Traduceri ale unor scriitori precum Vladimir Nabokov, Ernest Hemingway, Elif Shafak, Cormac McCarthy si Eiji Yoshikawa se afla in curs de aparitie in colectia Biblioteca Polirom, informeaza editura.

Noutati editoriale in coletia Biblioteca PoliromFoto: Polirom

Seria de autor „Vladimir Nabokov”

Adevarata viata a lui Sebastian Knight

Traducere din limba engleza si note de Anca Baicoianu

„Sint incintat că ti-a placut cartulia respectiva. Asa cum cred ca ti-am mai precizat, am scris-o acum cinci ani, la Paris, pe un dispozitiv numit bidet drept masa de lucru – locuiam cu totii intr-o garsoniera, asa ca trebuia sa-mi folosesc baia pe post de birou.” (Vladimir Nabokov catre Edmund Wilson)

Adevarata viata a lui Sebastian Knight este primul roman scris in limba engleza de catre Nabokov, in perioada pe care a petrecut-o, in saracie, la Paris. Naratorul, V., este prins in prima sa incercare literara, aceea de a scrie o biografie decenta si realista a fratelui sau vitreg, celebrul romancier Sebastian Knight. Pentru a reusi acest lucru, va reface traseul vietii acestuia, ii va intervieva colegii de la Cambridge, prietenii si fostele iubite. Totul pentru a combate biografia oficiala, eronata, scrisa de fostul secretar al lui Sebastian Knight, Goodman.

Finalul aduce cu el nu o lamurire a misterelor ce-l inconjurau pe Knight, ci-l va adinci pe V. din ce in ce mai mult in opera fratelui sau, pina la asimilare. Intrebarea care se pune este daca nu cumva V. e personajul unui roman scris de Sebastian Knight...

In 2008, Editura Polirom a inaugurat seria de autor „Vladimir Nabokov”, in cadrul careia au aparut: Ada sau ardoarea (2008), Vorbeste, memorie (2008), Lolita (2008, 2011), Invitatie la esafod (2008), Ochiul (2008), Disperare (2009), Lucruri transparente (2009), Rege, dama, valet (2009), Povestirile lui Vladimir Nabokov (2009), Masenka (2010), Originalul Laurei (2010), Apararea Lujin (2011) si Vrajitorul (2011).

Seria de autor „Ernest Hemingway”

Moarte dupa-amiaza

Traducere din limba engleza de Ionut Chiva

Ernest Hemingway este laureat al Premiului Pulitzer (1953) si al Premiului Nobel pentru Literatura (1954).

Moarte dupa-amiaza (publicata pentru prima data in 1932) este aproape un documentar, in modernitatea si imagistica sa, despre un spectacol-ceremonie, tragic si revelator. Este un volum nonfictional in care Hemingway descrie si explica aspectele tehnice ale acestui ritual, intensitatea impresionanta, spirituala, si frumusetea clasica a luptei dintre un om si un animal despartiti, aproape ca o gluma, si totusi cit de violent, de pericolul unei bucati de pinza rosie. Vazute prin ochii lui, coridele devin o arta, un balet cu o coregrafie speciala, cu artisti stranii, de la amatori, la maestri ai gratiei si vicleniei. Iar in stilul tipic al lui Hemingway, aceasta istorie grandioasa a luptelor cu tauri devine pe parcurs o meditatie asupra naturii lasitatii si curajului, asupra aventurii si mortii, adusa la viata de comentariile sale abrupte.

In seria de autor „Ernest Hemingway” au aparut: Batrinul si marea (2007), Zapezile de pe Kilimanjaro si alte povestiri (2007), Fiesta (2008), Noaptea dinaintea bataliei si alte povestiri (2008), Pentru cine bat clopotele (2008), Sarbatoarea continua (2008), Adio, arme (2009), Gradina Raiului (2009), A avea si a nu avea (2010), Dealurile verzi ale Africii (2010).

