Covasna trebuie, conform legii, sa se efectueze un schimb de exponate.

"Noi oferim mai multe piese de tezaur si din colectia Ariusd, precum si o copie in bronz a tunului lui Gabor Aron, in caz ca vor sa faca o expozitie tematica despre Revolutia de la 1848. (...) Noi nu am fi vrut sa renuntam la nicio piesa, dar nu se poate, (...) conform legii, trebuie sa facem un schimb de obiecte", a precizat Vargha Mihaly.

Concret, Muzeul National Secuiesc va ceda 61 de monede romane republicane si imperiale din tezaurul dacic de la Simeria, precum si 12 obiecte apartinand culturii Ariusd, printre care mai multe unelte din silex, vase pictate si figurine preistorice.

Tunul confectionat in urma cu 163 de ani din bronzul unor clopote din zona a fost gasit in august 1906 in partea veche a orasului Targu Secuiesc, cu ocazia unor constructii efectuate in curtea spitalului. Acesta este singurul tun care s-a pastrat pana in ziua de astazi din cele 64 turnate de revolutionarul pasoptist Gabor Aron, iar autentificarea lui s-a putut face pe baza tehnicii speciale de fabricare descrisa de artileristii pasoptisti si a fost confirmata de Ferenc Laszlo, fost custode al Muzeului National Secuiesc.

Tunul, care are un calibru de 90 mm, o lungime de 156 cm si aproximativ 370 kg, a fost imprumutat de la Muzeul din Bucuresti si expus in ultimul an in mai multe localitati din judetul Covasna, respectiv Sfantu Gheorghe, Targu Secuiesc si Baraolt.

Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, tunul, impreuna cu alte obiecte care au facut parte din colectiile actualului Muzeu National Secuiesc, au fost luate in anii '70 cu "titlu de imprumut" de fostul Muzeu de Istorie al RSR, devenit Muzeu National de Istorie a Romaniei, si nu au mai fost restituite nici pana in ziua de azi.