Elif Shafak

Cele patruzeci de legi ale iubirii

Traducere din limba engleza de Ada Tanasa

„Elif Shafak este o demna rivala a unui alt scriitor turc de faima internationala, Orhan Pamuk.” (The Economist)

In cel mai recent roman al sau, Elif Shafak intretese cu iscusinta unui artizan de covoare turcesti firele a doua povesti pe cit de indepartate in timp, pe atit de captivante, creind un model ale carui detalii bogate se contopesc intr-un intreg de o armonie desavirsita. Viata searbada a Ellei Rubinstein – o mama casnica si o sotie nefericita din suburbiile Bostonului zilelor noastre – se schimba din temelii cind, la aproape patruzeci de ani, se angajeaza la o agentie literara si i se cere sa scrie un referat despre romanul unui autor necunoscut. Astfel descopera povestea fascinantei legaturi spirituale dintre faimosul poet persan Jalaluddin Rumi si dervisul sufit Shams din Tabriz si forta eliberatoare, modelatoare a iubirii care a schimbat destinele celor doi prieteni si care il va schimba curind si pe al ei, cind intre Ella si Aziz Zahara, autorul romanului, se infiripa o minunata poveste de dragoste.

De aceeasi autoare, in colectia „Biblioteca Polirom” au mai aparut: Bastarda Istanbulului (2007) si Sfintul nebuniilor incipiente (2009).

Cormac McCarthy

Calutii mei, caluti frumosi

Traducere din limba engleza si note de Iulia Gorzo

„Domnul McCarthy are un condei sudist cum rar am vazut: in stilul sau se amesteca elocventa brutala, vorbirea frusta, ritmurile elaborate si o innebunitoare acuratete.” (The New York Times)

John Grady Cole, un tinar de16 ani, aflat la capatul unei lungi traditii de fermieri texani, este fortat sa renunte la singurul mod de viata pe care il cunoaste. Cole si alti doi prieteni decid sa isi incerce norocul in Mexic, un tinut deopotriva frumos si parasit, neprietenos si pitoresc. Dar calatoria, aparent idilica, plina de aventuri si intimplari hazlii, ii duce intr-un loc unde visele se platesc cu singe.

O poveste despre maturizarea fortata, despre responsabilitate, razbunare si supravietuire.

De acelasi autor, in colectia „Biblioteca Polirom” au mai aparut: Nu exista tara pentru batrini (2010) si Meridianul singelui (2011).

Eiji Yoshikawa

Povestea familiei Heike

Traducere din limba engleza de Lorena Lupu

O saga tulburatoare, care-i va captiva nu doar pe cititorii care indragesc istoria Japoniei, ci pe toti cei care-si doresc o lectura vie, rafinata si plina de imaginatie.

In secolul al XII-lea, Kyoto era un oras magnific, unde domneau insa faradelegile, lacomia si crima. Nobilii ii asupreau pe oamenii de rind, iar trupe de calugari budisti inarmati ii terorizau pe demnitari si pe orasenii saraci deopotriva. Ca masura disperata, imparatul le-a poruncit clanurilor Heike si Genji sa inabuse violentele, revoltele si jafurile. Cu toate ca cele doua clanuri au iesit victorioase, ulterior s-au luat la harta cind a venit rindul impartirii prazilor de razboi sI astfel a inceput un razboi ce avea sa dureze un intreg secol.

Povestea familiei Heike prezinta ascensiunea la putere a lui Kiyomori, din clanul Heike, in aceasta perioada singeroasa. Dintr-un tinar sarac lipit, Kiyomori va ajunge principalul sfetnic al imparatului.

Desi a fost un om blajin si invatat, a lasat in urma sa numai pustiu si varsari de singe si tocmai aceasta intorsatura bizara a sortii luiKiyomori este descrisa in capodopera clasica a lui Yoshikawa.

In colectia „Biblioteca Polirom”, de acelasi autor au aparut: Musashi (2004), Taiko (2007).